Kvalitetna, organizirana prehrana nije jednako dostupna u područnim školama kao u matičnim školama. Razlike su iznimno izražene na regionalnoj razini.
Dok sjever zemlje i Istra bilježe gotovo sto posto pokrivenosti učenika toplim obrokom u školi, u Dalmaciji i na jugu zemlje svega četrdeset posto djece ima osiguran topli obrok. Pokazali su to rezultati istraživanja o prehrani učenika u osnovnim školama - usporedba podataka iz 2019. i 2023. godine, povodom Svjetskog dana hrane, koje su predstavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku.
U Hrvatskoj svako treće dijete osnovnoškolske dobi živi s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom, a osnovne škole imaju važnu ulogu u osiguravanju pravilne prehrane i oblikovanju prehrambenih navika djece.
Vršiteljica dužnosti predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković: "Došli smo do vrlo jasnih zaključaka: da nemamo ujednačene standarde, da i dalje postoje mjesta u Hrvatskoj, općine i županije, koje ne osiguravaju najnutritivnije obroke djeci koja polaze osnovne škole. Voljeli bismo da se to promijeni."