Božićni običaji, ali i konzumacija tradicionalnih jela, posljednjih su desetljeća sve više komercijalizirani. Klasika se uglavnom zapostavlja pa je i ova godina na ispraćaju lijepa prigoda da se podsjetimo na tradiciju i običaje u kulinarstvu.
Što se u svijetu priprema za blagdanski objed kada se obitelj okuplja i kiti božićno drvce ovisi o zemljama u kojima se nalazite.
U slučaju susjedne Italije, na badnje se večer tradicionalno poslužuje jelo od jegulje, dok se božićni ručak sastoji od juhe s tjesteninom i kuhanog ili pečenog pjetla.
Kuhane kobasice i krumpir salata u Njemačkoj su najpopularnija opcija za božićni objed, baš kao i puding od šljiva sa skrivenim ‘blagom’ u kojem uživaju Englezi.
Francuzi će se pogostiti čokoladnom tortom u obliku debla kojeg nazivaju ‘La Buche de Noel’, dok će se Nizozemci zasladiti slasnim krafnama.
Pexels
Šveđani će se veseliti svom ’švedskom stolu’ na kojem će naći kaša od riže s cimetom, male kobasice i dimljena jegulja.
Njihovi susjedi Norvežani uživat će u bakalaru, svinjskim kotletima i naravno, božićnom mesnom štrucom dok će se Finci pogostiti makaronima, repom, mrkvom i krumpira odnosno sa šunkom ili puretinom.
U Portugalu tradicionalno božićno jelo podrazumijeva slani bakalar s kuhanim krumpirom koji se jede točno u ponoć, dok Španjolci, također u vrijeme kad sat otkuca dvanaest puta za svoje će zdravlje i jačinu pozobati ju dvanaest zrnaca grožđa za dvanaest sretnih mjeseca u godini.
Pexels
Stanovnici SAD-a pogostit će se puricom, povrćem i raznim umacima, a Rusi pitom i knedlama s mesom.
Božićna večera u Latviji se sastoji od kuhanog smeđeg graška s umakom od pancete, kupusa i kobasica dok se u Turskoj preferira purica.
U Južnoj Africi Božić je za vrijeme vruće ljetne sezone i tada se konzumira tradicionalna purica, dok se u Australiji također u ljetno doba Božića pripremaju roštilj, a kao slasticu poslužuju sladoled ili sorbet, možda čak i na plaži.
Tijekom godišnjih odmora ljudi se opuste, više vremena provode u prirodi, u šumi ili na plaži pa tako i lakše zaborave na moguće opasnosti koje vreba morska fauna.
Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj proslavi Dana Grada, 10. kolovoza 2025. godine, a namijenjene su pojedincima i pravnim osobama koje su ostvarile značajne uspjehe i doprinose na raznim područjima.
Gustoća prometa povećana je i kod tunela Učka, u smjeru Rijeke, gdje se vozila kreću usporeno, a na pojedinim dionicama dolazi i do povremenih zastoja.
Već treću godinu zaredom, i ovoga će ljeta Limski zaljev biti mjesto raznolikih događanja i programa u sklopu „Ljeta na Limu“, koje zajednički organiziraju Turistička zajednica Općine Kanfanar i Turistička zajednica Općine Vrsar.
Stručni žiri dodijelio im je drugo mjesto u kategorijama za najbolji bend, gitaru, vokal i bas, čime su se Acid Salvia istaknuli kao najuspješniji hrvatski predstavnici na natjecanju.
"Koliko su oni bitni najbolje podcrtava činjenica da smo u Poreču na daljnje preglede i liječenje zbog suspektnih promjena na koži uputili 28 pregledanih“, istaknula je Valentina Saint Georges, dr. med.
Prema navodima organizatora, na mjestu događaja nalazi se 504 tisuće ljudi, čime je ovaj koncert postao najveći glazbeni događaj takve vrste u Hrvatskoj.
Na moru zapadne Istre može doći do razvoja olujne linije uz nagli nalet olujnog zapadnjaka i jugozapadnjaka uz veliku grmljavinsku aktivnost i silovit nalet kiše.