
Djelatnici rovinjskog Komunalnog servisa po vrućinama i dalje saniraju posljedice nevremena
Iz Komunalnog servisa Rovinj iz poručuju: "Ni ove vrućine ne zaustavljaju naše marljive radnike"!
19:47Prije 15 min05.07.2025
U šarmantnom Novigradu, lučica Mandrač prošlog je vikenda bila centar uživanja za gurmane zahvaljujući trećem izdanju Park Food Festa, a s obzirom na konačno povoljne vremenske prilike za ovo doba godine, odlično raspoloženi posjetitelji festivala istarske hrane, vina i craft piva kao da su pronašli pravo mjesto i priliku za proslavu toliko očekivane tople sezone. Park Novigradskih ribara bio je kao restoran na otvorenome u kojem se moglo družiti s prijateljima, a svoj zabavni kutak imala su i djeca.
Na tisuće posjetitelja iz Istre, Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije i drugih zemalja, uživali su više od 10 specijaliteta spravljenih od strane chefova sedam novigradskih ugostiteljskih objekata, koja su se odlično sljubljivala s vinima sedam vinara i troje pivara. Ovaj jedinstveni street food festival svojom je ponudom predstavio što se dobroga jede i pije u sjeverozapadnoj Istri, odnosno koliko ugostitelji iz ovog kraja cijene lokalne namirnice koje prezentiraju na kreativan način, držeći se principa tradicionalne kuhinje.
Iz restorana Half 8 na čelu sa chefom Markom Botićem nudili su burgere s junetinom, svinjetinom i vege burgere koji su svi odreda bili iznimno ukusni i zasitni. Tim Kod Marice je pripremao fritto misto sa zanimljivom kombinacijom morskih delicija, među kojima je bilo sardela, trilja, mola i dr. te dagnje na buzaru. La taverna je nudila tri jela: istarsku tortillu s domaćim kobasicama, pljukance sa šugom te brodet od ribe, sipa i lignji s palentom.
To je bila stalna ponuda festivala, a na zasebnom štandu za show cooking tijekom dva dana predstavila se Konoba Nino s odličnim carpacciom od brancina, konoba Giardin s primamljivim bavettama u šugu od sipa, dagnja, vongola, kanaštrela i grancipora (grmalji) te kreativnim raviolima od batata punjenim s kozicama i škampima. Aminess Loop restoran iz Maravea kampa radio je zamaman tartar od tune. Za deserte je bila zadužena Martina Labinjan iz restorana hotela Aminess Maestral koja je sa štrudlom od jabuka i orehnjačom oživjela nostalgične nonine okuse kolača.
Na Wine pointu nudila su se vina vinara iz sjeverozapada Istre, a bili su to redom sve poznata imena: Degrassi, Ghira, Leonardo Palčić, Moreno Ivančić, Pervino, Veralda i Vina Demark. Za pivoljupce je otvoren Craft beer point s doista bogatom paletom. Nudile su se etikete porečki Bura Brew, novigradski Vergal i Još jena bira novigradske konobe Nino.
Nije nedostajalo ni zabave. Gosti su uživali u nastupu nekoliko bendova, a voditelj programa je na više jezika sa somelijerkom za vina i maslinova ulja Nedeljkom Krupljan (Cheers With You) učinio dan vrlo zanimljivim i edukativnim. Predstavili su se i nagrađivani novigradski proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja Červar i Rheos jer su zlatne kapi maslina neizostavni dio istarske kulinarske scene. Ljubitelji aperitiva i digestiva mogli su uživati u rakijama OPG Šegon iz Karigadora.
