
NESREĆA U PULI: Vlak naletio na automobil u Šijani
Riječ je o vlaku koji je prometovao na liniji iz Pule do Lupoglava.
22:06Prije 58 min21.04.2025
Lijepa priča stiže iz Umaga!
Vladimir Turk i njegova supruga Januša svake se godine već četiri desetljeća ponovno vraćaju svojom brodicom imena "Nika" u ACI Marinu Umag.
Kažu kako nigdje drugdje ne žele ići i kako se ovdje osjećaju kao doma.
Inače, supružnici Turk su iz Slovenije, u blizini Celja, a Umag im je blizu i ovdje imaju stalni vez.
Isplove samo ponekad kada idu na godišnji odmor.
"Vidjeli smo lijepe marine i ovdje i u Sloveniji, no Umagu se uvijek vraćamo. Vrlo brzo smo ovdje i nije problem doći ni na jedan dan ili samo za vikend. Ako nam se nešto dogodi, blizu nam je bolnica Lucija preko granice", objašnjavaju supružnici.
Nikada nisu otplovili u inozemstvo, a najjužnije što su bili je na Korčuli. Kažu i kako su ih tamo srdačno ugostili, no Korčula im je predaleko.
"Ja sam na Jadranskom moru od kada sam išao u osnovnu školu. I tu mi je najljepše. Plovio sam više puta po Jadranu i ne zanima nas previše otići do Grčke i slično", ističe Vladimir.
Od 1984. godine plove sa svojom brodicom "Nikom", koja je u grčkoj mitologiji božica trijumfa i pobjede. Zanimljivo je da ju nisu kupili, već sami izradili.
"U ono doba sam razmišljao, ili brodica ili kamp-vozilo... Nije bilo problema odučiti se za brodicu. Trajalo je oko dvije i pol godine da se izgradi... Sada nije problem kupiti novu ili rabljenu brodicu, no 'Nika' nas služi, naša je...", pričaju supružnici iz Slovenije.
Kad isplove, najčešće idu prema Savudriji, a ovisno o vjetru i vremenskim prilikama, idu i prema Novigradu i južnije. Prije su na puno duže isplovljavali i uživali na Jadranu, kada bi imali godišnji odmor, a djeca praznike.
"Ovdje je jako ljubazno osoblje. Od konobara, recepcije, onih koji vežu brodove, nikada nismo imali neko neugodno iskustvo. Ovdje dobijemo stvarno sve što trebamo", ističe simpatični Vladimir.
Upitali smo ih i koliko se promijenio nautički turizam u ovih 40 godina.
"Prije je ovdje bilo samo tri gata, i morao si napisati koliko dugo ćeš biti izvan Marine kada bi išao isploviti. Puno toga se promijenilo i izgradilo. Sada ima puno brodica koje se iznajmljuju, a tada ih je općenito bilo puno manje. Sada treba rezervirati svoje mjesto i tako dalje, a prije toga nije bilo...
Marina je puno veća nego prije, Umag se također puno promijenio od te 1984. godine... Jako puno toga se nadogradilo i jako je lijepo ovdje", kažu supružnici Turk.
Zadovoljni su i s uslugom i gostoljubivošću općenito u Istri i Hrvatskoj. "Dobre su plaže, ljudi su divni i ne razmišljamo otići iz ACI Marine Umag", zaključili su Vlado i Januša.
Ovom je manifestacijom nekadašnja gastronomska manifestacija Šetimane fritaja središnje Istre poprimila novo ruho, a obogaćena je raznovrsnim proljetnim jelima pripremljenima od sezonskih namirnica.
17:23Prije 5 h21.04.2025
Od svih uvezenih vozila provjerenih putem carVerticala u 2024. godini, 29,3% bilo je uvezeno iz Njemačke, 15,7% iz Francuske, 14,8% iz Belgije, 11,3% iz Italije i 6,9% iz Slovenije.
17:00Prije 6 h21.04.2025
Osim glazbenog dijela, posjetitelji su uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi i 4. Skupu Natprirodnih vinara Istre.
14:24Prije 8 h21.04.2025
Leidi već 13 godina koristi reciklirane materijale, a na ovom brodu primijenjeno je čak 250 kvadrata sendvič materijala od PET boca.
13:34Prije 9 h21.04.2025
Ove nedjelje su javnosti predstavljeni dovršeni radovi i planovi za daljnje uređenje rive u Poreču.
12:29Prije 10 h21.04.2025
Maksimum aktivnosti ove se godine događa u noći s ponedjeljka na utorak. Opažači s tamnih lokacija imat će prigodu vidjeti 15-25 meteora na sat, aktivnost je nešto viša nakon ponoći.
11:20Prije 11 h21.04.2025
Ulazak u konobe moguć je isključivo uz kupnju službene vinske čaše. Na dan manifestacije ulaznice je moguće kupiti isključivo na prodajnim mjestima u Gračišću, i to isključivo gotovinom.
08:37Prije 14 h21.04.2025
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
16:03Prije 1 d20.04.2025
Ostavite komentar