Povratak Otpisanog: Mars helikopter Ingenuity i dalje aktivan!
S masom od svega 1,8kg, ovo malo tehnološko stvorenje otvorilo je novo poglavlje istraživanja Marsa.
22:05Prije 4 h21.12.2024
Dva dana pjenušavog spektakla na šestom Međunarodnom festivalu u Višnjanu, autohtonom istarskom biseru zvjezdanog glasa, okupila su brojne domaće i strane posjetitelje. Uz sudjelovanje čak 40 izlagača iz Hrvatske, Italije i Slovenije te gotovo 90 etiketa, festival je postao sadržajno nezaobilazno događanje za mnogobrojne domaće i strane posjetitelje izvan glavne, ljetne sezone.
Goste festivala pozdravio je Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan, istaknuvši kako je suradnja Istre s kontinentalnim područjima Hrvatske, kao i njegovanje veza s prijateljskim talijanskim i slovenskim regijama, ključna za daljnji napredak i razvoj vinske scene.
Mattich je naglasio i značaj razmjene znanja i iskustava među vinarima, čime se stvara čvrst temelj za održivost sektora te dugoročni razvoj visokovrijednih proizvoda, što izravno utječe na jačanje prepoznatljivosti Višnjana, Istre i Hrvatske kao nezaobilazne eno-destinacije.
Tome u prilog govori i podatak da se na području Višnjana nalazi čak 28 vinarija s izvrsnim etiketama, među kojima su i dvije specijalizirane za proizvodnju pjenušaca, što potvrđuje uspješnu sinergiju tradicije, kvalitete i inovativnog pristupa u lokalnom vinarstvu.
Uoči dodjele priznanja i diploma, festival je svečano otvorio dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, ističući iznimno visoku razinu organizacije ovog događaja. Naglasio je kako je Višnjan, zahvaljujući dugogodišnjem trudu i predanom radu lokalnih vinara te organizaciji festivala, izrastao u prepoznatljiv brend pjenušavih vina.
Najbolje ocijenjen pjenušac ovogodišnjeg festivala bio je “Misal Millennium” obitelji Peršurić, dobiven klasičnom metodom, koji je u zahtjevnom procesu ocjenjivanja premašio prag od 90 od ukupno 100 bodova. Stručni žiri, sastavljen od iskusnih enologa, sommeliera i međunarodno priznatih ocjenjivača, vrednovao je svaki uzorak prema strogim međunarodnim kriterijima, ocjenjujući bistroću, mirise, okuse te ukupnu harmoniju vina. Time se iznova potvrdila visoka razina kvalitete prisutna među vinima koja su se natjecala.
Uz glavnog pobjednika, zlatne i srebrne medalje uručene su i mnogim drugim pjenušcima, proizvedenima klasičnom i charmat metodom. Dok klasična metoda zahtijeva dugotrajno odležavanje u boci, gdje se vina na kvascima razvijaju mjesecima, pa i godinama, charmat pristup odvija se u tankovima i nudi brži put do finalnog proizvoda. Ovakva raznolikost stilova i pristupa doprinosi bogatstvu ponude, omogućujući posjetiteljima da istraže širok spektar okusa i aroma, te bolje razumiju kompleksnost pjenušavih vina koja su predstavljena na festivalu.
„Od trenutka kada uberemo grožđe do izlaska prvih boca na tržište može proći i 10 do 12 godina. To je iznimno dugi period u kojem morate biti vizionari i predvidjeti što će tržište htjeti u budućnosti. Posvećujemo posebnu pozornost vinogradu jer je on baza za sve ono što kasnije stvaramo.
Drago nam je što su naša vina prepoznata i u inozemstvu, a festival dodatno ističe važnost lokalne tradicije, održivosti i inovacije“, istaknula je Ana Peršurić, čija je vinarija Pjenušci Peršurić ove godine osvojila glavnu šampionsku titulu festivala.
Ovogodišnje događanje upotpunile su radionice sommeliera Emila Perdeca i Karin Rupene Perdec, kao i pažljivo birani glazbeni nastupi koji su dodatno obogatili svečanu, pjenušavu atmosferu. Na taj se način festival prometnuo u nezaobilazno mjesto susreta tradicije, kulture i vrhunske enološke ponude.
Ovakva posebno osmišljena događanja izvan ljetne sezone obogaćuju sadržaj destinacije, što je ključno u razvoju održivog turizma kojem teži Općina Višnjan, jer se upravo kvalitetnim i autentičnim sadržajima nastoji odoljeti izazovima masovnog turizma. Organizatori festivala su Općina Višnjan i Turistička zajednica Općine Višnjan, dok su pokrovitelji Istarska županija i Hrvatska turistička zajednica.
U ovom članku saznajte više o tradicionalnim, kao i modernim pićima koje će vas upoznati s aromatičnom i mirisnom stranom istarskog poluotoka.
15:14Prije 11 h21.12.2024
Ove subote, 21. prosinca, u 10:20 sati započinje zima!
10:00Prije 16 h21.12.2024
Kroz godine, Cvjećarna Silvia postala je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje cvijeća. Od romantičnih buketa do suvremenih flower box aranžmana, ova cvjećarna prati trendove, ali ostaje vjerna klasičnim ljepotama.
08:37Prije 18 h21.12.2024
Odlične vijesti za hrvatski turizam stižu iz Kine!
14:37Prije 1 d20.12.2024
Tisuće lampica, miris kuhanog vina i kolača, topla odjeća, blagdanske pjesme te druženje i smijeh - sve su to asocijacije na razdoblje adventa, u kojem se prisjećamo svega dobroga u protekloj godini, zahvaljujemo za sve lijepe trenutke te se pripremamo za sve što dolazi.
14:28Prije 1 d20.12.2024
U sklopu bogatog glazbenog programa Adventa u Rovinju, posjetitelje večeras očekuje nastup Maje Šuput.
13:06Prije 1 d20.12.2024
05:45Prije 1 d20.12.2024
Ostavite komentar