Večeras u Puli ne propustite poetsko-glazbenu večer s Draganom Gortanom, Ivom Gortan i Aldom Foškom
Pjesničko-glazbena večer Pramjera ljubavi, nazvana prema Gortanovoj zbirci, počinje u 19 sati i ulaz je slobodan.
13:18Prije 22 min18.09.2025
Ususret manifestaciji 18. Dani meda, koji će se održati 23. i 24. veljače u Pazinu, odlučili smo istražiti kako je prošla protekla sezona meda i koje su specifičnosti aktualne ove godine.
Predsjednik Udruge pčelara "Lipa" Pazin Tonči Ferenčić rekao je za radio Rovinj FM i portal IstraIN kako je prošla sezona za pčelare bila izuzetno loša.
"Pogotovo što se tiče glavne paše bagrema, sezona je bila jako loša. Krvnu sliku je na kraju malo popravio bršljan, koji je rekordno zamedio ove godine", otkrio je Ferenčić. Upravo smo to čuli i od nekolicine istarskih pčelara.
Ferenčić dodaje i kako mnogo ljudi ne zna za takav med i da su se sada morali prvi put sresti s njime. "To je jedan specifičan med, koji jako brzo zakristalizira, što je i prirodno svojstvo meda. Možda je ovo baš prilika da ljudi to osvijeste", ističe predsjednik Udruge pčelara "Lipa" Pazin.
Doznali smo i kako je bršljanov med izuzetno ljekovit. "Svaki med je dobar za sve, a nijanse su tu neke koje nam govore koji je bolji za koju tegobu", objašnjava Ferenčić.
Bršljanov med jako je aromatičan i u skladu s trendovima. Iako, našem sugovorniku bi bilo draže da se nije pojavio jer jako uništava naše šume.
No, pčelare očekuju neminovne promjene, kaže stručnjak.
"Više se neće moći pčelariti bez seljenja - ili u unutrašnjost Istre, ili preko Učke kako se pčele ne bi hranile ovdje preko ljeta. Problem je, osim klimatskih promjena, što nemamo više poljoprivrede, više se ne sadi medonosno bilje...", upozorava Tonči Ferenčić.
Foto: Ilustracija
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 6 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 18 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 21 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar