Kolači, fritule, kroštule i cukerančići - sve to vas očekuje na Slatkoj Istri u Vižinadi
Svaka domaćica i domaćin koji s ponosom čuvaju stare bilježnice s receptima, ponovno će svojim rukama oživjeti tradiciju i ispuniti Vižinadu okusima djetinjstva.
U kolovozu Vižinada ponovno postaje najslađe mjesto u Istri. Kad se 14. kolovoza otvore vrata 27. izdanja Slatke Istre, cijeli će gradić zamirisati na starinske kolače, friško pečene fritule, kroštule i cukerančiće.
Svaka domaćica i domaćin koji s ponosom čuvaju stare bilježnice s receptima, ponovno će svojim rukama oživjeti tradiciju i ispuniti Vižinadu okusima djetinjstva.
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Kad se 14. kolovoza otvore vrata 27. izdanja Slatke Istre, cijela će Vižinada zamirisati na starinske kolače, friško pečene fritule, kroštule i cukerančiće.
19:15Prije 66 d06.08.2025
Slatka Istra nije tek izložba kolača – to je susret mirisa, okusa i uspomena. U školskoj dvorani posjetitelje će dočekati šareni stolovi puni starinskih slastica, dok će stručni žiri birati one najbolje, a publika uživati u svakom zalogaju.
Istovremeno, parkovi i uličice Vižinade pretvaraju se u veselu kulisu – iz kuće Maraston širit će se mirisi tradicionalnog kolača sa live prezentacije, dok će djeca uživati u kreativnim radionicama i šarenom facepaintingu.
Kad sunce krene zalaziti, Vižinada postaje pozornica. Limena glazba, Brass Band ZT Vižinada i njihovi gosti iz Svetog Lovreča donose dašak svečane atmosfere, dok će večernji sati pripasti zabavi uz Skupinu Tequila i Maju Šuput.
U istom trenutku park kod stare škole mami na degustaciju istarskih vina i maslinovih ulja, spajajući okuse i glazbu u savršen ljetni doživljaj.
Slatka Istra traje i dan nakon svoje slatke kulminacije – Vižinada tada diše sportom, tradicijom i zabavom. Gađanje glinenih golubova, oldtimeri koji bude nostalgiju prošlih vremena, svečana misa na Božjem Polju i večernji koncert uz Tu i Tamo Band i Maura Staraja zaokružuju proslavu.
To je vikend u kojem Vižinada postaje oaza okusa, glazbe i druženja. Ovdje se tradicija ne čuva u ladicama, nego se peče, svira, pjeva i dijeli – i to s osmijehom.
Mnogi se pitaju hoće li država zadržati većinski udio u vlasništvu i u kojem će se smjeru dalje razvijati poznato brodogradilište. Odgovori o budućnosti Uljanika zasad stižu neslužbeno i na kapaljku.
Dugoročni cilj udruge je zajedničko rješavanje problema na sustavan način, a kroz razmjene gledišta i iskustava među stručnjacima koji se bave kulturnim nasljeđem, predstavnicima jedinice lokalne samouprave, znanstvenicima i turističkim djelatnicima.
Kao destinacija za oleoturizam, Istra se u članku prikazuje kao savršen spoj tisućljetne tradicije, prirodnih ljepota i autentičnih doživljaja, u skladu s filozofijom sporog putovanja.
Bilo da tražite aktivni odmor ispunjen planinarenjem, šetnjama i istraživanjem prirode ili mirniji bijeg u kojem ćete uživati u pogledu, lokalnim delicijama i čaši vina – Istočna Istra savršena je kulisa za izlet koji puni baterije.
Magazin Nautica je najstariji i najugledniji talijanski časopis specijaliziran za nautički turizam, brodove, jedrenje i život na moru. Pokrenut je još 1961. godine, a danas je nezaobilazan izvor informacija za vlasnike brodova, ljubitelje plovidbe i profesionalce u nautičkom sektoru.
Ove godine, kao i prošle, kroz organizaciju brucošijade prikupljaju se sredstva za adaptaciju i opremanje Studentskog društvenog centra u Puli (Laginjina 1).
Istra je spomenuta u kontekstu regionalnih delicija i lokalne gastronomije, s naglaskom na to kako autentični proizvodi Istre pronalaze svoje mjesto u modernim jelima i kulinarskim trendovima.
Vitamin D je zapravo hormon koji utječe na ekspresiju više od stotinu gena, što znači da pomaže da se genetske upute pretoče u proteine presudne za rad našeg organizma.
Njih 38, u pratnji učiteljica, provelo je četiri dana na jugu Hrvatske, gdje su, uz druženje s vršnjacima iz Osnovne škole Orebić, upoznali bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Pelješca i okolnih mjesta.
U sadnji su sudjelovala i djeca iz Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar i Dječjeg vrtića Tići, zajedno s djelatnicima Montrakera. Djeca su imala priliku vidjeti kako izgleda stablo lijeske i njezin plod te doznati više o njezinoj važnosti u lokalnoj tradiciji i povezanosti s Vrsaranskim amaretima.