U Istri je prije točno tri godine nastupila redukcija vode, saznajemo kako stojimo ove godine
"Na cijelom našem području je odnos zimske i ljetne potrošnje 1:4, a na nekim područjima je naravno taj odnos još i veći", poručio je Mladen Nežić iz Istarskog vodovoda.
Istra je prva regija u Hrvatskoj koja je zbog iznimne suše prije točno tri godine donijela odluku o štednji pitke vode.
Podsjetimo, bilo je zabranjeno korištenje pitke vode za pranje vozila, ali i za pranje ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina. Izuzetak su bile tržnice i ribarnice.
Ovim smo povodom kontaktirali Mladena Nežića, direktora Istarskog Vodovoda koji kaže kako ove godine nema bojazni za sličnim scenarijom.
"Nema straha od redukcije vode ove godine - izvorišta su nam još uvijek u preljevu. Gotovo je kraj srpnja, a i naručili smo studiju s kojom se prognozira stanje vezano za dugoročne prognoze - kako će nam se kretati izdašnost izvora te i ta studija dokazuje da ne bi trebalo biti nikakvih problema", ističe Nežić.
Dodaje i kako je stanje akumulacijskog jezera Butoniga zadovoljavajuće. "Imamo dovoljnu količinu vode da smo sigurni što se vodoopskrbe tiče za ovu godinu", rekao je Mladen Nežić za IstraIN i Rovinj FM.
Upitali smo ga i do kolikog povećanja potrošnje vode dolazi tijekom ljetnih mjeseci na području Istarske županije. "Na cijelom našem području je odnos zimske i ljetne potrošnje 1:4, a na nekim područjima je naravno taj odnos još i veći", poručio je Mladen Nežić iz Istarskog vodovoda.
Pred građanima je vruća jesen kad je riječ o cijenama. Vlada je donijela još jedan paket mjera pomoći, no ovoga puta uz niže subvencije, pa građane uskoro očekuju nešto više cijene energenata.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
Sportska zajednica Grada Rovinja poziva vas da se odazovete manifestaciji "Zdravi Rovinj", koja će se održati u nedjelju, 21. rujna 2025. u 11 sati na livadi kod ComeBacka.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Posjetitelji će moći kušati razna riblja jela i morske specijalitete raspoređene u šest gastro zona, a tu su i štandovi s domaćim slasticama te vinski kutak s istarskim vinima i rakijama koji dopunjuju kulinarsko iskustvo.
Ovogodišnji susret okupio je kuhinjsko osoblje pulskih osnovnih škola koje je, uz podršku nutricionista iz Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ i školskih kuhara, pripremilo raznovrsne, ukusne i nutritivno uravnotežene marende.
Učenici Osnovne škole Šijana napravili su plakate koji na zanimljiv način prezentiraju različite faze života Ivana Vučetića, a njihovi radovi obogaćeni su sadržajima Muzeja policije.