Večeras u Puli ne propustite poetsko-glazbenu večer s Draganom Gortanom, Ivom Gortan i Aldom Foškom
Pjesničko-glazbena večer Pramjera ljubavi, nazvana prema Gortanovoj zbirci, počinje u 19 sati i ulaz je slobodan.
13:18Prije 10 min18.09.2025
Nakon što smo pisali priču o njegovateljici Sonji i korisnicima o kojima se brine u porečkom "vrtiću" za starije, na red je došlo i da ih priupitamo koji su njihovi najveći problemi i što se sve promijenilo od kada su oni bili mladi.
Umirovljenici su, dakako, jedna od najosjetljivijih skupina na koju često kao društvo zaboravljamo, no ponekad i njih treba pitati što im nedostaje i kako žive.
Posjetili smo Poludnevni boravak pri Domu za starije i nemoćne u Poreču i porazgovarali s korisnicima.
Jedna gospođa ističe usamljenost kao jedan od velikih problema. "Kada je obitelj daleko ili kada stalno rade i ne stignemo se puno viđati, teško je biti sam. Pogotovo ako ste, poput mene, ostali bez supružnika. Upravo zato je lijepo biti ovdje sa svojim vršnjacima, družiti se i pričati", rekla nam je jedna umirovljenica.
Na pitanje s kojim se problemima umirovljenici danas najviše susreću, simpatična korisnica odgovara: "Svima su male mirovine. Neki bi i došli ovdje provesti dan s nama, ali ne mogu si to nažalost priuštiti. Teško je preživjeti".
Većina se slaže da je u njihovo vrijeme puno toga bilo bolje. Ljudi su se lakše zapošljavali. "Nikoga nisi trebao moliti, čekati, bilo je posla za sve. Radile su tvornice i puno toga, a sada sve propada i ljudi odlaze u inozemstvo", rekla je za IstraIN simpatična gospođa iz porečkog Doma za starije i nemoćne.
S njom se slaže i umirovljenica Hana. Ističe kako su mirovine jako male i kako je s njima jako teško preživjeti. "Ja imam sreće da mi je dovoljno dobra penzija, no mnogima nije. Moraju se plaćati lijekovi, hrana, pregledi, a nama starijima puno više novaca treba za zdravlje. Ako ne idu privatnicima, dugo moraju čekati red, a privatnici su skupi", kaže Hana.
Nakon korone su se ljudi još više udaljili, dodaje. Problem je i što se svi manje druže, a čovjek je društveno biće.
Kreativna gospođa koja voli izrađivati razne stvari u Poludnevnomn boravku kaže da je u Hrvatskoj najveći problem premalo liječnika. "Sada se već jako osjeti da ih je premalo. Zdravstvo nam je jako propalo i liste čekanja su preduge. I, naravno, penzije", ističe umirovljenica. Dodaje i kako jednokratne, jako male pomoći, nisu dovoljne.
"U ovih nekoliko desetljeća, od kada sam ja bila mlada, najviše se promijenila bliskost među ljudima. Ljudi su bili društveni, više povezani, a danas mladost teško i da pozdravi", kaže umirovljenica.
Umirovljenik Sead kaže u šali kako su im najveći problem prevelike mirovine. "Ne znamo kuda ćemo s novcem! Ne stignemo sve potrošiti! Postavljam si pitanje kuda bi otišli novci koji su iznuđeni štrajkovima i kako se uvijek nađe novaca da bi se štrajkovi umirili", pita se Sead.
Simpatična Klara kaže kako se ponekad ne može pomiriti s time koliko joj se zdravlje promijenilo na gore.
Starost je teška sama po sebi, no ovi ljudi ipak pokušavaju naći nešto lijepo u svakom danu i provesti vrijeme kvalitetno, jedni s drugima. Svi se skupa trebamo zapitati što im treba i pomoći, koliko možemo.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 6 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 18 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 21 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar