Donosimo recept majstora bakalara: Evo kako pripremiti neodoljive okruglice od bakalara!

Osim što je iznimno ukusan, bakalar je i vrlo zdrav. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, izvrstan je izvor proteina, minerala i vitamina, a pritom sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća.

IstraIN

22 Prosinac 2025 I 21:35

Donosimo recept majstora bakalara: Evo kako pripremiti neodoljive okruglice od bakalara!
Foto: Saša Halambek

Iako ga danas doživljavamo kao nezaobilazno mediteransko jelo, posebno u blagdansko vrijeme, bakalar uopće nije „rođen“ na jugu. Riječ je o skandinavskoj ribi čiji je put od hladnih mora sjevera do toplih mediteranskih stolova trajao stoljećima.

Kako je do toga došlo i zašto je bakalar i danas simbol tradicije i vrhunskog gastronomskog užitka, otkrio nam je Aleksandar Stefanov, jedan od najvećih majstora bakalara i vlasnik prve hrvatske bakalarnice, smještene u mjestu Bačva pokraj Višnjana.

Mletačka havarija koja je promijenila povijest kuhinje

Za dolazak bakalara na Mediteran „krivac“ je, prema povijesnim zapisima, mletački plemić Piero Querini.

Tijekom jednog trgovačkog putovanja 1431. godine njegov je brod doživio havariju, a posada se spasila na sjeveru Norveške, na Lofotskom otočju. Ondje su ih domaćini počastili sušenom ribom – bakalarom.

„Querini je bio lukav trgovac. Pri povratku u domovinu ponio je velike količine bakalara i tako ga uveo u mediteransku kuhinju. Od 16. stoljeća bakalar se počinje uvoziti u europske zemlje i vrlo brzo postaje traženi specijalitet“, objašnjava Stefanov, koji svoju bakalarnicu vodi još od 1996. godine.

Od Lofotskog otočja do istarske Bačve

Danas se tradicija duga više od pola tisućljeća nastavlja u srcu Istre. U proizvodima brenda Baccalà della Mamma uživaju gurmani diljem Europe, a ponuda se odavno ne zaustavlja samo na klasičnom bakalaru na bijelo.

„Uz tradicionalni recept, razvili smo i namaze i paštete s dodatkom crnih tartufa, crvene paprike i chili papričica te zelenih maslina i maslinova ulja“, kaže Stefanov, ističući kako bakalar nudi gotovo neograničene mogućnosti u modernoj kuhinji.

Zdravlje na tanjuru i gurmanski užitak

Osim što je iznimno ukusan, bakalar je i vrlo zdrav. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, izvrstan je izvor proteina, minerala i vitamina, a pritom sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća. No, dok odrasli lako prihvaćaju njegove nutritivne prednosti, roditeljima često ostaje izazov – kako bakalar približiti djeci?

„Jednostavno – kroz igru i okus. Pržene ili pohane okruglice od bakalara obožavaju i mali i veliki gurmani“, uz osmijeh otkriva Stefanov i dijeli recept koji se lako priprema kod kuće.

Recept: Pržene (pohane) okruglice od bakalara

Sastojci za dvije osobe:

  • 250 g bakalara na bijelo Baccalà della Mamma
  • 1 jaje
  • brašno
  • krušne mrvice
  • mlijeko (ili gazirana mineralna voda)
  • ulje za prženje
  • sol i papar

Priprema:

Pripremite smjesu za pohanje od jedne čaše mlijeka (ili vode), jednog jaja, dvije žlice brašna te prstohvata soli i papra. Sve dobro promiješajte.

Od bakalara na bijelo žličicom oblikujte okruglice, uronite ih u smjesu i pržite u većoj količini vrelog ulja. Kada poprime zlatno-smeđu boju, izvadite ih, ocijedite i kratko posušite na kuhinjskom papiru. Poslužite uz krišku limuna i omiljeni umak.

Savjet: Umjesto navedene smjese možete koristiti i klasičan postupak pohanja – uvaljati okruglice redom u brašno, jaje i krušne mrvice.