VIKEND U ŽMINJU Uživajte u 'istrijanskoj pinci'

Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice.

Iris Foriš
Iris Foriš

8 Travanj 2025 I 15:00

VIKEND U ŽMINJU Uživajte u 'istrijanskoj pinci'
Foto: IstraIN

Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na našem poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na „istrijansku pincu“ i to u nedjelju 13. travnja Zad kaštela u Žminju.

Manifestaciju 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće' danas su u Žminjskoj kuli najavili: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj, Zdenka Jakus i Mirando Mužina ispred organizacijskog odbora i inicijatora manifestacije.   

Pinca ima zaista dugu tradiciju i peče se od davnina. Nekada se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava.

Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.

Foto: IstraIN

Svi posjetitelji koji se u nedjelju pridruže Zad kaštela u Žminju, moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati.

Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Iskusna Zdenka Jakus prezentirat će mega pincu kao svojevrsnu atrakciju manifestacije.

Program započinje u 13:00 sati nastupom Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja i Osnovne škola Vladimira Gortana iz Žminja. U programu će još sudjelovati i Žminjske mažoretkinje te Folklorno društvo Cere. Za dobar štimung bit će zaduženi veseli Kreineri i DJ Neno.

Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji dobiva špaletu lokalnog OPG-a.

Svi koji imaju želju izložiti svoju pincu ili kolač, još uvijek stignu. Dovoljno je javiti se u TZO Žminj gdje će dobiti sve upute i poklon bon u vrijednosti od 10 € koji mogu iskoristiti u lokalnoj trgovini. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrat će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.

Tim iskusnih animatora pobrinuti će se za one najmlađe i sa djecom izrađivati prigodne ukrase.

Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, panceta, špaleta, pince, kolači, šparuge, jaja, škalonja, mliječni proizvodi, domaće žestice i ostala pića. 

Posebno privlačna bit će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.

Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju našu dragu baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da nam na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu.

Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 21. travnja uz Vazmenu biciklijadu.