Kilogram trešanja na pulskoj tržnici prodaje se od vrlo rijetkih šest, do najčešćih deset eura. Kupcima koji to preračunavaju u kune, gotovo 80 kuna može se činiti previsoko.
No, prodavačice na pulskoj tržnici objašnjavaju koji su razlozi iza ovakvih cijena. "Jako ih je teško brati. Probajte vi nabrati 20-ak kilograma trešanja, a da bude svaka peteljka i svaka trešnja čitava. Na stablima trešanja koja imaju puno roda je lakše brati, jer se može brati na šake pa se onda čiste.
Kilogram trešanja na pulskoj tržnici prodaje se po osam eura. Kupcima koji još uvijek mentalno preračunavaju cijene u kune, gotovo 60 kuna može se činiti previsoko.
16:08Prije 114 d21.05.2025
Trešnje koje imaju malo roda moraju biti skuplje jer moraš više stabala obići za nabrati dovoljno trešanja", objašnjava jedna od prodavačica na pulskoj tržnici koja prodaje lokalne trešnje, iz okolice Barbana.
Napominje i kako se fizički posao branja trešanja plaća od 5 do 7 eura po satu, a kada uzme u obzir koliko se trešanja stigne nabrati u sat vremena - cijene su realne, kaže. Dodaje i kako se trešnje svejedno 'prodaju kao lude'.
IstraIN
"Cijena trešanja je deset eura zato što je to krupna trešnja i dolazi iz Dalmacije. Ima i jeftinijih trešanja, i po šest eura, koje su sitnije.
Ima kupaca koji se žale da im je preskupo, a ima i onih koji kupe bez problema jer su im lijepe, krupne i sočne. Svatko si odabere sam kako želi", zaključila je druga prodavačica s pulske tržnice.
Možda kada bi plaće i mirovine bile veće, možda ni ove cijene trešanja ne bi bile toliki problem.
Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna, 25. godinu zaredom, kako bi se podigla svijest o kardiovaskularnim bolestima (KVB) i važnosti brige o zdravlju srca.
Sudjelovao je u radu gradskog vijeća i u više gradskih odbora, uključujući i onog za zdravstvo te se zalagao za unaprjeđenje zdravstvenih usluga za sve Porečane.
Barban će u subotu, 13. rujna, ponovno postati najslađa istarska placa – održava se 19. Fešta smokve i smokvenjaka, manifestacija koja već gotovo dva desetljeća valorizira smokvu kao simbol tradicije, zajedništva i bogatstva istarske kuhinje.
U Rovinju će se ovog petka održati Festival istarske supe s popratnim gastronomskim i glazbenim programom, dok je u subotu na rasporedu Rovinjski festival vina na kojem će se moći probati čak 54 različita vina.
Od 13 pa sve do 22 sata u parku kod kanfanarske Place orit će se blues, uz nastup čak osam imena, predvođenih legendarnim američkim blues gitaristom Johnneyem Rawlsom.
The New York Times Istru opisuje kao poluotok bogate poljoprivredne i kulinarske tradicije, gdje se od konca kolovoza pa sve do prosinca održavaju brojni festivali posvećeni ekstra djevičanskom maslinovom ulju, siru, pršutu, vinu i morskim plodovima. Ipak, u središtu pažnje su tartufi!
"Osim izložbe, nama je cilj da djeca vide kako je to nekad bilo, ali i da isprobaju igrati stare igre - od školice do bacanja sličica i igre s kamenčićima, ali i lastika"