VELIKA PRIZNANJA Istarska ulja rasturila na elitnom natjecanju Leone d’Oro

Maslinovo ulje Punta Cissana, koje se danas proizvodi na tlu jedne od najvećih rimskih uljara, s pravom nosi epitet vrhunskog proizvoda.

Iris Foriš
Iris Foriš I Kult Plave Kamenice

22 Svibanj 2025 I 09:36

VELIKA PRIZNANJA Istarska ulja rasturila na elitnom natjecanju Leone d’Oro
Uljara Vodnjan

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Punta Cissana, prestižna etiketa Uljare Vodnjan, osvojilo je maksimalnih 100 bodova na uglednom talijanskom ocjenjivanju Leone d’Oro, što ga automatski plasira u finale ovog najstarijeg i najstrožeg natjecanja za vrhunska maslinova ulja, piše Kult Plave Kamenice.

Riječ je o ulju koje dolazi iz istoimenog maslinika Punta Cissana kraj Barbarige, kojim upravlja renomirani istarski stručnjak za maslinarstvo Edi Družetić, uz podršku tima koji stoji i iza vinarije Medea i kultne Punta Grece.

U vinskom svijetu, Punta Cissana bi se mogla usporediti s pojmom single vineyard etikete – ekskluzivnog proizvoda s jasno definiranog lokaliteta. Riječ je o blendu autohtonih sorti – buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole – koji je već od prve berbe 2019. godine postao jedno od najtraženijih istarskih gastronomskih ulja, redovito nagrađivan na međunarodnim ocjenjivanjima poput njujorškog NYIOOC-a i vodiča Flos Olei.

Punta Cissana nije samo tehnički superiorno ulje – ono je i autentičan proizvod duboko ukorijenjen u istarsku povijest. Maslinici u Barbarigi nalaze se na arheološki značajnoj lokaciji koja datira još iz doba Rimskog Carstva.

Još 1953. godine otkriveni su ostaci jedne od najvećih antičkih uljara, za koju se danas vjeruje da je imala čak 12 preša na oko 3000 četvornih metara – što predstavlja industrijske proporcije i po današnjim standardima.

Nakon dugogodišnje pauze, arheološka istraživanja na ovom lokalitetu ponovno su pokrenuta prošle godine u suradnji s Gradom Vodnjanom te uz podršku vlasnika Uljare Vodnjan, tvrtke Terra Eno Oleo. U suradnji s pulskim Sveučilištem Jurja Dobrile i američkim Sveučilištem Brown, lokalitet Punte Cissane postaje ne samo simbol kvalitete nego i svjedočanstvo tisućljetne maslinarske tradicije u Istri.

Maslinovo ulje Punta Cissana, koje se danas proizvodi na tlu jedne od najvećih rimskih uljara, s pravom nosi epitet vrhunskog proizvoda – spoj znanja, terroira i povijesti koji potvrđuju i najveća međunarodna priznanja.

No, još su tri istarska ulja dobila najviše ocjene u međunarodnoj konkurenciji.

U toj moćnoj konkurenciji u kategoriji blendova, pobijedilo je upravo jedno istarsko ulje, Rheos. Obitelj Brečević Rheos proizvodi u svojim maslinicima u Dajli, a osnivač Andrea Brečević kaže da je odmalena znao da želi biti maslinar uljar.

Diplomirani agronom Brečević danas radi jedno od najboljih ulja ikad proizvedenih u Hrvatskoj. Istarska ulja dominirala su u kategoriji blendova. Uz pobjednika Rheos, plasman Punte Cissane, u finale je ušao i Aminessov Vergal, ulje koje zadnjih godina osvaja zlata na svakom velikom svjetskom ocjenjivanju na kojem se pojavi 

Na kraju, i ne manje važno, još je jedno istarsko ulje ušlo u kategoriju 100/100, ekstradjevičanskih ulja koja su dobila maksimalni broj bodova. ušlo je još jedno istarsko ulje, briljantni Atilio, ulje braće Sandija i Tedija Chiavalona nazvano u čast njihovu djedu. Atilio je izrazito bogato gastronomsko ulje od carbonazze i bianchere, dizajnirano za mesna jela ali sveprisutno u restoranima kao ulje koje izvrsno ide uz sva intenzivnija jela.  

Ovakav uspjeh istarskih ulja na natjecanju na kojem se ocjenjuju uz apsolutno najbolja talijanska i španjolska ulja, proizvode milijunskih investicija i tržišta višestruko bogatiji od hrvatskog, još jednom potvrđuje da je istarska maslinarska scena stvarni vrhunac hrvatske gastronomske proizvodnje.