Danas je našim probavnim sustavima sve teže i teže dobro obavljati njihov posao. Zbog vrste hrane koju konzumiramo, zbog načina kako ta hrana dolazi do nas ...
„Unatrag par godina, čest problem zbog kojeg mi ljudi dolaze jest problem napuhivanja“, rekla je Sanja Močinić, savjetnica za prehranu i voditeljica studija "Zdravi i vitki" iz Pule, gostujući u emisiji Radio ordinacija Rovinj FM-a. “Njega često prate i glavobolje, ostali probavni problemi … Ne znate što vam je, ali ne osjećate se dobro. Napravite pretrage i sve je u redu, čak i detaljnije pretrage, kao gastroskopije i kolonoskopije ne pronalaze problem, ali se i dalje ne osjećate dobro. To su neki simptomi koje možemo marginalizirati, nisu naročito teški i nekako se priviknete na njih, ali ne bi trebalo.”
Takve signale organizma možemo prepoznati kao naznaku da nam neka hrana ne odgovara i da bi je trebalo izbaciti iz prehrane.
Situacija se nažalost brzo pogoršava i iako se sve više ljudi trudi hraniti se zdravo problemi se povećavaju. Preporuke o ishrani uglavnom nalazimo u medijima, među ostalim informacijama kojima nas mediji prekomjerno bombardiraju, nesvjesni da često te preporuke dolaze od tržišta hrane, a ne od nutricionista. Ljudi se sve lošije osjećaju, imamo sve više problema i sve manje odgovora na svoje probleme.
Sigurniji put je test intolerancije na hranu koji se radi već petnaestak godina i kojim je moguće precizno i konkretno za konkretnu osobu utvrditi koje su namirnice koje stvaraju problem. Vrlo često su to upravo namirnice koje nam čine glavninu prehrane. Ako vam se prehrana bazira uglavnom na mliječnim proizvodima velika je vjerojatnost da će intolerancija biti upravo na njih, ako je piletina baza vaše prehrane, … pogađate. Vremenom, prekomjerna jednoličnost prehrane zna dovesti do toga da je tijelo počinje slabije podnositi.
Kao što promjene na gore zapravo nastaju polako, dovoljno polako i postepeno da ih postajemo svjesni tek kad problem naraste, tako i put poboljšanja ide jednako sporo. Moguće je promjenom prehrane postići da se prilično brzo osjećate bolje, no kad ćete ponovo moći bez problema jesti hranu koja vam je smetala, to je već pitanje. Moguće je, ali organizmu treba vremena da se na neki način resetira po tom pitanju. To i je krajnji cilj, da svoj organizam ponovo osposobite i da organizam ponovo bude u stanju normalno probavljati i tu hranu.