Donosimo vam tradicionalne božićne objede diljem svijeta

Ususret Božiću, vrijeme je da se prisjetimo blagdanske tradicije i običaja u kulinarstvu.

Anamaria Mofardin
Anamaria Mofardin

24 Prosinac 2024 I 15:12

Donosimo vam tradicionalne božićne objede diljem svijeta
Pexels

Božićni običaji, ali i konzumacija tradicionalnih jela, posljednjih su desetljeća sve više komercijalizirani. Klasika se uglavnom zapostavlja pa je i ova godina na ispraćaju lijepa prigoda da se podsjetimo na tradiciju i običaje u kulinarstvu.

Što se u svijetu priprema za blagdanski objed kada se obitelj okuplja i kiti božićno drvce ovisi o zemljama u kojima se nalazite.

U slučaju susjedne Italije, na badnje se večer tradicionalno poslužuje jelo od jegulje, dok se božićni ručak sastoji od juhe s tjesteninom i kuhanog ili pečenog pjetla.

Kuhane kobasice i krumpir salata u Njemačkoj su najpopularnija opcija za božićni objed, baš kao i puding od šljiva sa skrivenim ‘blagom’ u kojem uživaju Englezi.

Francuzi će se pogostiti čokoladnom tortom u obliku debla kojeg nazivaju ‘La Buche de Noel’, dok će se Nizozemci zasladiti slasnim krafnama.

Pexels

Šveđani će se veseliti svom ’švedskom stolu’ na kojem će naći kaša od riže s cimetom, male kobasice i dimljena jegulja.

Njihovi susjedi Norvežani uživat će u bakalaru, svinjskim kotletima i naravno, božićnom mesnom štrucom dok će se Finci pogostiti makaronima, repom, mrkvom i krumpira odnosno sa šunkom ili puretinom.

U Portugalu tradicionalno božićno jelo podrazumijeva slani bakalar s kuhanim krumpirom koji se jede točno u ponoć, dok Španjolci, također u  vrijeme kad sat otkuca dvanaest puta za svoje će zdravlje i jačinu pozobati ju dvanaest zrnaca grožđa za dvanaest sretnih mjeseca u godini.

Pexels

Stanovnici SAD-a pogostit će se puricom, povrćem i raznim umacima, a Rusi pitom i knedlama s mesom.

Božićna večera u Latviji se sastoji od kuhanog smeđeg graška s umakom od pancete, kupusa i kobasica dok se u Turskoj preferira purica.

U Južnoj Africi Božić je za vrijeme vruće ljetne sezone i tada se konzumira tradicionalna  purica, dok se u Australiji također u ljetno doba Božića pripremaju roštilj, a kao slasticu poslužuju sladoled ili sorbet, možda čak i na plaži.