U Vrsaru traže da se zaštite vrsaranski amareti

Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti Vrsaranski amareti izrađivali ​​od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.

Iris Foriš
Iris Foriš I HRT

12 Siječanj 2025 I 18:31

U Vrsaru traže da se zaštite vrsaranski amareti
TZ Vrsar Amareti

Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti Vrsaranski amareti izrađivali ​​od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem. 

"Kako bi bolje razumjeli tradiciju uzgoja lješnjaka u Vrsaru, proveli smo dva istraživanja, jedno je bilo usmjereno na morfološku analizu biljke. Utvrdili smo da je riječ o sorti istarski duguljasti.

S druge strane, napravili smo jedno etnografsko istraživanje kojim smo utvrdili da postoji tradicija priprema amareta od lješnjaka barem tri generacije", rekla je Klara Trošt Lesić, direktorica TZ-a Vrsar, za HRT.

Iako su poznatiji oni talijanski, vrsaranski amareti se razlikuju po glavnom sastojku - lješnjaku umjesto badema. Jedinstveni su i zato sad traže njihovu zaštitu. 

"Namjera nam je zaštititi vrsaranski amareto kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH. To ćemo pokušati a nadamo se da ćemo tako i odati počast i vrsaranskom amaretu i ženama koje su ga radile i koje ga još rade", rekla je Tea Štifanić, predsjednica udruge Grota, Vrsar.

TZ Vrsar