Gastronomsko putovanje Jadranom na 19. Rovinjskoj regati
Regatanti će u drugom izdanju programa "Viràda in pignàta!" pripremati jela karakteristična za krajeve iz kojih dolaze, a po prvi put na Velikom molu će se okupiti razni izlagači prezentirajući istarsku tradiciju u programu "Mirisi doma".
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana"
7 Lipanj 2025 I 10:36
Silvija Jacić
Gastronomski program koji slavi autentičnost, raznolikost i kvalitetu mediteranske prehrane nezaobilazan je dio Rovinjske regate tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom.
Od 13. do 15. lipnja na Velikom molu neće nedostajati mirisa ukusnih jela jer će domaćini uobičajeno predstaviti dio svoje gastronomske baštine, regatanti će u drugom izdanju programa "Viràda in pignàta!" pripremati jela karakteristična za krajeve iz kojih dolaze.
Program donosi niz noviteta - brojne radionice za djecu, nova jela koja će za publiku pripremati regatanti, atraktivnu izložbu maketa i gostovanje brodomaketara, okrugli stol na temu tradicijskih jedara Jadrana te predstavljanje lokalnih istarskih proizvođača.
Tradicijska jedra Jadrana 14. će lipnja po devetnaesti put zavijoriti ispred Rovinja, a bogatim popratnim programom od 11. do 15. lipnja članovi Udruge-Associazione "Kuća o batani - Casa della batana" dočarat će posjetiteljima njegovu duboku i emotivnu povezanost s morem.
06:20Prije 6 d01.06.2025
Osim toga, po prvi put na Velikom molu će se okupiti razni izlagači prezentirajući istarsku tradiciju u programu "Mirisi doma".
"VIRÀDA IN PIGNÀTA!" - KUŠAJTE TRADICIJSKA JELA NATJECATELJA ROVINJSKE REGATE
Petak, 13. lipnja, Veliki mol u 19:30 h
Virada je naziv za zaokret broda ili barke u jedrenju kojem su regatanti itekako vični, no prije nego što na moru demonstriraju svoje vještine, kormila će zamijeniti noževima i kuhačama kako bi u loncima ili, kako kažu Rovinjci na svom dijalektu "in pignàta", pripremili pravu mediteransku gozbu.
Bit će to prilika da se natjecatelje Regate i njihove krajeve upozna iz drugog kuta dok na originalan kulinarski način predstavljaju svoj kraj odjeveni u tradicijsku odjeću. Program “Viràda in pignàta!” - “Virada u loncu!” - “Virata in pentola!” bit će pravi mediteranski gastro spektakl za posjetitelje koji će bez naknade moći probati jela čiji će ih okusi povesti na gastronomsko putovanje Jadranom.
Tako će ekipa iz Genove pripremati trofie al pesto genovese tj. kratku uvijenu tjestenina karakterističnu za Genovu i cijelu ligurijsku regiju koja savršeno upija umak od bosiljka kojim se ponose stanovnici Genove.
Domaćini će, ako ulov tih dana bude dobar prezentirati svoje specijalitete; Sardòni sàladi (slane inćune), Musoûli (školjke) i rovinjsku deliciju Gransipuòvari (rakove).
Venecijanci će pripremati kuhana jaja sa slanim inćunima i, naravno, tjesteninu - bigole sa šalšom na venecijanski.
Na Velikom rovinjskom molu zamirisat će i brodet na fažanski način, a posjetiteljima će svoje specijalitete iznenađenja predstaviti i gosti iz Dalmacije.
Demonstracija umijeća, razgovor o namirnicama, pokoji savjet iz prve ruke za uspješnu pripremu i puno dobrog raspoloženja bit će odlična gastro uvertira u nastup regatanata sljedeći dan, 14. lipnja kad će u 11:30 startati 19. Rovinjska regata tradicijskih barki.
MIRISI DOMA - DRUŽENJE S LOKALNIM ISTARSKIM PROIZVOĐAČIMA
Subota, 14. lipnja, Veliki mol, 19:30 -22:30 h
Nakon zajedničkog kuhanja regatanata u kojem su se spajale autentične različitosti Jadrana, novi program Rovinjske regate na Velikom molu stavlja naglasak na domaćina. Istra i njezina tradicija bit će u središtu pažnje, na tanjuru, u čaši, u proizvodima koji odišu podnebljem magičnog poluotoka.
Program “Udùri da cà∫a” - “Mirisi doma” - Odori di casa” nastao je s namjerom da se sudionicima i posjetiteljima Regate omogući druženje s lokalnim proizvođačima i upoznavanje njihovih lica, strasti i priča uz kušanje proizvoda.
