Kuda idu divlje svinje!? Na Ipsilon?
Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan istaknuo je potrebu zajedničkog rješavanja ovog problema u cijeloj Istri.
06:15Prije 3 min04.11.2025
            Poznati restoran 'Viking' u Limskom zaljevu proslavio je 28. travnja svoj 60. rođendan!
Prije šest desetljeća, obitelj Matošević odlučila je otvoriti restoran u Limskom zaljevu, unatoč tad velikim izazovima i nedostatku resursa.
Sada supružnici Marčela i Alfio, nekoć glavna kuharica i nabavljač, žive pored restorana i daju savjete mlađima, uživajući u zasluženoj mirovini.
Naime, posao su nasljedili sin i njegova žena, a i unuci vrijedno rade!
No, poslovno-životna idila na Limu ipak nije oduvijek bila tako laka.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Kako ste se prije 60 godina uopće odlučili otvoriti restoran ovdje na Limu?
"Tada je bilo malo teže otvoriti restoran, a kamoli se na tako nešto odlučiti. Radila sam na Limu u Cromarisu. Moj suprug je živio ovdje pa smo se ovdje sreli, vjenčali i osnovali obitelj.
Ubrzo sam shvatila kako ovdje nećemo moći živjeti jer na Limu nije bilo ničega, samo mi i još jedna obitelj.
I baš kad sam se dvoumila otići, moj je svekar došao na ideju da provjerimo mogućnost otvaranja gostionice ovdje.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Zatim je moj suprug Alifio jednog dana otišao u bivšu Općinu Rovinj da se raspita možemo li otvoriti restoran, a rekli su mu da bi to bilo poželjno i da ga možemo otvoriti već sutra ako to želimo.
Kad je došao kući, rekao je da ćemo otvoriti restoran i da ja ostajem ovdje i ne idem nigdje te je na taj način zapravo sve i započelo", poručila je Marčela.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Na koji ste način krenuli u posao i kako je to bilo prije 60 godina?
"Na samom smo početku postavili četiri stola i napravili mali šank, kojeg nam je izradio lokalni stolar te smo tako i započeli naš posao.
Imala sam tada 22 godine i očekivala sam dijete, ali ipak su me imenovali za šeficu kuhinje, a muž je svako jutro donosio svježe namirnice kako bi radili samo najbolja jela za naše goste. Sve smo nabavljali od lokalnih proizvođača najčešće u Puli i Medulinu.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Nakon nabavke namirnica suprug je uvijek pomogao u svim ostalim poslovima koji su se trebali odraditi, od kuhinje, do konobarenja.
Bilo je izazovno balansirati posao i očekivanje djeteta, razmišljala sam o odustajanju, ali na kraju smo odlučili nastaviti, unatoč svim preprekama koje su se na našem putu našle.
Postepeno, svake zime smo uzimali malo vremena za odmor i proširili bismo i uvijek unaprijedili nešto novo.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
U to vrijeme nije bilo dovoljno radne snage i resursa, no, unatoč tome, nastavili smo naprijed i došli smo do trenutka kada smo imali puno prostora koji je ovdje prisutan i danas.
Ranije smo ovdje imali i pet, šest soba, a s obzirom na našu namjeru da u to vrijeme kupimo stan za koji nismo znali gdje, odlučili smo zatvoriti te sobe i pretvoriti ih u stan, koji je dan danas velik, zajedno s ovim restoranom!”, rekla je Marčela.
Dodala je i kako se posao zadržao u obitelji na što ie izrazito ponosna.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
“Prije 25 godina otišla sam u mirovinu i posao prepustila sinovima.
Najprije je restoran vodio naš stariji sin, ali ne zadugo jer se on u ovom poslu nije snašao. Zatim je sve preuzeo naš mlađi sin, koji i danas uspješno vodi restoran, a u tome mu pomaže njegova žena koja svaki dan ispeče svježi kruh koji se na kraju nudi gostima. Sve što nudimo je iz domaće proizvodnje, kolači, tijesto, pašta…
U zadnje vrijeme želi u sklopu restorana napraviti i sobe, ali još uvijek ne može dobiti građevinsku dozvolu kako bi se to realiziralo. To bi bilo odlično, jer dok smo i mi sami imali sobe u zimi bi nam dolazili lovci iz Italije za vrijeme lovne sezone pa bi onda i u tim zimskim mjesecima bilo posla”, poručila je Marčela.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Osim toga, podijelila je s nama svoje najljepše sjećanje na vrijeme kada su tek bili početci obiteljskog biznisa.
"Najviše sam voljela biti u kuhinji, za to sam se i školovala. Nije baš lako biti ugostitelj, potrebno je biti pristojan, dobar radnik i sve što s tom profesijom ide, ali ja sam baš to najviše voljela.
Uvijek sam gledala da naši gosti budu zadovoljni i da nam se zadovoljni vrate", poručila je Marčela.
Danas, nakon 60 godina, restoran i dalje uspješno posluje, vraćaju im se stari gosti, ali dolaze i oni novi, koji su kako kažu Marčela i Alifio vrlo zadovoljni nakon posjete njihovog restorana!
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                
            
                    
            Građani i gosti Poreča Novu 2027. godinu će dočekati uz nastup Tonya Cetinskog, dok će 31. prosinca natupiti i Kids from the Sky te popularna Miach. Osim njih, tijekom Adventa Poreč očekuju se i nastupi Maje Šuput, Alena Vitasovića, Nene Belana, Željka Bebeka, grupe Adastra, Tomislava Bralića...
13:42Prije 16 h03.11.2025
            Strastveni lovac, Hubert je jedne godine na Veliki petak krenuo u šume Ardena gdje mu se, prema predaji, ukazao jelen s Kristovim likom među rogovima.
07:46Prije 22 h03.11.2025
            Već 18 godina Zlatko je dio svakodnevice Pule. Njegova gitara i ugodan glas postali su prepoznatljiv dio gradske slike
06:45Prije 23 h03.11.2025
            Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
22:15Prije 1 d02.11.2025
            Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
20:28Prije 1 d02.11.2025
            Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
19:14Prije 1 d02.11.2025
            Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
18:31Prije 1 d02.11.2025
            Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...
16:15Prije 1 d02.11.2025
Ostavite komentar