
Istra 1961 uvjerljivo otvorila ljetne pripreme pobjedom nad Primorjem
Zeleno-žuti krenuli pobjednički u novu sezonu – Istra 1961 svladala Primorje u prvoj pripremnoj utakmici rezultatom 3:1.
23:11Prije 8 min05.07.2025
Kako izgledaju ostaci tri koncentrična kruga negdašnjih žminjskih obrambenih zidina, koja je najstarija nesakralna građevina u Žminju?
Zašto su se unutrašnjosti ladanjskih crkvica oslikavale freskama i koji je uobičajeni redoslijed na njima prikazanih prizora; kako su se nekoć krovovi kuća prekrivali kamenim škriljama?
Kako se zove, zašto se tako zove i kako izgleda najstarija sačuvana žminjska gradska ulica; što se dogodilo s jedinim spašenim drvenim oltarom iz žminjske crkvice koja je davno stradala u požaru?
Gdje su se u Žminju ljudi okupljali u prošlosti a gdje se i u kakvim prigodama okupljaju danas; kako se u prostori u krajoliku isprepliću povijest i suvremenost; zašto se iz Žminja i drugih istarskih gradića nekoć odlazilo a danas takva mjesta ponovno postaju privlačna za stanovanje; i još štošta drugo saznat ćemo na drugom ovosezonskom besplatnom vođenom obilasku Žminja nazvanom Žminjska štuorija.
Odjevena u narodnu nošnju iz mjesta Cere na Žminjštini, vodičkinja Karla Čerljenko Bulić gostima uz materijalnu vrlo zorno predstavlja i nematerijalnu kulturnu baštinu Žminjštine, poglavito osebujni žminjski dijalekt koji uživa UNESCO-vu zaštitu kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine.
Svojim pričama o žminjskim kućama, ulicama, trgovima i okolici uspješno interpretira povezanost prošlosti i sadašnjosti te predstavlja Žminj i kroz njegove povijesne, demografske, kulturne i druge društvene mijene i procese.
Uobičajena ruta osme sezone Žminjske štuorije, koja će se u nastavku ljeta održavati svake srijede s početkom u 10 sati, počinje podno jedine sačuvane obrambene kule negdašnjeg žminjskog kaštela odnosno ispred današnjeg Turističkog ureda, odakle se gosti pješice vode u šetnju kroz stari dio Žminja uz zastajanja kod Kanoničke kuće i na popločanoj drevnoj ulici zvanoj Štrada.
Po završetku obilaska, goste će na šterni dočekati štandovi s proizvodima lokalnih proizvođača a uz poznatu popularizatoricu tradicijske žminjske gastronomije Zdenku Jakus gosti mogu i uživo naučiti kako se mijese žminjski makaruni i drugi oblici tradicijske tjestenine koji se inače mogu kušati na ljetnom Istarskom festivalu pašte u Žminju.
Okupljanje sudionika je danas u 10 sati ispred ureda TZO Žminj.
Na moru zapadne Istre može doći do razvoja olujne linije uz nagli nalet olujnog zapadnjaka i jugozapadnjaka uz veliku grmljavinsku aktivnost i silovit nalet kiše.
17:56Prije 5 h05.07.2025
Sve veći broj ljudi pješice pristiže iz centra grada prema Hipodromu i Novom Zagrebu, spremni za glazbeni spektakl večeri.
16:51Prije 6 h05.07.2025
Svjetska rock ikona, Bryan Adams, oduševila je fanove objavom novog glazbenog uratka, pjesme “Roll With The Punches”, koja najavljuje njegov nadolazeći studijski album i istoimenu turneju.
16:15Prije 7 h05.07.2025
Vinsku kartu ove godine predvode istarske vinarije, AB Vina (Vina Brčić), Benvenuti, Cattunar, Cinderella, Damijanić Distillery, Deklić, Fakin, Marčeta, Medea, Pilato, Rossi destilerija, Tomaz, Trapan i Valenta, a poseban dio ponude čine vina iz udruge IQ – Istrian Quality.
15:12Prije 8 h05.07.2025
Prva večer okupila je brojne goste, mještane i posjetitelje koji su imali priliku uživati u posebnom iskustvu – prezentaciji i kušanju cukerančića, jedine istarske slastice čije je umijeće pripreme upisano na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
13:34Prije 9 h05.07.2025
Brijunske kočije podsjećaju na vrijeme kada su ove elegantne zaprege bile glavno prijevozno sredstvo na otoku, a vožnja njima bila je dio bogate turističke ponude kojom su uživali brojni aristokrati, umjetnici i uglednici.
12:05Prije 11 h05.07.2025
Priprema za godišnji odmor s djecom zna biti baš izazovna, pogotovo ako imaš malu bebu i ovo ti je prvo ljeto s njom.
07:15Prije 16 h05.07.2025
Jedna harmonika već je napravljena u suradnji s talijanskom tvrtkom Coprefisa, s kojom Krizman redovito surađuje. ali, kako kaže – još nije to to. Treba još doraditi neke stvari, oslušnuti potrebe svirača, uskladiti detalje.
06:20Prije 17 h05.07.2025
Ostavite komentar