Započela gourmet manifestacija ''Tradizione a tavola: jela iz pinjate''

IstraIN

14 Ožujak 2024 I 10:46

Započela gourmet manifestacija ''Tradizione a tavola: jela iz pinjate''

Želite li doživjeti autohtonu Istru i okusiti bogatu istarsku tradiciju na pjatu, pridružite se manifestaciji "Tradizione a tavola: Jela iz pinjate“ kojim je otvorena ovogodišnja istarska gourmet sezona.

Ovaj, svima već poznati gourmet događaj, održava se do 29. ožujka na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none.

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, Konoba Klarići, OPG Ondina, Mrgani 42, Kod Kancelira i Izletište Pekici i ovog proljeća pripremaju ukusna jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se razne maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina.

Uz tradicionalnu istarsku paštu – pljukance, fuže, njoke i raviole, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule, kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veći izbor istarskih vina koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih jela.

Gourmet događaj „Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane, a rezultat je uspješne suradnje turističkih zajednica Bale – Valle, Kanfanar i Svetvinčenat te vodeće turističke kompanije Maistra. Ovim projektom žele se oživjeti stara autohtona, ponekad možda i zaboravljena jela koja su dio bogate kulture istarskog kraja.

"Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ samo je jedan u nizu brojnih događanja kojima se kontinuirano obogaćuje turistička ponuda Istre te time dodatno jača njezina pozicija vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta.

Jela_iz_pinjate_4_foto_-_Maja_Danica_Pečanić.jpg

Jela_iz_pinjate_1_foto_-Maja_Danica_Pečanić.jpg

Foto: Maja Danica Pečanić

Ostavite komentar