Funtana se priprema za 11. Feštu od grmali: Uživat ćete u bogatoj gastro ponudi i koncertu Mladena Grdovića
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
Turistička zajednica općine Funtane s ponosom najavljuje 11. Feštu od grmali, koja će se održati u subotu, 20. rujna 2025. na rivi u Funtani. Ova jedinstvena manifestacija, prepoznata ne samo u Istri već i šire, postala je zaštitni znak mjesta.
Fešta od grmali slavi našu lokalnu deliciju – brodet od grmali, jelo koje nosi bogatu povijest i tradiciju Funtane. Nekada smatrani hranom za siromašne, grmali su danas prava morska poslastica. Svi posjetitelji moći će kušati brodet od grmali po posebnoj promotivnoj cijeni.
Ovogodišnja fešta donosi bogatu gastro ponudu: osim brodeta od grmali, posjetitelje očekuje i bogata ponuda na tematskim štandovima.
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
Foto: TZ Funtana
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Sve će se odvijati na dječjem štandu „Grmalić“, kojeg vodi Udruga za djecu i mlade na izvorima prijateljstva, gdje će se peći i domaće fritule. Ženska udruga Loza pripremit će i nuditi razne domaće kolače u „Slatkom kutku“.
Foto: TZ Funtana
Feštu prati i bogat zabavni program: od 12 sati nastupaju Baredinesauri, Žurnada band, ulični zabavljači i Etaloni bend, a vrhunac večeri bit će koncert Mladena Grdovića u 21 sat.
Fešta od grmali svake godine privlači brojne ljubitelje dobre hrane, glazbe i druženja, a i ove jeseni obećava nezaboravan doživljaj za sve generacije.
Dođite na rivu u Funtani i uživajte u tradicionalnoj gastronomiji, glazbi i veseloj atmosferi!
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna, 25. godinu zaredom, kako bi se podigla svijest o kardiovaskularnim bolestima (KVB) i važnosti brige o zdravlju srca.
Sudjelovao je u radu gradskog vijeća i u više gradskih odbora, uključujući i onog za zdravstvo te se zalagao za unaprjeđenje zdravstvenih usluga za sve Porečane.
Barban će u subotu, 13. rujna, ponovno postati najslađa istarska placa – održava se 19. Fešta smokve i smokvenjaka, manifestacija koja već gotovo dva desetljeća valorizira smokvu kao simbol tradicije, zajedništva i bogatstva istarske kuhinje.
U Rovinju će se ovog petka održati Festival istarske supe s popratnim gastronomskim i glazbenim programom, dok je u subotu na rasporedu Rovinjski festival vina na kojem će se moći probati čak 54 različita vina.
Od 13 pa sve do 22 sata u parku kod kanfanarske Place orit će se blues, uz nastup čak osam imena, predvođenih legendarnim američkim blues gitaristom Johnneyem Rawlsom.
The New York Times Istru opisuje kao poluotok bogate poljoprivredne i kulinarske tradicije, gdje se od konca kolovoza pa sve do prosinca održavaju brojni festivali posvećeni ekstra djevičanskom maslinovom ulju, siru, pršutu, vinu i morskim plodovima. Ipak, u središtu pažnje su tartufi!