Visoke temperature traže laganiju prehranu, no odabir sezonskih namirnica sve je teži – ne zbog ponude, već zbog cijena koje posljednjih mjeseci rastu i u trgovinama i na tržnicama.
Ekipa HRT-a provjerila je na pulskoj tržnici koliko je inflacija promijenila kupovne navike i odnos prema sezonskim proizvodima. Mirisi svježih rajčica, lubenica i breskvi dočekuju posjetitelje, a gužve pred štandovima pokazuju da zelene tržnice i dalje ostaju omiljena mjesta kupovine.
Ipak, iza šarenila boja i mirisa krije se i druga priča – o tome tko kupuje, koliko i po kojoj cijeni. ''Kupuju domaći, kome treba, ali stranci kupuju malo'', kaže prodavačica Danica Peruško.
Dok turisti fotografiraju i razgledavaju ponudu, domaći kupci oprezno biraju, važu i uspoređuju cijene. Inflacija nije zaobišla ni tržnice. ''Previše su, stvarno su previše podigli sve cijene'', komentira jedan prolaznik.
Rast cijena, kažu prodavači, posebno je izražen u prehrambenom sektoru, a kupcima to sve teže pada. ''Primanja su ostala ista, a sve je tri-četiri puta poskupilo. Ne znam kako ljudi uopće kupuju'', kaže prodavačica Ivanka Udošić.
Unatoč tome, najveći dio prometa i dalje čine domaći kupci. Turisti, objašnjavaju prodavači, kupe ponešto radi doživljaja – voće, povrće ili domaće delicije. ''U usporedbi s Njemačkom, odakle dolazimo, ovdje nije skupo. Najčešće uzmemo voće, posebno lubenicu'', kaže gost iz Njemačke.
''Mislim da nije skupo, jeftino je i jako ukusno. Kupile smo marelice'', dodaje posjetiteljica iz Koreje.
Između štandova i vreve, pulsko gradsko središte ostaje mjesto susreta tradicije, sezonske ponude i stvarnosti u kojoj cijene neumoljivo rastu, a kupci – domaći i strani – svaki na svoj način traže najbolje što im tržnica može ponuditi.