Predsjednik Uprave Mon Perina: Sezona je dobra, ali pitanje je jesmo li dosegnuli cjenovni vrhunac
Za razliku od mnogih koji se odlučuju na širenje kapaciteta, Mon Perin je krenuo suprotnim putem – smanjio je broj gostiju i investirao u poboljšanje uvjeta.
U špici smo turističke sezone, a pitanje koje se sve češće postavlja u javnosti glasi: je li Hrvatska, i posebno Istra, dosegnula svoj vrhunac?
Odgovor na to najbolje zna netko s terena, a to je Massimo Piutti, predsjednik Uprave Mon Perina, koji je u razgovoru za Rovinj FM dao uvid u trenutno stanje sezone, očekivanja do kraja ljeta te ključne izazove s kojima se suočava istarski turizam.
Istra ponovno prednjači u turističkim brojkama, no sve je jasnije da budućnost ne leži u kvantiteti, već u kvaliteti i održivom razvoju – poručeno je sa sjednice Vijeća za upravljanje razvojem turizma održane na Hvaru, na kojoj je sudjelovao i istarski župan Boris Miletić.
Do 15. srpnja u Medulinu zabilježeno je čak 1.016.829 noćenja, što je na razini prošlogodišnjih rezultata, no uz poseban naglasak na iznimno snažan početak godine. Naime, rekordan lipanj s 446.598 noćenja nadmašio je dosadašnje rekorde!
21:35Prije 4 d21.07.2025
Sezona krenula ranije, ali ključni su srpanj i kolovoz
"Špica je definitivno stigla. Ove godine praznici su bili nešto kasnije, no sezona je zapravo započela već u lipnju, što se vidi i po brojkama iz prvog polugodišta. Glavni izazov ostaje hoće li last minute buking pratiti prošlogodišnji ritam", ističe Piutti.
Hrvatska obala i ove je godine tražena destinacija među brojnim turistima koji stižu iz čitavog svijeta. U prvoj polovici godine bilježimo odlične turističke pokazatelje, a ponovno najbolje brojke ima Istra.
Trenutačno u Puli boravi otprilike 11 500 turista, koji unatoč vrućinama, obilaze znamenitosti.
16:15Prije 22 d03.07.2025
Predsezona u kampu Mon Perin bila je iznimno dobra, osobito zahvaljujući ulaganjima iz prethodnih godina, među kojima se posebno ističe novoizgrađeni wellness centar. Piutti naglašava kako su Uskrs i 1. svibanj bili znatno bolji nego prethodnih godina, a trend se nastavio i u lipnju.
Viša kvaliteta umjesto većeg kapaciteta
Za razliku od mnogih koji se odlučuju na širenje kapaciteta, Mon Perin je krenuo suprotnim putem – smanjio je broj gostiju i investirao u poboljšanje uvjeta.
"Nismo povećavali broj mjesta. Naprotiv, smanjili smo kapacitet za 400 gostiju, a fokusirali smo se na kvalitetu – veće mobilne kućice, privatni bazeni, spojene parcele. Gosti danas traže više prostora, više komfora", objašnjava Piutti.
Foto: IstraIN
Novi profili gostiju i sve zahtjevnije tržište
Kao značajnu promjenu u odnosu na prijašnje godine, predsjednik Uprave Mon Perina ističe novu strukturu gostiju i sve sofisticiranija očekivanja.
Prije deset godina hrvatski kampovi znatno su zaostajali za talijanskima. Danas smo ih, barem u Istri, sustigli, pa i prestigli kad govorimo o infrastrukturi. Međutim, sada moramo poraditi na brendiranju i opravdavanju cijena koje nudimo", kaže.
Cijene u Hrvatskoj – realne ili prenapuhane?
Piutti se osvrnuo i na sveprisutnu temu: Hrvatska kao skupa destinacija.
