TRADICIONALNE ISTARSKE SLASTICE Na način najnagrađivanije hrvatske slastičarke, Dragice Lukin iz Umaga

IstraIN

30 Ožujak 2024 I 20:46

TRADICIONALNE ISTARSKE SLASTICE Na način najnagrađivanije hrvatske slastičarke, Dragice Lukin iz Umaga

Uskrs je poseban blagdan, osobito kada je riječ o kuhinji i tradiciji.

Jeste li znali da je najnagrađivanija slastičarka u Hrvatskoj iz Umaga?

Upravo nam je Dragica Lukin otkrila sve svoje tajne pripreme najukusnijih slastica koje se vrlo lako mogu naći i na vašem uskršnjem stolu.

Koje sve slastice pripremate za Uskrs, koliko u tome ostajete pri tradiciji, a koliko dodajete modernog u taj proces?

Za Uskrs se pripremaju tradicionalne istarske slastice od njih se najviše ističu pinca, kroštule, bucolaji, cukerančići, jajarice i titole.

Kod jajarica i titola se tijesto oblikuje u pletenicu gdje se ukomponira obojano jaje, međutim jajarice su izduženog oblika, dok je kod titola pletenica omotana oko obojanog jaja.

Svaka domaćica koja radi slastice ih radi po uzoru na svoje pretke od kojih su naslijedili recepte, a jednako tako ih rade i profesionalci. Na takav način najbolje možemo promovirati Istru te u isto vrijeme očuvati našu tradiciju.

WhatsApp_Image_2024-03-30_at_8.39.57_PM.jpeg

Na koji se način najbolje rade pince, bucolaji i kroštule?

Postoji standardno dizano mliječno tijesto od kojeg se rade slastice poput pinci, bucolaja i titola. Za dobro dizano mliječno tijesto potrebno je brašno, kvasac, šećer, mlijeko, jaja i masnoća.

Ono što svakom predložim pri izradi slastica je da se ne štedi na kvaliteti jaja i masnoće - najbolje je koristiti domaća jaja i maslac ili svinjsku mast. Biljna ulja se koriste jer su ekonomičnija, međutim drastična je razlika koja se osjeti odmah u kvaliteti.

Važno je zaista držati se i normativa - slastice su jako delikatne za napraviti i ako se ne držite normativa, teško da ćete dostići željeno.

Dobili ste posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva, ali i mnoge druge nagrade. Što to znači za Vas osobno, a što za našu Istru?

Priznanje koje sam dobila je zaista veliko i visoko priznanje. Moja misija je od početka bila i ostat će promoviranje hrvatske baštine i revitalizacija starih slastica i prikazati ih u jednom drugom svjetlu.

Zajedno s Hrvatskim kuharskim savezom, kao i Savezom slastičara, u kojima sam članica, radimo na revitalizaciji starih hrvatskih jela i mislim da je to jedna od mojih najvećih sreća i ponosa. To uvelike znači i za moju Istru.

WhatsApp_Image_2024-03-30_at_8.54.03_PM.jpeg

Foto: FB / Dragica Lukin

Što je Vama najdraže u vezi Uskršnjih blagdana?

Uskrs je za mene poseban blagdan, posebice jer je u proljeće kada se sve budi, a na kraju jaje simbolizira i početak života. Najdraže mi je dočekati i provesti Uskrs sa svojom obitelji, gdje uživamo u slasticama, dogodovštinama i dobrom društvu.

Koji su Vam planovi, imate li neke nove ideje?

Moj plan je i dalje, gdje god je to moguće, promovirati hrvatsku baštinu - gdje god da se nalazim, nastojim promovirati slastice naših područja i smatram da imamo jako puno toga za ponuditi.

Zadnji put sam u Strassburgu odnijela košaricu svojih kroštula i moram priznati da su svi bili oduševljeni. Želja bi mi bila završiti s pisanjem svoje knjige i izdati je, a svugdje gdje dalje budem bila da promoviram svoju Istru i svoju zemlju na naljepši mogući način.

Ostavite komentar