Ovog vikenda u Funtani ne propustite već tradicionalnu Feštu od grmali!
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Turistička zajednica općine Funtane s ponosom najavljuje 11. Feštu od grmali, koja će se održati u subotu, 20. rujna 2025. na rivi u Funtani.
Ova jedinstvena manifestacija, prepoznata ne samo u Istri već i šire, postala je zaštitni znak mjesta. Fešta od grmali slavi našu lokalnu deliciju – brodet od grmali, jelo koje nosi bogatu povijest i tradiciju Funtane.
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
22:05Prije 50 d12.09.2025
Nekada smatrani hranom za siromašne, grmali su danas prava morska poslastica. Svi posjetitelji moći će kušati brodet od grmali po posebnoj promotivnoj cijeni.
Ovogodišnja fešta donosi bogatu gastro ponudu: osim brodeta od grmali, posjetitelje očekuje i bogata ponuda na tematskim štandovima.
Naši lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Foto: TZ Funtana
Sve će se odvijati na dječjem štandu „Grmalić“, kojeg vodi Udruga za djecu i mlade na izvorima prijateljstva, gdje će se peći i domaće fritule. Ženska udruga Loza pripremit će i nuditi razne domaće kolače u „Slatkom kutku“.
Feštu prati i bogat zabavni program: od 12 sati nastupaju Baredinesauri, Žurnada band, ulični zabavljači i Etaloni bend, a vrhunac večeri bit će koncert Mladena Grdovića u 21 sat.
Fešta od grmali svake godine privlači brojne ljubitelje dobre hrane, glazbe i druženja, a i ove jeseni obećava nezaboravan doživljaj za sve generacije.
Dođite na rivu u Funtani i uživajte u tradicionalnoj gastronomiji, glazbi i veseloj atmosferi!
U središtu rada Petricore je zajedništvo i složenost suživota. Izvođači se razlijevaju u kolektivnu sliku u kojoj se brišu granice individualnosti. Izvođači se razlijevaju u kolektivnu sliku u kojoj se granice individualnosti ublažavaju.
Trener Istre 1961 Oriol Riera nakon remija s Vukovarom (1:1) poručio je kako je osvojeni bod pozitivan protiv momčadi koja je svladala i Dinamo i Rijeku, ali naglasio da njegova ekipa mora napraviti iskorak u igri i napretku te izbjegavati velike oscilacije između poluvremena.
Svako planirano putovanje kreće s bar nekakvim istraživanjem mjesta koje želimo posjetiti. Informacije koje na internetu možete pronaći o Parku vojaške zgodovine Pivka taman su atraktivne da poželite vidjeti kompleks, a mi ćemo pokušati dočarati zašto ne propustiti posjet ovom lokalitetu...
Večeras je na Gradskom groblju Laste u Rovinju gorjelo na tisuće lampiona, dok su brojni građani paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast svojim najmilijima povodom blagdana Svih svetih.
Istra 1961 remizirala je na Drosini s Vukovarom 1991 rezultatom 1:1. Frederiksen je doveo Zeleno-žute u vodstvo, no gosti su brzo izjednačili u susretu obilježenom emotivnom počasti žrtvama Vukovara.
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.
Lista The World’s 50 Best Hotels temelji se na glasovima više od 800 neovisnih stručnjaka iz područja hotelijerstva i luksuznog turizma – uključujući hotelijere, putopisce i profesionalce u ugostiteljstvu.
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.