Malvazija iz Buja dobila nacionalnu oznaku izvornosti!

Bujska malvazija poznata je i po visokoj alkoholnoj jakosti, koja je i do 15 posto. Upravo te karakteristike donijele su joj nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti.

HRT

11 Rujan 2025 I 14:45

Malvazija iz Buja dobila nacionalnu oznaku izvornosti!
Foto: Neven Jurak

Malvazija uzgojena na bijelom tlu Bujštine dobila je zasluženo priznanje - nacionalnu oznaku izvornosti. 

Prepoznatljiva malvazija iz Buja, nakon momjanskog muškata, druga je sorta u Istri koja nosi tu oznaku.

Njome se definiraju uvjeti proizvodnje, ali i podiže vrijednost tog kraja na vinskoj karti Istre i Hrvatske.

U srcu sjeverozapadne Istre na brežuljcima i bijelom tlu najbolje uspijeva bujska malvazija. To zna i vinar Ivan Leko koji ima 30 hektara vinograda.

''Naši svi vinogradi su na bijeloj zemlji, to joj daje jedan poseban stil, pun mineralnosti, voćnosti. Rekao bih da je to glavna karakteristika naše malvazije'', objasnio je za HRT, Ivan Leko.

Bujska malvazija poznata je i po visokoj alkoholnoj jakosti, koja je i do 15 posto. Upravo te karakteristike donijele su joj nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti.

''To vam je otprilike, kao što vam je Dingač za Plavac mali, tako će bujska malvazija bit za istarsku malvaziju'', kazao je dopredsjednik Udruge vinara Bujštine Luciano Visintin.   

Postupak dobivanja oznake pokrenut je prije četiri godine, a ona potrošaču jamči ono što proizvođači odavno znaju - autentičnost, tradiciju i kvalitetu.

''Podrazumijeva da je grožđe potječe upravo s tog područja, koja osim okolice Buja uključuje i okolicu Brtonigle, Nove Vasi, Grožnjana i Krasice'', objasnio je znanstveni suradnik na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč, Marijan Bubola.

Berbe koje udovoljaju propisanim uvjetima, već sada mogu zatražiti za svoje butelje.