Talijanski i njemački mediji o Istri – priča o autentičnosti, okusu i doživljaju!

Brojni renomirani mediji prepoznali su vrijednosti naše regije, predstavljajući Istru kroz prizmu autentičnih iskustava, eno-gastro tradicije, kulturnog naslijeđa i vrhunske nautičke i outdoor ponude.

Ena Piglić
Ena Piglić

9 Listopad 2025 I 20:28

Talijanski i njemački mediji o Istri – priča o autentičnosti, okusu i doživljaju!
IstraIN Istarska županija

Stigao je novi broj Marketinškog izvješća Turističke zajednice Istarske županije, posvećen snažnoj medijskoj prisutnosti Istre na talijanskom i njemačkom tržištu tijekom srpnja i kolovoza 2025.

Brojni renomirani mediji prepoznali su vrijednosti naše regije, predstavljajući Istru kroz prizmu autentičnih iskustava, eno-gastro tradicije, kulturnog naslijeđa i vrhunske nautičke i outdoor ponude.

Od luksuznih nautičkih reportaža u magazinu Nautica, preko oda maslinovom ulju i oleoturizmu u Elleu, do emocionalnog prikaza života u Rakalju i Krnici u Doveu – talijanska medijska scena ove je sezone pružila Istri iznimnu vidljivost.

Online portali poput Turisti per caso, Cosmopolitan Italia, Travelnostop i Turismo Italia News dodatno su osnažili poruku o Istri kao održivoj, povezanoj i gostoljubivoj regiji – od festivala i gastronomije, do brze brodske povezanosti i pet-friendly destinacija.

Na njemačkom tržištu, iznimnu važnost imala je medijska suradnja s RTL Deutschland i magazinom Essen & Trinken, gdje je vrhunski chef Tim Raue predstavio čari istarske kuhinje njemačkoj publici putem televizijskih i digitalnih kanala.

Uron u istinske odnose, Italija, srpanj 2025. - Talijanski magazin Dove objavio je u srpanjskom broju reportažu novinarke Elene Filini, posvećenu istočnoj obali Istre, s posebnim fokusom na sela Rakalj i Krnica. Tekst donosi slikovit i osjetilno bogat prikaz ovih autentičnih destinacija, opisujući sklad između prirode, tradicije i suvremenih inicijativa lokalne zajednice. Rakalj je predstavljen kao ribarsko selo s dubokim korijenima, gdje i danas žive stare običaje i instrumenti poput roženica.

Autorica ističe bogatu gastronomsku ponudu – od jela pripremljenih u tradicionalnim loncima od kvarcnog kamena do specijaliteta u konobi Placa. Reportaža donosi i priču o lokalnoj obitelji koja proizvodi prirodnu kozmetiku od samoniklog bilja, kao i o poznatom violončelistu Stjepanu Hauseru, čiji je dom u Rakalju inspirirao šetnicu nazvanu po njemu. Posebno su dojmljivi opisi lokalnih vina, poput Malvazije Doriana Šegote, koja se pije među vinogradima s pogledom na more.

Filini vodi čitatelja do Starog Rakalja i crkve sv. Agneze iz 1495. godine, smještene na vidikovcu gdje se ljeti održavaju koncerti. Krnica, kao blizak „sestrinski“ gradić, prikazana je kroz svakodnevicu mlade Arijane Percan, koja uzgaja ovce, bavi se ribarstvom i vodi turističke ture brodom, otkrivajući skrivene plaže, uvale i ljepotu regeneracije podmorja. Na kraju reportaže autorica ističe i manje poznata mjesta poput Mutvorana i Svetvinčenta, gdje se oživljava lokalna baština kroz manifestacije poput srednjovjekovnog festivala. Čitav tekst prenosi snažnu emociju vezanu uz povezanost s krajolikom, identitetom i načinom života u Istri.

