Svi će vas tražiti recept za ovaj slatki uskršnji kruh! PINCA PREMA STO GODINA STAROM RECEPTU

Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.

IstraIN

18 Travanj 2025 I 18:13

Svi će vas tražiti recept za ovaj slatki uskršnji kruh! PINCA PREMA STO GODINA STAROM RECEPTU
Foto: TZ Žminj

Želite li prvi put napraviti "svoju" pincu, a ne spadate u one koji vjeruju samo svom, provjerenom receptu, u nastavku donosimo jedan za kojeg kažu da je star čitavo stoljeće.

Naime, riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu.

Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog slatkog specijaliteta jesu: 1 kg glatkog brašna, 8 žumanjaka, 3 bjelanjka, 30 g ulja, 50 g margarina, 70 g svinjske masti, 80 g kvasca, 15 g soli, 200 g šećera, 2 vanilin šećera, 150-200 ml tekućine dobivene od soka jedne velike naranče i ruma, 8 kapi ekstrakta vanilije, 6 kapi ekstrakta kruške (kruškovac), 1 limunova korica, 1 korica velike naranče, kocke šećera za posipavanje i jaje za premazivanje.

Prema sto godina starom receptu, ovo su upute za pripremu pince:

  1. Izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete bljeđu smjesu
  2. Dodajte margarin, izmiksajte pa dodajte svinjsku mast i zamiksajte i nju
  3. Dodajte koricu limuna i naranče pa ulje
  4. Dodajte i ekstrakt vanilije i kruškovac u smjesu ruma i naranče pa dodajte smjesi i zamiksajte. Dodajte i sol
  5. Pripremite kvasac tako da ga razmrvite u 100 ml toplog mlijeka i dodate pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji 5-10 minuta na toplom mjestu dok se ne napuše
  6. Smjesi dodajte pola količine brašna i ručno zamiješajte
  7. Dodajte i drugu polovicu brašna pa na nju kvasac i zamiješajte s tom polovicom koliko možete, a kasnije možete probati malo spojiti i s prvim dijelom
  8. Dodajte snijeg od bjelanjaka i sve zamiješajte ručno koliko možete. Dalje možete ručno ili mikserom-nastavkom za tijesto. Dodavajte brašno po potrebi dok ne dobijete tijesto koje vam se ne lijepi za ruke
  9. Pokrijte posudu s tijestom prozirnom folijom i krpom i pustite da se na toplom mjestu udvostruči. Kad vam se tijesto diglo podijelite ga u četiti jednaka manja dijela ili dva velika pa još malo zamijesite.
  10. Zamiješeno tijesto stavite na pleh obložen papirom za pečenje premazanim sa svinjskom masti. Pokrijte ga još jednim premazanim papirom pa krpom i pustite da se digne. Nakon što se dignu, razrežite ih škarama.
  11. Pecite ih na 180 stupnjeva i par minuta prije nego su gotove premažite jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Gotove su kada čačkalica umetnuta u tijesto izlazi suha.

 

Dobar tek i sretan Uskrs!

Tagovi: