Dominik i njegove pčelice PROLJETNI DIO PRIČE

IstraIN

26 Travanj 2021 I 11:13

Dominik i njegove pčelice PROLJETNI DIO PRIČE

Početkom studenog prošle godine u Eko zoni Rovinj FM-a gostovao je Dominik Matan koji je tada govorio o važnosti pčelinjih zajednica te njihovim proizvodima i tržištu meda, o čemu više možete pročitati ovdje.

Proteklog je tjedna mladi pčelar ponovno gostovao u spomenutoj emisiji kako bi sa slušateljima Rovinj FM-a podijelio informacije o tome kakva je zima bila za pčele diljem Hrvatske te koji radovi očekuju pčelare u ovo doba godine.

"Protekla je zima bila dosta teška za pčele u cijeloj Hrvatskoj, bilo je puno pomora, većinom zbog nametnika varoee, nešto od gladi, ostalih bolesti i zbog naglih promjena vremena.

Tako smo u jednom trenutku imali temperature iznad 12 stupnjeva koje su pogodne za izlet pčela, a samo deset minuta kasnije sunce bi zašlo za oblake, temperatura bi pala ispod 12 stupnjeva i pčele bi se ostajale vani, smrzavale se i na taj način umirale", ispričao nam je u Eko zoni Rovinj FM-a, mladi pčelar Dominik Matan.

pcele.jpg

A pred pčelarima su sada proljetni zadaci.

"Prvo u rano proljeće provjerimo imaju li pčele dovoljno hrane i jesu li sva društva na broju. Ukoliko imamo društva koja su uginula preko zime, potrebno je košnice očistiti od mrtvica i izvaditi svo saće te košnicu ispaliti brenerom kako bi se uništile bakterije i virusi.

U preostalim košnicama provjerimo imaju li legla da bismo znali hoće li postići razvoj u proljeću ili društvo treba našu pomoć", kazao je Matan.

Nakon zime važno je provjeriti imaju li pčele hrane

"Mnogi pčelari bez obzira na to imaju li pčele ili ne dovoljno hrane - daju im prihranu. Ona se vrši tako da se pčelama daju takozvane pogače koje se rade od šećera ili meda te im se dodaju pelud, vitamin c i ostali vitamini i minerali koji su pčelama potrebni.

Kasnije dolazi proširenje legla i još poneke sitnice. S obzirom da sada počinje pčelarska sezona i pčele kreću raditi prvi friški ovogodišnji med", ispričao nam je Dominik.

Kako nastaje med?

"Cijela ta priča započinje time što pčele izlaze iz košnice u potragu za hranom. U prirodi pronalaze nektar te ga dostavljaju u košnicu.

Tamo ga preuzimaju druge pčele koje ga probavljaju. U pčelinjim ustima nektar se miješa sa posebnim enzimima koji se nalaze u njihovoj slini te time pretvaraju nektar u med. Nakon procesa probavljanja nektara, dobivamo med koji u sebi još uvijek ima poveću količinu vlage.

Pčele takav med odlažu u ćelije, odnosno saće i ventiliraju je dok iz njega ne izvuku dovoljnu količinu vlage te ga poklope tankim slojem voska. Nakon toga pčelari prikupe višak meda procesom koji nazivamo vrcanje i napune teglice njime", ispričao nam je mladi pčelar s dugogodišnjom obiteljskom tradicijom, Dominik Matan.

pcela.jpg

 Fotografija: Srecko Niketic/PIXSELL

Ostavite komentar