U Vodnjanu je ovog četvrtka održana prva od dvije jedinstvene radionice izrade Torte de mandole u Vodnjanu.
Naime, u organizaciji Turističke zajednice grada Vodnjana (TZG Vodnjana) te pod stručnim vodstvom majstorice vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlane Celije, sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
TZG Vodnjana organizirala je dvije radionice koje se održavaju za širu javnost te će se kroz dva dana nastojati zainteresiranima prenijeti recept i proces izrade tradicionalne Torte de mandole čija je izrada ukorijenjena u obiteljima Vodnjanštine od davnih dana.
Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.
Radionica je uključivala prezentaciju postupka izrade torte ali i degustaciju gotovih slastica. Kako je bio vrlo velik odaziv sudionika na ograničen broj mjesta za radionice raspoređene u dva dana, TZG Vodnjana najavila je da će se organizirati nove prilike za učenje još koji put u toku godine.
TZG Vodnjan
„Ovo je jedinstvena prilika da u procesu izrade torte sudjeluju osobe koje se i po prvi put susreću s ovim receptom slastice. Recept Torte de mandole nalazimo zabilježenog u bilježnicama s receptima naših prabaka davne 1942. godine. Smatram da je važno, nešto tako dugotrajno ukorijenjeno u tradiciji življenja Vodnjanštine, promovirati, predstavljati kako lokalnom stanovništvu tako i posjetiteljima našeg kraja.
Zato smo kroz ove demonstracijske radionice nastojali približiti ljudima posebnost i jednostavnost recepture torte. Iako tradicijski vezana uz Vodnjan i okolicu još iz davnine, ona predstavlja jednu suvremenu, oživljenu slasticu koja ide u korak s vremenom gdje se sve više traže bezglutenske i sastojcima jednostavne slastice. No, zašto ne bi od nje stvorili i još jedan brend po kojem bi Vodnjanština bila prepoznatljiva.
TZG Vodnjan
Upravo se to nastoji, širenjem svijesti o njezinoj važnosti za tradiciju našeg kraja kroz ove radionice, i čini, a vrlo velik odaziv sudionika, izvan mogućnosti kapaciteta organizacije u trenutnim terminima, je pokazatelj da je čuvanje ove tradicijske slastice itekako vrijedan potez našeg TZ-a i Grada Vodnjana,“ iskazala je direktorica TZG Vodnjana Morena Smoljan Makragić.
Ova radionica dio je inicijative Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini.
TZG Vodnjana će najaviti i druge prilike tijekom godine kad se budu organizirale nove radionice na kojoj sudionici mogu otkriti tajne ove jedinstvene slastice koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
Na samom kraju akcije bit će dodijeljene zahvalnice svim institucijama, udrugama i partnerima koji su svojim dugogodišnjim angažmanom doprinijeli uspješnosti i kontinuitetu ove inicijative.
Na gradskim vratima posjetitelje dočekuju kostimirani stražari i uvode ih na trg kojim vlada ugođaj iz doba kada je Vrsar posjećivao slavni pustolov Giacomo Casanova.
Šetajući Pulom sreli smo građane i građanke koji su nam rekli što misle o promjeni vlasti i koji su ključni problemi kojima se Grbin mora 'pozabaviti'.
Festival će ovog petka otvoriti JazzIstra Orchestra i pijanisti Leon Brenko, Hrvoje Galler, Zvjezdan Ružić, Kristian Terzić. Subotnji program donosi nastupe JazzIstra Orchestre uz jazz vokaliste Jasnu Bilušić, Lelu Kaplowitz, Valeriju Nikolovsku i Simona Marlowa.
Na programu su najljepše operne arije i glazbeni klasici u izvedbi istaknutih solista: Irme Dragičević, Tene Lončarević, Ronalda Brausa, Blanke Tkalčić i pijanista Vedrana Janjanina iz pera autora poput Puccinija, Mozarta, Gershwina, Straussa i Zajca.
Ovogodišnji dan poziva nas na poduzimanje kolektivne akcije u borbi protiv zagađenja plastikom. Kampanjom i pokretom #BeatPlasticPollution pozivaju se pojedinci, organizacije, industrije i vlade na usvajanje održivih praksi koje potiču sustavne promjene u cilju stvaranja zdravije budućnosti.
U šestom desetljeću od osnutka festivala i nakon prošlogodišnjeg jubilarca, festival i ove godine predstavlja nove skladbe različitih glazbenih stilova u izvođenju brojnih znanih, ali i novih imena.
Tečaj se sastoji od četiri susreta od sat vremena koji će se održavati utorkom u 10 sati, i to 10., 17. i 24. lipnja te 1. srpnja 2025., u prostoru Čitaonice kluba umirovljenika na adresi Giardini 14.
Nakon uspješnog izdanja “Piši propalo”, snažnog glazbenog broja odlično prihvaćenog od strane radijskih urednika i publike, autora Ante Pecotića, Tony Cetinski predstavlja novi emotivni singl “Ti si ta”, napisan i snimljen ekskluzivno za filmski hit godine – “Taxi ljubav” redatelja Mile Ostovića.
Kroz seriju vođenih radionica naziva “6. čulo” u Vižinadi, tijekom srpnja polaznici će pod mentorstvom poznate umjetnice Lorne Kijurko, imati priliku istražiti fotografiju ne samo kao oblik umjetnosti, već i kao sredstvo osobnog razvoja.