Publika će moći kušati povrće uzgojeno na istarskoj zemlji, potom istarsko vino, maslinovo ulje, kozji sir te najprepoznatljiviji specijalitet - istarsku supu. Posebno mirisno bit će na štandu s čajevima i kremama te drugim proizvodima spravljenih od trava s istarskih polja.
I Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" dat će svoj slatki doprinos pripremom tradicijskog rovinjskog kolača Fiùchi (fioki) uz koje će savršeno ići piće rovinjske mladosti, popularni "Carletto" u kojem se sljubljuje rovinjska kava "Monte" i "Ovo liker" lokalne tvornice likera "Darna".
Alessio Sponza
Alessio Sponza
Kao pravi domaćini, Istrijani će i u ovom programu dobrodošlicu ukazati OPG-u iz Kaštel Kambelovca koji će pokazati na koji način kroz svoje proizvode čuva znanje soljenja i mariniranja ribe.
Druženje uz mirise i okuse istarskog doma bit autentičan trenutak susreta, kroz kulturu, okus i tradiciju koji će obogatiti atraktivna događanja subotnje večeri.
Uz romantičnu vizuru noćnog Rovinja-Rovigno posjetitelji će uživati u nastupu SAC-KUD-a "Marco Garbin" Comunità degli Italiani - Zajednice Talijana "Pino Budicin" Rovinj-Rovigno i noćnoj povorci tradicijskih barki s početkom u 21:30 h.
DVIJE BATANINE GASTRO KUĆICE NA VELIKOM MOLU I U LUCI SAN PELAGIO
Još jedan novitet ovogodišnje Regate je to što će se nezaobilaznoj Bataninoj gastro kućici na Velikom molu, barem nakratko pridružiti i kućica u luci San Pelagio do koje će regatanti revijalno jedriti u nedjelju na kraju programa.
Obje će kućice biti prava adresa za osvježenje pićem ili tradicijskim rovinjskim zalogajem te druženje s vrijednim članovima Udruge-Associazone "Kuća o Batani - Casa della batana", a ove godine sa svojim vinima i istarskom supom pridružit će se kao partner i Udruga-Associazione "Agrorovinj".
Labin i Rabac, dva šarmantna lica istočne Istre, ove sezone pozivaju na aktivan i autentičan odmor – uz mediteranski ugođaj, izvrsnu hranu i bogat ljetni program ispunjen glazbom, pričama i okusima.
Tri dana nakon izborne pobjede, istarski župan Boris Miletić gostovao je u emisiji “Bez cenzure” na radiju Rovinj FM, gdje je komentirao političku borbu, buduće projekte te planove za suradnju u Županijskoj skupštini.
Najveći dio mjesečnih sredstava i dalje odlazi na osnovne životne potrebe – najviše na hranu i piće, s prosječnim udjelom od 22% ukupnih mjesečnih troškova.
Akcija je okupila brojne volontere s ciljem uklanjanja otpada iz mora i s obale, ali i nastavka dugogodišnje tradicije podizanja ekološke svijesti i promicanja aktivnog građanskog angažmana u zaštiti prirode. Ove godine sudjelovalo je ukupno 70 osoba koji su prikupili ukupno 3 kubika otpada.
Večeras će se publici u MMC-u predstaviti JazzIstra Orchestra i ugledne jazz pjevačice osebujnog umjetničkog izraza Jasna Bilušić, Lela Kaplowitz i Valerija Nikolovska te britanski pjevač i kazališni umjetnik s rovinjskom adresom Simon Marlow.
Kroz cjelovečernji pijanistički recital na čijem su programu bila djela Brahmsa, Smareglie i Saint-Saensa, Charlene Farrugia Božac prikazala je vrsni pijanizam i virtuoznost. Pokazao je to dug i srčan aplauz oduševljenih posjetitelja, koji su umjetnicu čak dva puta pozivali na bis.
Na ovogodišnjem natjecanju mladih tehničara, dva učenika su osvojila prvo mjesto i to: učenik Leon Nikolić iz OŠ Veli Vrh Pula u kategoriji Maketarstvo i modelarstvo i učenik Laren Golub iz OŠ Monte Zaro Pula iz područja Automatike.
Tisuće ljubitelja elektronske glazbe već je stiglo u Istru, a vrhunac prvog dana festivala događa se večeras, 6. lipnja, kada se show seli na čarobnu lokaciju - Cave Romane u Vinkuranu.