INVAZIVNA VRSTA ŠIRI SE PO ISTRI U okolici Rovinja se pojavio plavi rak, na tanjuru je delikatesa

IstraIN

21 Studeni 2023 I 07:09

INVAZIVNA VRSTA ŠIRI SE PO ISTRI U okolici Rovinja se pojavio plavi rak, na tanjuru je delikatesa

Već smo debelo zagazili u studeni, a još se uvijek između dvije kiše možemo šetati kratkih rukava.

Temperatura mora u Istri se kreće između 17 i 20 stupnjeva. Peći palimo iznimno navečer, ali u pravilu još štedimo na preskupom grijanju. Mnogi će reći da ovakvo vrijeme ne pamte i uprijeti će prstom u klimatske promjene. Što god da je razlog ovim visokim temperaturama, svi uživamo u sunčanim razdobljima, opet, između dvije kiše.

Jugo, toplo vrijeme i visoke temperature pogoduju doseljavanju i razvoju mnogim životinjskim i biljnim vrstama, koje su nam donedavno bile nepoznate. Jedna od njih je i plavi rak (Callinectes sapidus Rathbun, 1896) koji se nedavno pojavio u okolici Rovinja.

Plavi rak je vrsta koja nam dolazi s američkog kontinenta, nativan je na zapadnoatlantskoj obali od Nove Škotske do Argentine. Svijetom se proširio u prošlom stoljeću, a u Sredozemnom moru je prvi puta zabilježen upravo u Jadranu davne 1949. u okolici Venecije. Vjeruje se da je došao balastnim vodama prekooceanskih brodova.

U Hrvatskoj je prvi puta zabilježen 2004. na ušću Neretve i od tada se redovito bilježi na mnogim lokacijama duž istočne obale Jadrana.

U Istri su prvi primjerci zabilježeni od strane ribara negdje 2013./2014., a u posljednje dvije godine pojavljuje se duž čitave obale zapadne Istre. Naročito voli bočata staništa i plitka obalna muljevita dna, rekli su nam iz Javne ustanove Natura Histrica.

S obzirom da u Jadranu ne postoji slična vrsta raka, lako je prepoznatljiv po svijetloplavoj boji duž frontalnog područja tijela, dok je ostatak tijela zasjenjen maslinasto-smeđom bojom. Kliješta su obojena različitim nijansama plave, a kod ženki crvenkaste boje.

blue-crab.png

Još jedna specifičnost ovog raka je da mu je stražnji par nogu modificiran u oblik nalik veslu, tako da je odličan plivač i brzo se širi na nova područja.

Kao i svaka vrsta, i ova traži svoje mjesto pod suncem, bolje reći morem. Pojesti će sve do čega dođe, kamenice, dagnje, druge rakove… Njegova izražena agresivnost i čvrstina, daju mu prednost pred našim „domaćim“ rakovima.

Pa da ne bi ostali bez grancipovera i granceule, koje većina nas voli u brudetu ili s paštom, ajmo se pokušati „boriti“ protiv plavog invazivnog raka.

A, kako to najbolje učiniti? Pojedimo ga!

Plavi rak se sve češće viđa na našim ribarnicama i sve ga više ribari i sportski ribolovci love. Odlična je namirnica i u Americi prava delikatesa. Talijani ga već izvoze u SAD i neke azijske zemlje, a mi možemo obogatit svoju gastro ponudu jednom malo egzotičnijom vrstom.

Na internetu i u tiskanom izdanju, postoje recepti kako ga pripremiti. No, možete ga pripremiti kao i svakog drugog raka, razlike nema. Meso je bijele boje i vrlo ukusno.

Stručnjaci za zaštitu prirode iz Javne ustanove Natura Histrica poručuju: "Za spas Jadrana i naše faune, krenimo u boj loncima i kuhačama. Jedimo nove vrste koje smo nekada mogli kušati samo u restoranima dalekih destinacija. Iskoristimo priliku da probamo nešto novo i usput činimo dobro djelo za našu prirodu! Biti ekološki osviješten nije nikada bilo lakše."

Dodajmo još za kraj kako je plavi rak veliki problem u Laguni di Venezia pa u nastavku prilažemo i video materijal.

Foto: Ilustracija

Ostavite komentar