Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti Vrsaranski amareti izrađivali od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.
Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti Vrsaranski amareti izrađivali od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.
"Kako bi bolje razumjeli tradiciju uzgoja lješnjaka u Vrsaru, proveli smo dva istraživanja, jedno je bilo usmjereno na morfološku analizu biljke. Utvrdili smo da je riječ o sorti istarski duguljasti.
S druge strane, napravili smo jedno etnografsko istraživanje kojim smo utvrdili da postoji tradicija priprema amareta od lješnjaka barem tri generacije", rekla je Klara Trošt Lesić, direktorica TZ-a Vrsar, za HRT.
Iako su poznatiji oni talijanski, vrsaranski amareti se razlikuju po glavnom sastojku - lješnjaku umjesto badema. Jedinstveni su i zato sad traže njihovu zaštitu.
"Namjera nam je zaštititi vrsaranski amareto kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH. To ćemo pokušati a nadamo se da ćemo tako i odati počast i vrsaranskom amaretu i ženama koje su ga radile i koje ga još rade", rekla je Tea Štifanić, predsjednica udruge Grota, Vrsar.
Predstava, koja nastaje u produkciji INK-a, istražuje osobne i ljubavne priče lokalnog stanovništva Istre kroz specifičnu leću lokalnog govora – ne kao folklorni ukras, nego kao autentičan instrument izraza, nježnosti, srama, želje i zaborava.
Digitalna agencija Markething stoji iza razvoja revolucionarnog digitalnog poslovnog modela To Do in Istria, prve destinacijske booking platforme u Hrvatskoj koja nudi direktnu rezervaciju verificiranih tura, atrakcija i aktivnosti na području Istre.
Svoja vrata otvara Muzej Grada Rovinja, priprema se sajam Naturafest, najavljen je razgled grada Feel the breeze of Rovinj, a za Uskrs se priprema bogati glazbeni i gastro program.
Kroz zanimljive vođene ture i pokazne analize, znanstvenici Instituta približili su posjetiteljima svoj svakodnevni rad i aktivnosti, suvremene tehnologije koje koriste te brojne projekte na kojima rade.
U Strukovnoj se školi Eugena Kumičića ove srijede od 10 do 12 sati održala uskršnja kava s prijateljima, u suradnji sa štićenicima Down Syndrom Centra Pula, na koju su se odazvali i štićenici Doma za starije Domenico Pergolis.
Kuharica Najbolji recepti za „drugi dan“ nastala je kao rezultat zajedničkog truda Općine Medulin i Zelene Istre, a donosi recepte za jela koja nastaju od ostataka kuhanih obroka, starog kruha te voća i povrća koje više nije najsvježije, ali je daleko od otpada.
Brojni su načini na koje možete doživjeti ljepotu ovog komadića raja, a malo koji se može usporediti s jedrenjem tim očaravajućim Bokokotorskim zaljevom na jahti Corsario.
Nakon uspješne obrade pjesme "Čuvaj se", u suradnji s Ernom, kojom je započeo rad na mini albumu posvećenom hitovima Denis & Denis, DJ i producent Denis Goldin donosi novu verziju legendarnog hita "Ja sam lažljiva".
STEM Games je postao središnji događaj na kojem se studenti svake godine suočavaju s izazovnim problemima i stječu iskustva koja će pamtiti cijeli život.
U 2023. godini, medicinska sestra Mirjana Zgrablić Matika iz Pazina osvojila je nagradu za Naj radnicu godine, koju je dobila zahvaljujući ogromnoj ljubavi i poštovanju svojih kolega i pacijenata.