
Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo upozorenje za stanovnike Istre! Moguće urbane poplave, tuča...
Prvi nalet se očekuje između 16 i 24 sata (ponoć), drugi nalet se očekuje sutra, 7. srpnja pred jutro.
12:17Prije 17 min06.07.2025
Jutros su započeli 15. Dani meda koji u Pazin svake godine privlače sve veći broj posjetitelja, a među pčelarima koji ovdje pronalaze potrebnu opremu, još je veći broj medoljubaca i ostalih pčelinjih proizvoda.
Možda više od meda traženi su matična mliječ i propolis čija je cijena visoka što zbog nedovoljnog broja njihova proizvođača, ali i zbog same količine koju je moguće proizvesti.
Tim smo povodom razgovarali s Rankom Anđelinijem, predsjednikom Udruge pčelara Lipa iz Pazina, a on pak kaže, što se prinosa meda lani tiče, to je godina koju svaki pčelar želi zaboraviti.
- Kada znamo da je u Istri bagremova paša broj jedan i kada ona podbaci, podbacilo je čitavo medenje za cijelu Istru. Svibanj je bio jako vlažan, hladan i kišovit. Bagrem je nešto cvao, ali nije bilo unosa nektara, rekao je Anđelini.
Nešto se je više nakupilo meduna ili medikovca i cvjetnog meda, ali to su manje količine. Na ocjenjivanju se tako našao samo jedan bagrem, dok je šampion kestenov med.
- Ako povučemo paralelu s ovom zimom ponovno se pčelari boje jer zima nije bila prava, pčele nisu bile u klupku, legla je bilo praktički cijelu zimu, rekao je Anđelini.
Pčele se za sada dobro razvijaju, ali nakon ovog lijepog vremena, mora se dogoditi hladni val, a upravo se njega pčelari boje. Uslijed oluja i pada temperatura mogle bi nastradati upravo te mlade pčele.
I dok se u svijetu dosta raspravlja o nestajanju pčela, a faktora je niz, treba znati da je uloga čovjeka velika.
- Jedan od uzroka pomora pčela jesu i pesticidi i to oni koje koriste mali proizvođači ili oni koji imaju mali vrt za osobne potrebe pa proizvode žele zaštiti. Jako je teško izmjeriti te male količine iz koncentrata pa se često doda više no što bi trebalo, rekao je Anđelini.
U zaštiti pčela bi se zato aktivno trebalo uključiti svi, uključujući društvenu zajednicu, lokalnu smoupravu i svi subjekti proizvodnje hrane i zaštiti potrošača, a pčelar je samo onaj koji održava pčelinju vrstu jer one u prirodi ne mogu opstati, zaključio je Anđelini.
Gledajući u svjetskim razmjerima, Hrvatska se još uvijek dobro drži. Odnosno, smrtnost pčelinjih zajednica kod nas je oko 25 posto godišnje, no ako pređe tu granicu situacija bi mogla postati kritična.
U nekim zemljama je granica već prekoračena pa smrtnost pčela na godišnjoj razini iznosi i preko 30 posto.
FOTO Facebook Udruga pčelara Lipa Pazin
"Koliko su oni bitni najbolje podcrtava činjenica da smo u Poreču na daljnje preglede i liječenje zbog suspektnih promjena na koži uputili 28 pregledanih“, istaknula je Valentina Saint Georges, dr. med.
09:35Prije 3 h06.07.2025
Prema navodima organizatora, na mjestu događaja nalazi se 504 tisuće ljudi, čime je ovaj koncert postao najveći glazbeni događaj takve vrste u Hrvatskoj.
23:21Prije 13 h05.07.2025
Ljeto je savršeno vrijeme da uživamo u jelima koja su osvježavajuća, jednostavna, a ipak konkretna i zasitna.
19:14Prije 17 h05.07.2025
Na moru zapadne Istre može doći do razvoja olujne linije uz nagli nalet olujnog zapadnjaka i jugozapadnjaka uz veliku grmljavinsku aktivnost i silovit nalet kiše.
17:56Prije 18 h05.07.2025
Sve veći broj ljudi pješice pristiže iz centra grada prema Hipodromu i Novom Zagrebu, spremni za glazbeni spektakl večeri.
16:51Prije 19 h05.07.2025
Svjetska rock ikona, Bryan Adams, oduševila je fanove objavom novog glazbenog uratka, pjesme “Roll With The Punches”, koja najavljuje njegov nadolazeći studijski album i istoimenu turneju.
16:15Prije 20 h05.07.2025
Vinsku kartu ove godine predvode istarske vinarije, AB Vina (Vina Brčić), Benvenuti, Cattunar, Cinderella, Damijanić Distillery, Deklić, Fakin, Marčeta, Medea, Pilato, Rossi destilerija, Tomaz, Trapan i Valenta, a poseban dio ponude čine vina iz udruge IQ – Istrian Quality.
15:12Prije 21 h05.07.2025
Prva večer okupila je brojne goste, mještane i posjetitelje koji su imali priliku uživati u posebnom iskustvu – prezentaciji i kušanju cukerančića, jedine istarske slastice čije je umijeće pripreme upisano na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
13:34Prije 23 h05.07.2025
Ostavite komentar