INVAZIVNA VRSTA ŠIRI SE PO ISTRI U okolici Rovinja se pojavio plavi rak, na tanjuru je delikatesa
IstraIN
21 Studeni 2023 I 07:09
Već smo debelo zagazili u studeni, a još se uvijek između dvije kiše možemo šetati kratkih rukava.
Temperatura mora u Istri se kreće između 17 i 20 stupnjeva. Peći palimo iznimno navečer, ali u pravilu još štedimo na preskupom grijanju. Mnogi će reći da ovakvo vrijeme ne pamte i uprijeti će prstom u klimatske promjene. Što god da je razlog ovim visokim temperaturama, svi uživamo u sunčanim razdobljima, opet, između dvije kiše.
Jugo, toplo vrijeme i visoke temperature pogoduju doseljavanju i razvoju mnogim životinjskim i biljnim vrstama, koje su nam donedavno bile nepoznate. Jedna od njih je i plavi rak (Callinectes sapidus Rathbun, 1896) koji se nedavno pojavio u okolici Rovinja.
Plavi rak je vrsta koja nam dolazi s američkog kontinenta, nativan je na zapadnoatlantskoj obali od Nove Škotske do Argentine. Svijetom se proširio u prošlom stoljeću, a u Sredozemnom moru je prvi puta zabilježen upravo u Jadranu davne 1949. u okolici Venecije. Vjeruje se da je došao balastnim vodama prekooceanskih brodova.
U Hrvatskoj je prvi puta zabilježen 2004. na ušću Neretve i od tada se redovito bilježi na mnogim lokacijama duž istočne obale Jadrana.
U Istri su prvi primjerci zabilježeni od strane ribara negdje 2013./2014., a u posljednje dvije godine pojavljuje se duž čitave obale zapadne Istre. Naročito voli bočata staništa i plitka obalna muljevita dna, rekli su nam iz Javne ustanove Natura Histrica.
S obzirom da u Jadranu ne postoji slična vrsta raka, lako je prepoznatljiv po svijetloplavoj boji duž frontalnog područja tijela, dok je ostatak tijela zasjenjen maslinasto-smeđom bojom. Kliješta su obojena različitim nijansama plave, a kod ženki crvenkaste boje.
Još jedna specifičnost ovog raka je da mu je stražnji par nogu modificiran u oblik nalik veslu, tako da je odličan plivač i brzo se širi na nova područja.
Kao i svaka vrsta, i ova traži svoje mjesto pod suncem, bolje reći morem. Pojesti će sve do čega dođe, kamenice, dagnje, druge rakove… Njegova izražena agresivnost i čvrstina, daju mu prednost pred našim „domaćim“ rakovima.
Pa da ne bi ostali bez grancipovera i granceule, koje većina nas voli u brudetu ili s paštom, ajmo se pokušati „boriti“ protiv plavog invazivnog raka.
A, kako to najbolje učiniti? Pojedimo ga!
Plavi rak se sve češće viđa na našim ribarnicama i sve ga više ribari i sportski ribolovci love. Odlična je namirnica i u Americi prava delikatesa. Talijani ga već izvoze u SAD i neke azijske zemlje, a mi možemo obogatit svoju gastro ponudu jednom malo egzotičnijom vrstom.
Na internetu i u tiskanom izdanju, postoje recepti kako ga pripremiti. No, možete ga pripremiti kao i svakog drugog raka, razlike nema. Meso je bijele boje i vrlo ukusno.
Stručnjaci za zaštitu prirode iz Javne ustanove Natura Histrica poručuju: "Za spas Jadrana i naše faune, krenimo u boj loncima i kuhačama. Jedimo nove vrste koje smo nekada mogli kušati samo u restoranima dalekih destinacija. Iskoristimo priliku da probamo nešto novo i usput činimo dobro djelo za našu prirodu! Biti ekološki osviješten nije nikada bilo lakše."
Dodajmo još za kraj kako je plavi rak veliki problem u Laguni di Venezia pa u nastavku prilažemo i video materijal.
Glavna tema sastanka bila je poslovanje i investicijski planovi društva Agrolaguna d.o.o. i Badel 1862 d.d., s naglaskom na razvojni potencijal i planirane projekte.
Građani, uglavnom starije dobi, ovih dana na području Policijske uprave istarske zaprimaju pozive navodnih liječnika iz inozemstva koji im govore da su im djeca u bolnici i da potrebe hitnog liječenja i operacije trebaju dostaviti novac ili nakit.
Paus je stoga pozvao Vladu i resorna ministarstva da hitno reagiraju: da se donese jasan i provediv zakonski okvir, obustave prekršajni postupci te da se uljarima pruži podrška, a ne dodatno opterećenje.
Pred građanima je vruća jesen kad je riječ o cijenama. Vlada je donijela još jedan paket mjera pomoći, no ovoga puta uz niže subvencije, pa građane uskoro očekuju nešto više cijene energenata.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Posjetitelji će moći kušati razna riblja jela i morske specijalitete raspoređene u šest gastro zona, a tu su i štandovi s domaćim slasticama te vinski kutak s istarskim vinima i rakijama koji dopunjuju kulinarsko iskustvo.
Ovogodišnji susret okupio je kuhinjsko osoblje pulskih osnovnih škola koje je, uz podršku nutricionista iz Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ i školskih kuhara, pripremilo raznovrsne, ukusne i nutritivno uravnotežene marende.
Učenici Osnovne škole Šijana napravili su plakate koji na zanimljiv način prezentiraju različite faze života Ivana Vučetića, a njihovi radovi obogaćeni su sadržajima Muzeja policije.
Ostavite komentar