Vijest o privođenju dvojice muškaraca, koji su za vrijeme trajnog lovostaja u rovinjskom podmorju i na lokaciji Punta križ, izlovila 158 kilograma morskih trpova (krastavaca), dobrano je uznemirila čitatelja našeg portala ‘IstraIN’ koji nam se povodom objave ove vijesti, javio.
Ponukani ovim tvrdnjama znanstvenika Andreja Jaklina, iz rovinjskog Centru za istraživanje mora Instituta ‘Ruđer Bošković’ pitali smo je li ova količina ‘ubranih’ krastavaca razlog za uznemirenost.
Morski trpovi važni pročistači mora
-Količina od 138 kilograma izlovljenih morskih trpova, kolokvijalno zvanih morskim krastavcima, na ograničenom području sigurno predstavlja pretjerani izlov, smatra dr. Andrej Jaklin.
-Konkretno riječ je o ‘morskim pročistačima’ koji su važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna. Riječ je o organizmima koji kroz svoj probavni trakt ‘provlače’ pijesak, odnosno morske sedimente i iz njih odstranjuju organske tvari kojima se hrane. Upravo, nedostatak trpova kao pročistača moglo bi dovesti do porasta bakterija, kaže dr. Jaklin koji na pitanje hoće li se i kada obnoviti ‘preorano‘ podmorje na Punta križu daje potvrdan odgovor.
-Područje će se obnoviti, samo je u pitanju brzina tog oporavka. Konkretno, sa susjednih područja doći će do premještanja trpova, objašnjava Jaklin, koji smatra da se količina izlovljenih morskih krastavaca mora kontrolirati, jer se danas taj ‘posao’ sve više obavlja ‘na divlje’.
Kilogram suhih jadranskih trpova oko 600 kuna
Baveći se ‘krastvacima’ došli smo do zanimljive ‘domaće’ enigma. Jer, osim što su većini Primoraca oni neugledni i ljigavi organizmi, bilo je i onih koji nisu znali što s njima i kako ih (is)koristiti.
Tu dilemu, naime nemaju Azijci koji trp smatraju gurmanskom poslasticom i gdje određene vrste krastavaca dostižu i vrtoglavu cijenu od preko 20 tisuća kuna za kilogram (u Hrvatskoj oko 600 kuna). Osim toga, trpovi se upotrebljavaju i u liječenju određenih zdravstvenih problema.
Ostavite komentar