TZ Istarske županije

Istra, čarobni jug, Italija, Kolovoz 2025. -  Ugledni talijanski magazin Nautica, specijaliziran za nautički turizam, u svom je ljetnom broju objavio opsežan putopis Patrizije Magi posvećen južnoj Istri. Članak, bogato opremljen fotografijama, donosi pregled najljepših nautičkih lokacija južnog dijela poluotoka, s posebnim naglaskom na prirodne ljepote, kulturno-povijesne znamenitosti i luksuznu infrastrukturu dostupnu nautičarima. Reportaža počinje opisom Brijunskog arhipelaga, ističući njegovu ekskluzivnost, očuvanu prirodu i bogatu povijest – od rimskih vila i bizantskog kastruma do Titovih vila i safari-parka.

Poseban naglasak stavljen je na činjenicu da se Brijuni, unatoč elitizmu, i dalje mogu doživjeti brodom kroz organizirane posjete i privez u luci Velikog Brijuna. Slijedi detaljan opis Pule, koja je predstavljena kao idealna baza za istraživanje južne Istre, s posebno istaknutim pulskim amfiteatrom, bogatom antičkom i austro-ugarskom baštinom, muzejima, brojnim znamenitostima i novootvorenim luksuznim hotelom Monumenti, koji zajedno s marinom Polesana čini novu premium destinaciju za nautičare i turiste više platežne moći. Autorica se potom spušta prema jugu, opisujući spektakularne pejzaže i uvale Rt Kamenjaka (Capo Promontore) koje su idealne za sidrenje, kupanje i ronjenje.

Posebno su istaknute lokacije poput uvala Njive, Radovica i Pinižule te dramatične stijene Velike i Male Kolumbarice, kao i svjetionik Porer. Reportaža završava u Medulinskom zaljevu, gdje se brojne nenaseljene otočiće s beach barovima, restoranima i kristalno čistim morem opisuje kao idealna mjesta za bijeg i odmor u netaknutoj prirodi.

Članak također donosi korisne informacije o nautičkoj infrastrukturi u regiji, uključujući detalje o marinama (ACI Pula, Veruda, Pomer, Veliki Brijun i nova Marina Polesana), kao i o luksuznim hotelima i mogućnostima smještaja uz more. Časopis Nautica čita više od 100.000 čitatelja, što ovom objavom daje poseban značaj u promociji Istre na talijanskom tržištu. 

TZ Istarske županije

Gdje iskusiti oleoturizam diljem Europe (da, dobro ste pročitali – oleoturizam), Italija, Kolovoz 2025.Talijanski lifestyle magazin Elle objavio je članak koji tematizira najzanimljivije europske destinacije za oleoturizam, odnosno putovanja posvećena maslinovom ulju. Među istaknutim regijama posebno mjesto zauzima Istra, koja se opisuje kao jedno od najsnažnijih i najvažnijih svjetskih središta za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Autor teksta navodi da se u Istri, koja čini tek mali dio globalne površine, nalazi čak 73 proizvođača koji su uvršteni u prestižni vodič Flos Olei, što regiju svrstava među sam vrh svjetske oleo-produkcije. Izdvajaju se maslinici i terroir vinarije Mate, smješteni uz more na Punta Salvoreu, te obiteljska uljara Ipša, čije se degustacije ocjenjuju kao iskustvo koje samo po sebi opravdava dolazak u Istru.

Izdvojene su i autohtone sorte maslina poput buže, bianchere i carbonazze, a naglašava se i europska oznaka izvornosti koju je istarsko ulje dobilo 2019. godine. Kao destinacija za oleoturizam, Istra se u članku prikazuje kao savršen spoj tisućljetne tradicije, prirodnih ljepota i autentičnih doživljaja, u skladu s filozofijom sporog putovanja.

TZ Istarske županije

Obala iz snova, Italija, Srpanj 2025.Talijanski magazin Nautica, u sklopu Viaggi specijala, objavio je opsežnu reportažu novinarke Patrizije Magi, koja čitatelje vodi na pomorsku rutu duž zapadne obale Istre, od Savudrije do Rovinja.

Članak donosi spoj prirodnih ljepota, kulturne baštine i nautičke infrastrukture, ističući bogatstvo lokalnih mitova i legendi koje prate istarsku obalu. Svako mjesto na ruti, uključujući Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar i Rovinj, opisano je kroz svoju povijest, arhitekturu, gastronomske posebnosti i nautičku ponudu.

