Božićni običaji, ali i konzumacija tradicionalnih jela, posljednjih su desetljeća sve više komercijalizirani. Klasika se uglavnom zapostavlja pa je i ova godina na ispraćaju lijepa prigoda da se podsjetimo na tradiciju i običaje u kulinarstvu.
Što se u svijetu priprema za blagdanski objed kada se obitelj okuplja i kiti božićno drvce ovisi o zemljama u kojima se nalazite.
U slučaju susjedne Italije, na badnje se večer tradicionalno poslužuje jelo od jegulje, dok se božićni ručak sastoji od juhe s tjesteninom i kuhanog ili pečenog pjetla.
Kuhane kobasice i krumpir salata u Njemačkoj su najpopularnija opcija za božićni objed, baš kao i puding od šljiva sa skrivenim ‘blagom’ u kojem uživaju Englezi.
Francuzi će se pogostiti čokoladnom tortom u obliku debla kojeg nazivaju ‘La Buche de Noel’, dok će se Nizozemci zasladiti slasnim krafnama.
Pexels
Šveđani će se veseliti svom ’švedskom stolu’ na kojem će naći kaša od riže s cimetom, male kobasice i dimljena jegulja.
Njihovi susjedi Norvežani uživat će u bakalaru, svinjskim kotletima i naravno, božićnom mesnom štrucom dok će se Finci pogostiti makaronima, repom, mrkvom i krumpira odnosno sa šunkom ili puretinom.
U Portugalu tradicionalno božićno jelo podrazumijeva slani bakalar s kuhanim krumpirom koji se jede točno u ponoć, dok Španjolci, također u vrijeme kad sat otkuca dvanaest puta za svoje će zdravlje i jačinu pozobati ju dvanaest zrnaca grožđa za dvanaest sretnih mjeseca u godini.
Pexels
Stanovnici SAD-a pogostit će se puricom, povrćem i raznim umacima, a Rusi pitom i knedlama s mesom.
Božićna večera u Latviji se sastoji od kuhanog smeđeg graška s umakom od pancete, kupusa i kobasica dok se u Turskoj preferira purica.
U Južnoj Africi Božić je za vrijeme vruće ljetne sezone i tada se konzumira tradicionalna purica, dok se u Australiji također u ljetno doba Božića pripremaju roštilj, a kao slasticu poslužuju sladoled ili sorbet, možda čak i na plaži.
U srijedu navečer u Novigradu dogodila se prometna nesreća u kojoj je biciklist električnog bicikla usmrtio pješaka na pješačkom prijelazu. Očevid je u tijeku, a promet dijelom Ulice J. B. Tita je zatvoren.
U središnjem Dnevniku HTV-a održano je televizijsko sučeljavanje kandidata za župana Istarske županije – nezavisnog Borisa Miletića i kandidatkinje SDP-a Sanje Radolović.
Novi vizualni identitet te slogan 72. Pulskog filmskog festivala u središte zbivanja stavljaju zraku svjetlosti iz filmske kabine koja ovog ljeta odrađuje svoju posljednju smjenu u Areni.
Javna ustanova Natura Histrica kroz stanicu "Oprašivači – nevidljivi heroji prirode" pružit će informacije o ulozi oprašivača u očuvanju ekosustava, posjetitelji će imati priliku izbliza upoznati pravu košnicu i saznati kako izgleda život pčela – kako komuniciraju, kako nastaje med itd.
Vrhunac večeri bit će atraktivna modna revija koju potpisuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula u suradnji sa Strukovnom školom Pula.
Već 25 godina istarski vinari posljednje nedjelje u mjesecu otvaraju svoje podrume za vinoljupce. Od ove godine posjetitelje Dana vinskih podruma očekuje i Vinska putovnica.
Prenoseći pelud s cvijeta na cvijet, omogućuju razmnožavanje biljaka, proizvodnju hrane i očuvanje bioraznolikosti. Njihova uloga nezamjenjiva je u prehrambenoj industriji, ali i u funkcioniranju čitavih ekosustava.
Koje škole su dobitnice ovog puta odlučilo je više od 70.000 glasova građana koji su u periodu od 30. travnja do 13. svibnja mogli glasati za školu koju možda pohađa njima jako važan školarac.
Nastavnici Tea Šumberac, Svebor Smodlaka i Denis Gentilini, djelatnici TSŠ-S.M.S.I. Dante Alighieri Pula-Pola, od 5. do 9. svibnja 2025. godine sudjelovali su na trećoj od tri predviđene mobilnosti u sklopu dvogodišnjeg Erasmus+ projekta.