"Postoje dvije kategorije cijena. Jedna je smještaj – to gost zna i prihvati pri rezervaciji. Problem nastaje s izvanpansionskom potrošnjom. Tu se često cijene ne opravdavaju. Gosti to vide i osjećaju. Euro je olakšao usporedbe s cijenama u matičnim državama, i tu dolazimo do problema", upozorava.
Dodaje kako Mon Perin pokušava održati cijene restorana i barova u kampu na razini lokalne zajednice, kako ne bi došlo do osjećaja da su gosti iskorišteni.
Suradnja s lokalnom zajednicom – temelj uspjeha
"Mon Perin je osnovan s ciljem razvoja Bala. Danas su Bale poželjno mjesto za život i turizam. Imamo sinergiju između nas i drugih subjekata – od hotela La Grisa do Stancije Meneghetti. Sve je to dio šire slike", navodi Piutti.
Najveći izazov: sezonalnost i radna snaga
Kao i mnogi u sektoru, Mon Perin se suočava s izazovima zapošljavanja i zadržavanja radne snage.
"Najveći izazov je sezonalnost. Trudimo se što više radnika zaposliti za stalno, kako bi početkom sezone već imali uhodan tim. No, teško je početi u travnju kada škola i fakulteti još traju, pa nedostaje sezonaca", pojašnjava Piutti.
Također, iako u kampu radi mnogo zaposlenika s Filipina i iz Nepala, smatra da je lokalna radna snaga ipak nezamjenjiva kad je riječ o autentičnosti doživljaja za gosta.
Za kraj, Piutti ističe kako je booking za kolovoz trenutno nešto sporiji. "Bit će teško postići cjenovni vrhunac iz prošlih godina. To je nešto što cijela Hrvatska osjeća, dok konkurentske zemlje poput Španjolske ili Italije bilježe bolji booking. Možda je vrijeme da se svi zajedno zapitamo – jesmo li dosegnuli granicu realne cijene?", zaključuje Piutti.
Provale se nerijetko pomno planiraju, a meta su često slabo zaštićeni objekti u kojima se nalazi vrijedni predmeti i novac, no „poziv“ provalniku su i oni objekti kod kojih vlasnik ili korisnik vlastitom nepažnjom stvori priliku za krađu.
Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja), a prilagođen je za sve generacije.
U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju, 26. na 27. srpnja od 22 do 6 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor upravljanja vozilom pod utjecajem droga''.
Cilj projekta je provedba sveobuhvatne energetske obnove zgrade, čime će se ostvariti značajna ušteda energije, smanjenje troškova grijanja te poboljšanje uvjeta boravka i rada u prostoru za sve korisnike.
Ukupno 23 djece, većinom osnovnoškolaca s područja općine, svakog je jutra organiziranim prijevozom odlazilo na kupalište Jedro u Poreču, gdje su pod stručnim vodstvom i uz pratnju dvije odgovorne osobe pohađali školu plivanja.
Ovogodišnje izdanje trajalo je čak pet tjedana, tijekom kojih je Park kroz deset raznolikih programa postao mjesto susreta ljubitelja filma, glazbe, igara, kazališta i drugih sadržaja.
Pripadnici jedinice prisjetili su se svojih poginulih suboraca – petorice koji su dali živote u ratu te jednog koji je stradao tijekom humanitarnog razminiranja.
Mladić (19) iz Slovenije koji je teško ozlijeđen u noći na petak kada je pretučen ispred jednog noćnog kluba u Poreču, nalazi se izvan životne opasnosti i trenutačno je na opservaciji u pulskoj Općoj bolnici.
Na Jakovlji se i ove godine očekuju tisuće posjetitelja, koje će posebno zanimati koji će istarski volovi osvojiti prestižne titule – one najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg boškarina Istre.
Taste Istria i ove godine dokazuje da dobar tenis ide ruku pod ruku s dobrom hranom, stvarajući jedinstveni kutak u kojem lokalni identitet, suvremena prezentacija i ljetna atmosfera čine savršen spoj sporta i uživanja.