
U pazinskoj Hiži od besid boravi ravnateljica Nacionalne knjižnice Kosova, Blerina Rogova Gaxha
21:05Prije 1 min17.09.2025
Na današnji dan 15. travnja 1955. godine otvorena je prva franšiza McDonald’sa u svijetu.
Radilo se o restoranu u mjestu Des Plaines, smještenom u američkoj saveznoj državi Illinois. Restoran je otvorio Ray Kroc, poslovni čovjek koji je od braće McDonald kupio franšizu nakon što je primijetio kako im posao dobro uspijeva. Braća McDonald posjedovala su nekoliko obiteljskih restorana u Kaliforniji, a u njima su čak i osobno radila (uključujući navodno i konkretan rad u kuhinji, na pečenju pljeskavica).
Braća nisu bila toliko ambiciozna da bi širila posao na ostale američke savezne države, tako da su taj posao prepustila Rayu Krocu. On je dobio pravo na franšizu za otvaranje restorana po uzoru na one braće McDonald diljem svijeta, što mu je kasnije donijelo veliko bogatstvo (braća su, naprotiv, ostala razmjerno skromnog imovinskog stanja).
Već prvog dana McDonald’s u Des Plainesu polučio je velik uspjeh, privukavši mnogo gostiju pri otvaranju. Inače, Des Plaines se nalazi manje od 30 kilometara od središta velegrada Chicaga i danas predstavlja svojevrsno čikaško predgrađe.
U blizini Des Plainesa nalazi se čikaška Međunarodna zračna luka O’Hare, a spomenuti je prvi McDonald’s od nje bio udaljen manje od pet kilometara.
Izvor: Povijest.hr
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 4 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 10 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 10 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 23 h16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Tim prve pomoći Crvenog križa Bujštine kao jedini predstavnik Istarske županije, ostvario je vrhunski rezultat na ovom važnom natjecanju.
15:35Prije 1 d16.09.2025
U Kaldiru iznad Motovuna predstavljeno šest iznimnih vina i jedan as iz rukava!
15:30Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar