
Organum Histriae: Ovog vikenda besplatna vođena tura u Rovinju i dva koncerta u Puli i Bujama
Vikend u znaku orgulja – srednji vijek, suvremena improvizacija i besplatna vođena tura!
20:28Prije 55 min18.09.2025
Istarski gurmani i ljubitelji autentičnih okusa imat će priliku uživati u tradicionalnim jelima ruralne Istre sve do 30. ožujka kroz manifestaciju 'Jela iz pinjate'.
Tijekom ovog razdoblja svoja vrata otvaraju konobe iz općina Kanfanar i Svetvinčenat, donoseći bogatstvo okusa koje odražava stoljetnu kulinarsku tradiciju ovog podneblja.
U konobi Mrgani 42 u općini Kanfanar gostima će biti poslužen jelovnik koji uključuje istarsku jotu s kiselim kupusom, domaće pljukance s pršutom i šparogama, kroštule i domaću rakiju, uz kvartin domaćeg vina. Cijena ovog menija iznosi 25 eura, a rezervacije su moguće na broj 091 152 6034.
Izletište Pekici u općini Svetvinčenat gostima nudi aperitiv dobrodošlice, maneštru s trukinjom, lazanje sa žgvacetom ili raviole s pancetom, domaći štrudl te kvartin malvazije ili terana. Ovaj gastronomski užitak također stoji 25 eura, a stol možete rezervirati na broj 091 367 3378.
U OPG-u Ondina, smještenom u općini Svetvinčenat, posjetitelji će moći kušati istarsku maneštru s fažolom i trukinjom, njoke sa žgvacetom od kokoške ili pljukance sa šugom od tovara, sezonsku salatu, domaći štrudl te kvartin domaćeg bijelog ili crnog vina. Cijena menija je 25 eura, a rezervacije su dostupne na broj 092 254 2483.
Konoba Klarići, također u općini Svetvinčenat, nudi aperitiv dobrodošlice, pijat "Klarići" s domaćim suhomesnatim proizvodima, raviole sa sirom ili domaću paštu po izboru sa šugom od kobasica, palačinke sa skutom te kvartin domaćeg bijelog ili crnog vina. Ovaj jelovnik dostupan je po cijeni od 25 eura, a rezervacije su moguće putem broja 091 584 5810.
Ovu manifestaciju organiziraju Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, Turistička zajednica Općine Kanfanar, Maistra d.d. i Udruženje obrtnika Rovinj s ciljem očuvanja i promocije autohtonih istarskih jela te poticanja lokalne gastronomije.
Zbog ograničenog broja mjesta, rezervacije su obavezne.
Tijekom događanja predstavljeno je četrdesetak radova koji su pokazali najbolje primjere europske prakse u revitalizaciji fortifikacijskih i bivših vojnih objekata. Svi radovi bit će objavljeni u konferencijskoj publikaciji – znanstvenoj monografiji.
15:12Prije 6 h18.09.2025
Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo podsjetio je da su Dani europske baštine pokrenuti još 1985. godine u Francuskoj, na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska u obilježavanju sudjeluje od 1995. godine.
13:50Prije 7 h18.09.2025
Mirela Vidak uspješno je vodila Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Čepiću 23 godine, Romana Percan 25 godina bila je ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Krnici, a Krešimir Bronić ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč punih 30 godina.
12:50Prije 8 h18.09.2025
Potaknuti napisima vezanim uz skorašnji novi Zakon o naplati cestarine i što on donosi građanima, iz HAC-a su pojasnili ključne postavke plaćanja cestarine u novom u potpunosti elektroničkom sustavu.
11:47Prije 9 h18.09.2025
Ovaj izlet još jednom je pokazao koliko su zajednički trenuci, kultura i priroda važni za očuvanje vedrog duha i aktivnog života u zlatnim godinama.
09:58Prije 11 h18.09.2025
Kućanstva mogu izračun svojih godišnjih i mjesečnih troškova za plin, prema distribucijskom području i tarifnom modelu, provjeriti u aplikaciji iPlin.
07:47Prije 13 h18.09.2025
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
06:15Prije 15 h18.09.2025
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
22:00Prije 23 h17.09.2025