Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu južne Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz Istre, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. Tijekom festivala, posjetitelji će moći uživati u vrhunskim sirevima u subotu i nedjelju od 11:00 do 19:00 sati na Placi u Svetvinčentu.
Na 13. Festivalu sira svoje proizvode će izlagati: Agrolaguna d.d., Sirana Zlata, Vesna Loborika, Opg Ferro, Opg Macan, Stancija Šantamarina - Opg Peršić, O.G. Letec, OPG Majcani, OPG Merc, Sirana Runolist, Sirana Srijemac, OPG Maliki, Sirana Orbanić i Sapori Istra.
Posebnost festivala je i regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima bit će svečano dodijeljene na otvorenju Festivala, u subotu 20. rujna u 11,00 sati.
U sklopu Festivala, posjetitelji će moći razgledati i kupiti rukotvorine i autohtone suvenire na sajmu „Mrkat istrijanskega dela“, gdje će se nuditi proizvodi poput suvenira od maslinovog drva, domaćeg maslinovog ulja, meda, rakije i prirodne kozmetike.
Program je obogaćen brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima. Već tradicionalno, u subotu će, uz podjelu nagrada sirarima, otvorenje festivala upriličiti Kulturno umjetničko društvo Savičenta, a glazbeni dio programa upotpunit će nastup Matea Pilata s početkom u 15,00 sati.
Istoga dana održat će se i turniri u tradicionalnim igrama – pljočkanju i hitanju z fjondami, dok će se u 17,00 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birati NAJ KOZA ISTRE.
Ova tradicionalna manifestacija slavi jubilarnu 25. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drugačije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te mister i miss Istre s prvom i drugom pratiljom.
Za najmlađe posjetitelje tijekom oba dana bit će organiziran dječji kutak by Žuti kišobran u Loži, a u dvorištu kaštela photo kutak i aktivnosti za djecu by Pikula. U nedjelju u 15,00 sati na programu je nastup KUD-a Savičenta, a u 16,00 sati zapjevat će Klapa Valdibora na Placi.
Također u nedjelju s početkom u 18:00 sati u kaštelu održat će se i vođena degustacija „sljubljivanja sireva i vina“ uz prigodne tapase Karin Rupene Perdec, a pod vodstvom poznatog sommeliera Emila Perdeca.
Sudjelovanje na radionici moguće je uz prethodnu najavu putem službene e-mail adrese TZO Svetvinčenat, a kotizacija iznosi 30,00 eura po osobi.
Za bogatu gastronomsku ponudu tijekom Festivala u dvorištu kaštela Morosini Grimani pobrinuti će se Izletište Pekici, a program uključuje i kulinarske prezentacije: u subotu u 15:00 sati izradu štrudle sa sirom, a u nedjelju u 14:00 izradu raviola koji će biti i dio gastronomske ponude sajma.
Uz ponudu u kaštelu, restoran SanVincent 53 u subotu i nedjelju priprema posebna jela s naglaskom na sir.
Organizatori 13. Festivala sira su Turistička zajednica Općine Svetvinčenat i Općina Svetvinčenat, a pokrovitelj manifestacije je Istarska županija.