Park Novigradskih ribara bio je tematski uređen morskim elementima zahvaljujući kreativnom izričaju dizajn studija CRO8. Divili su im se i odrasli i djeca koja su ondje cijelo poslijepodne uživala s klaunom, figurama od balona, divili se zabavljačima na visokim štulama, „pecali“ su ribice u parku, a najveće zanimanje bilo je za edukativnu i zabavnu radionicu s morskim biologom Nevenom Ivešom iz Premanture koji im je pokazao morski svijet izbliza. Neka djeca su prvi put u životu vidjela kako izgleda rak, saznali su kako rastu školjke te ostale tajne podmorskog života o kojima se rijetko priča.
Ova radionica dio je projekta CHE FINO (Choose health and eat fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu) kojeg provode turistička zajednica i gradska knjižica s ciljem promicanja konzumacije ribe i drugih morskih organizama. Proteklih mjeseci velik broj mališana i školaraca iz novigradskih vrtića i škola bio je uključen u edukativne i kreativne radionice, a njihovi radovi bili su izloženi u parku. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.
„Vrlo smo zadovoljni velikim odazivom posjetitelja, a street food festival u predsezoni se pokazao kao svojevrsni prezentacijski sajam bogate gastronomske ponude naše destinacije i sjeverozapadne Istre općenito. Dnevna ponuda prihvaćena je odlično, a posjetitelji su pokazali velik interes i za vina te craft pivo. Ovom prilikom najavljujem da se vidimo na još jednom izdanju Park Food Festa zadnjeg vikenda u listopadu“, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada koja je organizator ovog festivala, zahvalivši se svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji.
Direktorica Ferenac zaključila je da je ova manifestacija važna sastavnica u razvoju turističkog proizvoda gourmet turizma u destinaciji te da je cilj ove manifestacije produžiti turističku sezonu i valorizirati bogatu eno-gastronomsku ponudu područja sjeverozapadne Istre, kao i Istre u cjelini.
Na moru zapadne Istre može doći do razvoja olujne linije uz nagli nalet olujnog zapadnjaka i jugozapadnjaka uz veliku grmljavinsku aktivnost i silovit nalet kiše.
17:56Prije 2 h05.07.2025
Sve veći broj ljudi pješice pristiže iz centra grada prema Hipodromu i Novom Zagrebu, spremni za glazbeni spektakl večeri.
16:51Prije 3 h05.07.2025
Svjetska rock ikona, Bryan Adams, oduševila je fanove objavom novog glazbenog uratka, pjesme “Roll With The Punches”, koja najavljuje njegov nadolazeći studijski album i istoimenu turneju.
16:15Prije 3 h05.07.2025
Vinsku kartu ove godine predvode istarske vinarije, AB Vina (Vina Brčić), Benvenuti, Cattunar, Cinderella, Damijanić Distillery, Deklić, Fakin, Marčeta, Medea, Pilato, Rossi destilerija, Tomaz, Trapan i Valenta, a poseban dio ponude čine vina iz udruge IQ – Istrian Quality.
15:12Prije 4 h05.07.2025
Prva večer okupila je brojne goste, mještane i posjetitelje koji su imali priliku uživati u posebnom iskustvu – prezentaciji i kušanju cukerančića, jedine istarske slastice čije je umijeće pripreme upisano na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
13:34Prije 6 h05.07.2025
Brijunske kočije podsjećaju na vrijeme kada su ove elegantne zaprege bile glavno prijevozno sredstvo na otoku, a vožnja njima bila je dio bogate turističke ponude kojom su uživali brojni aristokrati, umjetnici i uglednici.
12:05Prije 7 h05.07.2025
Priprema za godišnji odmor s djecom zna biti baš izazovna, pogotovo ako imaš malu bebu i ovo ti je prvo ljeto s njom.
07:15Prije 12 h05.07.2025
Jedna harmonika već je napravljena u suradnji s talijanskom tvrtkom Coprefisa, s kojom Krizman redovito surađuje. ali, kako kaže – još nije to to. Treba još doraditi neke stvari, oslušnuti potrebe svirača, uskladiti detalje.
06:20Prije 13 h05.07.2025
Ostavite komentar