
U Puli ovog ponedjeljka možete pogledati prostor koji država daje na zakup
Na natječaju mogu sudjelovati pravne osobe, obrtnici ili osobe koje obavljaju samostalnu profesionalnu djelatnost.
13:00Prije 12 min11.05.2025
Na 12. internacionalnom kongresu slastičarstva sudjelovale su učenice Mehreme Halitaj, Lara Terlević i Marijana Horvat iz Strukovne škole Eugena Kumičića u Rovinju.
Na natjecanju je sudjelovalo čak 80-ak učenika iz Hrvatske i Slovenije, a Mehreme Halitaj osvojila je prvo mjesto u kategoriji breskvica.
“Interslast” se održao 17. listopada u Tuheljskim Toplicama u Hotelu “Well”.
Kategorije natjecanja bile su orehnjače – potice (povetice) koje je spremala Lara Terlević, slastičarske breskvice koje su najbolje iz Rovinja zahvaljujući Mehreme Halitaj i makaronsi, koje je pred komisiju donijela Marijana Horvat.
Tom smo prilikom porazgovarali s Mehreme, koja je učenica 3. razreda srednje škole, i Larom iz drugog razreda, a obje se na smjeru slastičarstva.
Kako vam je bilo sudjelovati na ovakvom natjecanju?
Mehreme: “Dobro smo se proveli i naučile puno novih stvari!”
Lara: “Upoznali smo nove ljude i stekle neko novo iskustvo. Naučile smo od članova povjerenstva da breskvice ne smiju biti obojene zelenom bojom niti biti jarkih boja te da moraju biti mekane i sa dovoljno nadjeva da se ne raspadnu”.
Lara je dodala i da za nju odlazak na natjecanje znači da je uspješna te joj je samo sudjelovanje nagrada. “To znači i da su nastavnici primijetili moj trud, koliko to mene zanima, koliko sam naučila i koliko ih slušam”.
Na pitanje koliko su se dugo pripremale, Mehreme je rekla da su se intenzivno pripremale tjedan dana, a profesorica i mentorica Sandra Živolić dodaje kako se zapravo stalno pripremaju, breskvice rade često, a više su se morale pripremati za makaronse koji su malo kompliciraniji.
Koliko vam škola znači za ovakva natjecanja?
Lara: “Profesorice su nas pripremile, dale su nam recepturu, ali isto tako su nam bile psihička podrška, rekle su nam da se ne trebamo bojati, već da uživamo u ovom iskustvu”.
Koja je tajna najboljih slastičarskih breskvica?
“Breskvice moraju imati dobru recepturu. Dosta smo istraživali i shvatili da su savršene kada su pola s praškom za pecivo, a pola s amonijakom.
Tajna je u tome što prije oblikovanja i pečenja trebaju odstajati barem dva sata i nakon toga ih ‘bušimo’, punimo nadjevom i bojamo”, otkrila nam je Mehreme Halitaj, najbolja internacionalna slastičarka za breskvice iz Rovinja. Čestitke učenicama i mentoricama Sandri Živolić i Silviji Cah!
Nikad veći broj vinara, njih 90, do nedjelje predstavljaju svoja vina u porečkoj dvorani Žatika. Uz vinare, tu su poznate destilerije, proizvođači delicija, vrhunska istarska kava i proizvođači vinarske i vinogradarske opreme.
11:21Prije 1 h11.05.2025
Češka je i 2023. godine ostala neprikosnovena svjetska prijestolnica piva s rekordnih 152,1 litara po stanovniku, dok je Hrvatska, s prosječnom potrošnjom od 94,2 litre, zauzela visoko peto mjesto među pivskim velesilama.
08:50Prije 4 h11.05.2025
Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je ljubav prema majci i dijelila ih je drugim majkama.
07:55Prije 5 h11.05.2025
Nakon turneje u Japanu te koncerata u Ženevi, Berlinu, Münchenu i Varšavi, maestro Ivo Pogorelić gostuje u Puli 23. svibnja nakon puna tri desetljeća, na što je umjetnička organizacija IM Infinite Music kao kreator Piano PoolA festivala osobito ponosna.
22:05Prije 15 h10.05.2025
Osim besplatnog ulaza, u nedjelju 11. svibnja s početkom u 11 sati organizirana je i „Radionica izrade vjenčića za glavu“, a namijenjena je upravo za mamu i dijete.
12:31Prije 1 d10.05.2025
Lokacija u Rovinju odabrana je zbog čistoće mora te velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe.
11:57Prije 1 d10.05.2025
Na obilježavanju Nacionalnog dana udomiteljstva će udomitelji, korisnici udomiteljskih obitelji i uzvanici biti obaviješteni o novostima u svezi s udomiteljstvom.
10:28Prije 1 d10.05.2025
Više od 180 govornika na čak pet festivalskih pozornica, 75 programskih segmenata i teme koje nadilaze industriju – Dani komunikacija 2025. donose sadržaj koji konkurira i moru, suncu te najboljem društvu u Rovinju.
08:37Prije 1 d10.05.2025
Ostavite komentar