Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice.
Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na našem poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na „istrijansku pincu“ i to u nedjelju 13. travnja Zad kaštela u Žminju.
Manifestaciju 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće' danas su u Žminjskoj kuli najavili: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj, Zdenka Jakus i Mirando Mužina ispred organizacijskog odbora i inicijatora manifestacije.
Program započinje u 13:00 sati nastupom Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja i Osnovne škola Vladimira Gortana iz Žminja. U programu će još sudjelovati i Žminjske mažoretkinje te Folklorno društvo Cere.
08:37Prije 250 d13.04.2025
Pinca ima zaista dugu tradiciju i peče se od davnina. Nekada se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava.
Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.
Foto: IstraIN
Svi posjetitelji koji se u nedjelju pridruže Zad kaštela u Žminju, moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati.
Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Iskusna Zdenka Jakus prezentirat će mega pincu kao svojevrsnu atrakciju manifestacije.
Program započinje u 13:00 sati nastupom Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja i Osnovne škola Vladimira Gortana iz Žminja. U programu će još sudjelovati i Žminjske mažoretkinje te Folklorno društvo Cere. Za dobar štimung bit će zaduženi veseli Kreineri i DJ Neno.
Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji dobiva špaletu lokalnog OPG-a.
Svi koji imaju želju izložiti svoju pincu ili kolač, još uvijek stignu. Dovoljno je javiti se u TZO Žminj gdje će dobiti sve upute i poklon bon u vrijednosti od 10 € koji mogu iskoristiti u lokalnoj trgovini. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrat će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.
Tim iskusnih animatora pobrinuti će se za one najmlađe i sa djecom izrađivati prigodne ukrase.
Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, panceta, špaleta, pince, kolači, šparuge, jaja, škalonja, mliječni proizvodi, domaće žestice i ostala pića.
Posebno privlačna bit će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.
Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju našu dragu baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da nam na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu.
Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 21. travnja uz Vazmenu biciklijadu.
Ovakve akcije imaju za cilj ne samo kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola, već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.
Projekt u izvedbi višestruko nagrađivanih glazbenika, skladatelja i performera Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza, antropologa i etnologa Andree Matoševića, te multimedijalnih umjetnika Miodraga Gladovića, Davora Sanvincentija i Michelea Sambinija, publika je nagradila ovacijama.
Iz Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno podsjećaju osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu na obvezu popunjavanja i dostave Obrasca TZ 2 Poreznoj upravi u roku od 1. do 15. siječnja 2026. godine za razdoblje od 01.01.2026. do 31.12.2026.
BOHOHO Advent održavat će se od 19. prosinca 2025. do 4. siječnja 2026., svakoga dana u terminu od 11:00 do 00:00, na atraktivnoj lokaciji Šetalište vijeća Europe 6, bazen Delfin.
Programom je utvrđeno pet sigurnosnih prioriteta na koje se treba usmjeriti preventivno djelovanje Vijeća: zlouporaba opojnih droga i alkohola, vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu i vandalizam.
Iznimno ohrabrujući rezultati stižu iz zapadne Istre – u porečkom i vrsarskom akvatoriju pronađeno je čak 16 živih juvenilnih jedinki plemenite periske, strogo zaštićene vrste koja je posljednjih godina gotovo nestala iz Jadrana i Mediterana.
Osvrćući se na proteklu godinu, Peršurić je istaknuo kako je iza IDS-a izazovno razdoblje koje je još jednom potvrdilo povjerenje građana u politike i predstavnike IDS-a.
Natjecanja su započela u ranim jutarnjim satima. Prvi su, s početkom u 9 sati, nastupili natjecatelji kategorije B1, osobe bez ostatka vida, nakon čega su se okušali natjecatelji kategorije B2, osobe s ostatkom vida.
Premijer Andrej Plenković isplatu je predstavio kao važan iskorak u poboljšanju životnog standarda starijih građana. Za ovu je mjeru u 2025. godini osigurano ukupno 217 milijuna eura.
"Cestarina će se moći platiti gotovinom, ali ne na dosadašnji način jer više neće postojati mogućnost da korisnik na izlazu s autoceste blagajniku plati cestarinu."
Riječ je o jednom od tehnički najzahtjevnijih objekata na cijeloj trasi, s velikim rasponima i stupovima znatnih visina, čija je realizacija zahtijevala vrhunsku stručnost, precizno planiranje i iznimnu koordinaciju svih sudionika projekta.