Poseban naglasak stavlja se na autentična iskustva poput šetnje kroz uske uličice starih gradskih jezgri, posjeta bazilikama, uživanja u svježe pripremljenim ribljim specijalitetima te upoznavanja s pričama o gusarima i potopljenim otocima.

Rovinj je prikazan kao "mala Venecija" zbog svoje povijesne povezanosti s Mletačkom Republikom, a ističe se i njegov slikovit arhipelag te moderna marina s pogledom na stari grad. Reportaža završava korisnim savjetima za nautičare, uključujući pregled marina, restorana i hotela.

TZ Istarske županije

Ljetne #FoodNews: svježe gastro novosti i slasne ideje za ovu sezonu, Italija, srpanj 2025.Magazin Cosmopolitan Italia objavio je članak u rubrici o kulinarskim trendovima naziva Food News Estate 2025.

U tekstu se predstavlja izbor suvremenih ljetnih gastronomskih vijesti i ideja koje će obilježiti sezonu 2025., s posebnim osvrtima na nove sastojke, inovativne recepte i zanimljive projekte vezane uz kuhinju.

Istra je spomenuta u kontekstu regionalnih delicija i lokalne gastronomije, s naglaskom na to kako autentični proizvodi Istre pronalaze svoje mjesto u modernim jelima i kulinarskim trendovima.

TZ Istarske županije

PUTOVANJA | Trst ponovno povezan s Istrom: vraćaju se brze brodske linije za Poreč i Rovinj, Italija, srpanj 2025. - Talijanski portal Turismo Italia News objavio je članak koji najavljuje ponovnu uspostavu brzih pomorskih linija između Trsta i istarskih destinacija Poreča i Rovinja.

U tekstu se ističe važnost ovih veza za unaprjeđenje turističkog prometa i dodatno zbližavanje Italije i Hrvatske, osobito tijekom ljetne sezone kada su linije iznimno tražene.

Poseban naglasak stavljen je na ponudu tvrtke Liberty Lines, koja omogućava udobna i brza putovanja katamaranima, što doprinosi ne samo dostupnosti, već i atraktivnosti Istre kao odredišta za jednodnevne i vikend izlete. Članak komunicira Istru kao lako dostupnu, sadržajnu i poželjnu destinaciju za talijanske turiste.

TZ Istarske županije

Tim Raue u Hrvatskoj, Njemačka, kolovoz 2025. -  Hrvatska turistička zajednica na svojoj službenoj stranici objavila je vijest o posjetu renomiranog njemačkog chefa Tima Rauea Istri, u sklopu projekta „Croatia, Full of Taste“ koji se provodi u suradnji s njemačkom medijskom kućom RTL.

Chef Raue, poznat po svom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u Berlinu, tijekom svog boravka otkrivao je čari istarske kuhinje, upoznao se s lokalnim namirnicama i autentičnim jelima, te posjetio istaknute lokalne proizvođače i restorane.

Osim televizijskog prikazivanja, putovanje kroz Istru dodatno je predstavljeno u opširnom članku uglednog njemačkog magazina Essen & Trinken, jednog od najvažnijih gastronomskih časopisa u Njemačkoj.

TZ Istarske županije

Istra – autentična Hrvatska s venecijanskim šarmom, Italija, kolovoz 2025. - Talijanski portal Turisti per caso objavio je članak koji Istru prikazuje kao autentičnu i očaravajuću regiju s prepoznatljivim venecijanskim šarmom.

Osim arhitekture i povijesti, članak se osvrće i na gastronomske užitke Istre, poput tartufa, maslinovog ulja i vina, uz preporuke za lokalne konobe i vinske ceste. Istra se predstavlja kao regija koja nudi uravnotežen spoj prirodnih ljepota, kulturnih slojeva i vrhunskih eno-gastronomskih iskustava, pogodna za opuštanje, istraživanje i aktivan odmor.

TZ Istarske županije