Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti Vrsaranski amareti izrađivali od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.
Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti Vrsaranski amareti izrađivali od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.
"Kako bi bolje razumjeli tradiciju uzgoja lješnjaka u Vrsaru, proveli smo dva istraživanja, jedno je bilo usmjereno na morfološku analizu biljke. Utvrdili smo da je riječ o sorti istarski duguljasti.
S druge strane, napravili smo jedno etnografsko istraživanje kojim smo utvrdili da postoji tradicija priprema amareta od lješnjaka barem tri generacije", rekla je Klara Trošt Lesić, direktorica TZ-a Vrsar, za HRT.
Iako su poznatiji oni talijanski, vrsaranski amareti se razlikuju po glavnom sastojku - lješnjaku umjesto badema. Jedinstveni su i zato sad traže njihovu zaštitu.
"Namjera nam je zaštititi vrsaranski amareto kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH. To ćemo pokušati a nadamo se da ćemo tako i odati počast i vrsaranskom amaretu i ženama koje su ga radile i koje ga još rade", rekla je Tea Štifanić, predsjednica udruge Grota, Vrsar.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Vozila će se na većini dionica propuštati u smjeru odvijanja utrke ili preko same trase, no na pojedinim će dionicama biti otežano prometovanje i na nekoliko sati.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.