Berba u mnogim maslinicima Vodnjanštine još traje. Uljare i dalje melju danonoćno i svako se jutro maslinari raduju novim količinama vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Što nam je pripremila sezona i što su vrijedni istarski maslinari i uljari uspjeli izvući iz nje, pokazat će već ovog vikenda na ISTRAVIRGIN-u - 18. danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu.
Trodnevna manifestacija magnet je za sve ljubitelje najboljeg maslinovog ulja, a ove se godine odvija pod motom "Zreli za velike stvari"!
Otvorenje je u petak 15. studenog 2024., u 12 sati, a bogati program nastavlja se u subotu i u nedjelju, 16. i 17. studenog 2024., u zgradi stare škole, poznatoj i kao bivša tvornica obuće Astra.
Kako i logo ISTRAVIRGIN-a sugerira, ulje kojem se nekad tepalo da je tekuće zlato, u Vodnjanu već 18 godina pokazuje i dokazuje da je dostiglo status zelenog dijamanta. Nesumnjivo će nam upravo takve rezultate svog cjelogodišnjeg rada pokazat brojni uspješni maslinari Istre.
"Ovogodišnja su ulja jako dobra, vrlo kompleksnih mirisa i aroma. Karakteriziraju ga zeleni mirisi svježe pokošene trave, lista pomidora, zelene rajčice, badema.... Nešto tipično za ovaj kraj i za naša ulja", kaže nam Lena Puhar O'Grady iz obiteljske firme Brist Olive iz Vodnjana.
Iako i u njihovom masliniku berba još uvijek traje, već se spremaju za najveću maslinarsku manifestaciju gdje će predstaviti svoja cijenjena ulja. Između ostalog i ulje bužu koje je ove godine vrlo svježe, harmonično, lijepo izbalansirano, ili bjelice karakteristične voćnosti, izražene gorčine i pikantnosti. U mladom ulju masline treba uživati odmah, otvorenog srca i nepca.
"Ulja ove godine okusom i mirisom lijepo izražavaju svoj organoleptički profil svake sorte. Mirisi su još i jači nego smo imali prošle godine. Naši klijenti i prijatelji, ljubitelji maslinovog ulja bit će i više nego zadovoljni", kaže Puhar O'Grady.
Ova je sezona karakteristična po nižim, s početkom berbe čak začuđujuće niskim randmanima. Nakon dužeg sušnog perioda dogodio se hladniji period, a potom i puno kiše. Plodovi su se napunili vodom i smanjili postoci ulja.
Srećom po maslinare, randmani u ovoj fazi već se popravljaju, čemu smo svjedočili i u najstarijoj uljari u Vodnjanu u Trgovačkoj ulici. Kasnije sorte poput bjelice sada daju između 15 i 16 posto.
Ovo je godina kvalitetnog ulja i rekordna po količini ploda. Da je maslinare nagradila još i većim udjelom ulja bila bi ovo rekordna berba u svakom pogledu. No, nema razloga za nezadovoljstvo, količine ulja u konačnici ipak su u plusu.
ISTRAVIRGIN je kroz promociju i popularizaciju maslinovog ulja iznjedrio ideju, a struka je zdušno pozdravila, da ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo začin, nego osnovna namirnica na kojoj se temelji tradicionalna mediteranska, ali i suvremena svjetska kuhinja. Tako će i ove godine vodeća imena domaće gastro scene predstaviti različite kulinarske recepte koristeći isključivo autohtona i mlada maslinova ulja.
Kako najbolje iskoristiti svježe ulje visoke aromatike, pitali smo gostujućeg chefa Davida Skoka.
Foto: NuNu
"Naša ulja su specifična jer imaju svoje karakterističnosti, svoje izražene aromatičnost i notnost. I nama kuharima je uvijek izazov kako ih balansirati", kaže Skoko. Kao kuhar koji priprema ribu, i ovaj se put odlučuje za jesensku ribu i jesensko povrće.
"Pripremat ću trilju od kamena, broskvu, kelj i pasternak. Sve te namirnice imaju izraženu okuse i aromatičnost, ali kako na ISTRAVIRGIN-u kuhamo ulje, a ne namirnice, da tako kažem, onda ćemo i namirnice nastojati što više približiti ulju. Cilj je publici predstaviti i priuštiti istarska ulja te napraviti dobar balans okusa i aroma", rekao je Skoko.
Uz njega će na ISTRAVIRGIN-u kuhati Zdravko Tomšić, Svjetlana Celija, Gracijano Jurman, Matija Horg, Marko Turković, profesori i učenici Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. ISTRAVIRGIN nije samo sajmeni događaj i prilika za poslovni susret maslinara i drugih proizvođača, već tri dana koja slave plodove naših maslinika.
Stoga slijede degustacije i vođene degustacije u Oil Baru, predavanja i radionice, puno uljarskih i vinskih razgovora, izložbi fotografija i video-uradaka, dječji kutak, puno zabave u večernjim satima u šatoru. Dakle, ovog vikenda svi putovi vode u Vodnjan.
Ostavite komentar