Po prvi puta otkako je Strukovne škole Eugen Kumičić, nadolazeće se veljače planira ići u javno predstavljanje njezinih programa i to usko ciljnoj grupi- učenicima završnih razreda osnovnih škola.
Osmaši će tako čuti zašto vrijedi biti polaznik strukovne škole, a jednog dana postati zanimanja konobar ili kuhar, između ostalog.
Odluka je to proizašla iz sve manjeg broja upisa učenika u strukovne škole radi čega iz Ministarstva prijete njihovim zatvaranjem.
Naime, ako se dvije školske godine za redom ne upiše potrebna kvota određenog smjera, treću godinu taj smjer uopće ne bi trebao u školi biti ponuđen.
Podatak da je u Rovinju u ugostiteljstvo zadovoljena tek polovična potreba za radnom snagom, čini se, nije motivator učenicima da upišu smjer s kojim će garantirano pronaći posao nakon obrazovanja.
Naime, kako je na nedavnoj donaciji Udruženja obrtnika Rovinj rekao Stanislav Briškoski, procjene su da u Rovinju uspjemo namiriti tek 50 posto potrebe za radnom snagom u ugostiteljstvu, a sve ostalo je uvoz iz drugih djelova Hrvatske, ali i inozemstva.
S obrtnicima je također situacija teška, a znati će to svatko tko je ikada pokušao doći do vodoinstalatera ili električara.
Obrtničko zanimanje danas se može dobro naplatiti, a ponuda za posao zasigurno neće nedostajati.
Prema svježim podacima, u ovom trenutku je na području Rovinja aktivno 700 registriranih obrtnika, a sveukupno njih tisuću ako Rovinju pridodamo područje Žminja, Kanfanara i Bala.
Unatoč tome, i dalje se veći broj učenika opredijeljuje za neko od gimnazijskog usmjerenja ili pak onog za stjecanje ekonomskog zvanja.
Upravo zbog toga će se u utorak, 11. veljače predstavljanje Strukovne škole Eugen Kumičić održati u rovinjskom Domu kulture, a dan kasnije, u srijedu 12. veljače predavači, među kojima će biti i ravnatelj, profesori, ali i sami učenici, sele na predstavljanje u Pazin.
Poziv na predstavljanje ići svim ravnateljima odnosno učenicima onih onih osnovnih škola koje gravitiraju Rovinju.
U pripremi jest i domaće gastro natjecanje kojemu će domaćin biti upravo rovinjska Strukovna škola, a koje će se održati u hotelu Lone. Ono bi po svoj prilici trebalo promovirati školu sa 70-godišnjim stažom i generacijama učenika od kojih je dobar dio do danas postalo renomirano ime koje je traženo i adekvatno plaćeno.
Promociji Škole doprinose i sudjelovanja na raznim natjecanjima, a jedno takvo održalo se je i na posljednjoj ediciji Antonje u Rovinjskom Selu gdje su učenici sudjelovali u pripremi istarske supe.
RASTE LI IPAK INTERES ZA SMJEROM KONOBAR I STRUKOVNIM ŠKOLAMA UOPĆE?
U međuvremenu, a u odnosu na nekoliko godina unatrag lani je i podignut standard pa je upisano 70 učenika u sva tri usmjerenja.
Prijašnih godina je bilo određenih problema, rekao je ravnatelj Emil Nimčević podjećajući da je dvije godine za redom škola jedva upisala konobare za koje je bilo interesa tek od dva učenika, a ove ih je godine osmero.
Poreč, uzgred rečeno, dvije godine nije upisao niti jednog konobara.
Da bi išli naprijed, strukovnim školama ne trebaju samo učenici već i inovativnost koju treba platiti. Točnije rečeno, učenicima u strukovnim školama trebaju alati na kojima će učiti zvanje i znanje, a ti alati koštaju. Unatoč tomu, strukovne škole iz proračuna dobivaju istu svotu novaca kao gimnaziska usmjerenja.
Ostavite komentar