NAJBOLJE BRESKVICE STIŽU IZ ROVINJA Mehreme Halitaj odnijela pobjedu na internacionalnom kongresu slastičarstva

IstraIN

10 Studeni 2023 I 11:16

NAJBOLJE BRESKVICE STIŽU IZ ROVINJA Mehreme Halitaj odnijela pobjedu na internacionalnom kongresu slastičarstva

Na 12. internacionalnom kongresu slastičarstva sudjelovale su učenice Mehreme Halitaj, Lara Terlević i Marijana Horvat iz Strukovne škole Eugena Kumičića u Rovinju.

Na natjecanju je sudjelovalo čak 80-ak učenika iz Hrvatske i Slovenije, a Mehreme Halitaj osvojila je prvo mjesto u kategoriji breskvica.

“Interslast” se održao 17. listopada u Tuheljskim Toplicama u Hotelu “Well”.

Kategorije natjecanja bile su orehnjače – potice (povetice) koje je spremala Lara Terlević, slastičarske breskvice koje su najbolje iz Rovinja zahvaljujući Mehreme Halitaj i makaronsi, koje je pred komisiju donijela Marijana Horvat.

Tom smo prilikom porazgovarali s Mehreme, koja je učenica 3. razreda srednje škole, i Larom iz drugog razreda, a obje se na smjeru slastičarstva.

Kako vam je bilo sudjelovati na ovakvom natjecanju?

Mehreme: “Dobro smo se proveli i naučile puno novih stvari!”

Lara: “Upoznali smo nove ljude i stekle neko novo iskustvo. Naučile smo od članova povjerenstva da breskvice ne smiju biti obojene zelenom bojom niti biti jarkih boja te da moraju biti mekane i sa dovoljno nadjeva da se ne raspadnu”.

Lara je dodala i da za nju odlazak na natjecanje znači da je uspješna te joj je samo sudjelovanje nagrada. “To znači i da su nastavnici primijetili moj trud, koliko to mene zanima, koliko sam naučila i koliko ih slušam”.

WhatsApp_Image_2023-11-09_at_09.31.53.jpeg

Na pitanje koliko su se dugo pripremale, Mehreme je rekla da su se intenzivno pripremale tjedan dana, a profesorica i mentorica Sandra Živolić dodaje kako se zapravo stalno pripremaju, breskvice rade često, a više su se morale pripremati za makaronse koji su malo kompliciraniji.

Koliko vam škola znači za ovakva natjecanja?

Lara: “Profesorice su nas pripremile, dale su nam recepturu, ali isto tako su nam bile psihička podrška, rekle su nam da se ne trebamo bojati, već da uživamo u ovom iskustvu”.

Koja je tajna najboljih slastičarskih breskvica?

“Breskvice moraju imati dobru recepturu. Dosta smo istraživali i shvatili da su savršene kada su pola s praškom za pecivo, a pola s amonijakom.

Tajna je u tome što prije oblikovanja i pečenja trebaju odstajati barem dva sata i nakon toga ih ‘bušimo’, punimo nadjevom i bojamo”, otkrila nam je Mehreme Halitaj, najbolja internacionalna slastičarka za breskvice iz Rovinja. Čestitke učenicama i mentoricama Sandri Živolić i Silviji Cah!

WhatsApp_Image_2023-11-09_at_09.31.53_3.jpeg

Ostavite komentar