Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice.
Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na našem poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na „istrijansku pincu“ i to u nedjelju 13. travnja Zad kaštela u Žminju.
Manifestaciju 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće' danas su u Žminjskoj kuli najavili: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj, Zdenka Jakus i Mirando Mužina ispred organizacijskog odbora i inicijatora manifestacije.
Program započinje u 13:00 sati nastupom Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja i Osnovne škola Vladimira Gortana iz Žminja. U programu će još sudjelovati i Žminjske mažoretkinje te Folklorno društvo Cere.
08:37Prije 2 d13.04.2025
Pinca ima zaista dugu tradiciju i peče se od davnina. Nekada se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava.
Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.
Foto: IstraIN
Svi posjetitelji koji se u nedjelju pridruže Zad kaštela u Žminju, moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati.
Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Iskusna Zdenka Jakus prezentirat će mega pincu kao svojevrsnu atrakciju manifestacije.
Program započinje u 13:00 sati nastupom Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja i Osnovne škola Vladimira Gortana iz Žminja. U programu će još sudjelovati i Žminjske mažoretkinje te Folklorno društvo Cere. Za dobar štimung bit će zaduženi veseli Kreineri i DJ Neno.
Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji dobiva špaletu lokalnog OPG-a.
Svi koji imaju želju izložiti svoju pincu ili kolač, još uvijek stignu. Dovoljno je javiti se u TZO Žminj gdje će dobiti sve upute i poklon bon u vrijednosti od 10 € koji mogu iskoristiti u lokalnoj trgovini. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrat će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.
Tim iskusnih animatora pobrinuti će se za one najmlađe i sa djecom izrađivati prigodne ukrase.
Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, panceta, špaleta, pince, kolači, šparuge, jaja, škalonja, mliječni proizvodi, domaće žestice i ostala pića.
Posebno privlačna bit će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.
Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju našu dragu baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da nam na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu.
Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 21. travnja uz Vazmenu biciklijadu.
Kuharica Najbolji recepti za „drugi dan“ nastala je kao rezultat zajedničkog truda Općine Medulin i Zelene Istre, a donosi recepte za jela koja nastaju od ostataka kuhanih obroka, starog kruha te voća i povrća koje više nije najsvježije, ali je daleko od otpada.
Brojni su načini na koje možete doživjeti ljepotu ovog komadića raja, a malo koji se može usporediti s jedrenjem tim očaravajućim Bokokotorskim zaljevom na jahti Corsario.
Nakon uspješne obrade pjesme "Čuvaj se", u suradnji s Ernom, kojom je započeo rad na mini albumu posvećenom hitovima Denis & Denis, DJ i producent Denis Goldin donosi novu verziju legendarnog hita "Ja sam lažljiva".
STEM Games je postao središnji događaj na kojem se studenti svake godine suočavaju s izazovnim problemima i stječu iskustva koja će pamtiti cijeli život.
Na predavanju su naglašeni rizici s kojima se mladi suočavaju u prometu, uzimajući u obzir njihov biološki i društveni razvoj koji znatno utječu na formiranje rizičnih obrazaca u prometu što, zajedno s neiskustvom u dinamičnom prometnom okruženju, čini mlade vozače najrizičnijom skupinom vozača.
SDP Rovinj-Rovigno zahvaljuje svim sugrađankama i sugrađanima koji su svojim prilozima podržali ovu plemenitu akciju te time doprinijeli radu Zaklade Ana Rukavina, Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i javne Banke krvi iz pupkovine.
Program je podijeljen u dva tematska dana, a sudjeluju brojni stručnjaci, predstavnici institucija, lokalne i regionalne samouprave, znanstvene zajednice i privatnog sektora.
Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi 7,9 milijuna eura, od čega Hrvatski Telekom ulaže 4,8 milijuna eura. Vrijednost nabavnog ugovora za izgradnju optičke mreže iznosi 6,5 milijuna eura, a očekivani rok završetka projekta je 30. lipnja 2026. godine.
Tijekom Eko dana održane su brojne radionice i aktivnosti za djecu i odrasle: sadnja bilja, sportske igre, izložba radova Dječjeg vrtića Medulin, edukacije o otpadu i kompostiranju, kreativne i kulinarske radionice.
Danas je u Poduzetničkom centru Coworking u Puli potpisan Sporazum o sufinanciranju kredita za izgradnju i opremanje nove zgrade Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula, kojeg su potpisali Istarska županija te osnivači, svih 10 istarskih gradova te općine Medulin i Vrsar.