"Bebe vole papati" naslov je knjige koja će biti predstavljena u srijedu, 3. travnja 2019. u 10 sati u dvorani Središnje knjižnice te u 14 sati u Knjižnici Vodnjan.
Nakon predstavljanja bit će održana i besplatna radionica pripremanja kašica, a na događaj se pozivaju i bebe.
Knjiga Bebe vole papati napisana je i izdana da bi idejno potpomogla uvođenje dopunske prehrane u prvoj godini života zdrave bebe. Svaka beba je pojedinac sa svojim potrebama, sposobnostima i željama, zbog čega su navedeni jelovnici samo pomoć u uvođenju namirnica koje beba polako upoznaje prilikom pijenja majčinog mlijeka ili mliječne formule.
Pritom su uvažene najnovije smjernice Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodnog dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Europskog društva za socijalnu pedijatriju i zdravlje djece (ESSOP), kojima je zajedničko da zagovaraju isključivo dojenje 6 mjeseci, što je i željeni cilj.
Uvođenje čvrste hrane ovisi o bebi te, uz nastavak dojenja, po preporuci pedijatra i patronažne sestre, može započeti u dobi između 17. i 26. tjedna. Preporučuje se priprema svježih sezonskih jela, pripremljenih kod kuće, jer ćete time svojoj bebi ponuditi najzdraviji obrok, uz što manju upotrebu industrijski pripremljene (kupovne) hrane, savjetuje se obratiti pozornost u vezi s istekom rokova trajanja proizvoda i uvažavanjem uputa za pripremu.
Posljednjih godina bebama i mališanima često se nude pića od žitarica, poput rižinog, zobenog, prosenog i drugih vrsta »mlijeka«, koja zapravo nisu mlijeko. Ta pića nisu nadomjestak za majčino mlijeko ni za mliječnu formulu. Njihov sastav ne zadovoljava djetetove potrebe, a sadrže i velike količine šećera.
Izazov je zima kada na raspolaganju nema svježeg voća i povrća. Za razliku od prakse kupovanja nesezonskog i svježeg u trgovinama, zimski jelovnici djece i odraslih trebali bi biti sastavljeni od što više »zimske« hrane, poput kiselog kupusa i kisele repe, krumpira, graha i mrkve jer nas te namirnice i griju. Riječ je o tzv. namirnicama s "toplom energijom". Navela je to autorica djela Rebeka Mahorić.
Ostavite komentar