U Vodnjanu je ovog četvrtka održana prva od dvije jedinstvene radionice izrade Torte de mandole u Vodnjanu.
Naime, u organizaciji Turističke zajednice grada Vodnjana (TZG Vodnjana) te pod stručnim vodstvom majstorice vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlane Celije, sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
TZG Vodnjana organizirala je dvije radionice koje se održavaju za širu javnost te će se kroz dva dana nastojati zainteresiranima prenijeti recept i proces izrade tradicionalne Torte de mandole čija je izrada ukorijenjena u obiteljima Vodnjanštine od davnih dana.
Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.
Radionica je uključivala prezentaciju postupka izrade torte ali i degustaciju gotovih slastica. Kako je bio vrlo velik odaziv sudionika na ograničen broj mjesta za radionice raspoređene u dva dana, TZG Vodnjana najavila je da će se organizirati nove prilike za učenje još koji put u toku godine.
TZG Vodnjan
„Ovo je jedinstvena prilika da u procesu izrade torte sudjeluju osobe koje se i po prvi put susreću s ovim receptom slastice. Recept Torte de mandole nalazimo zabilježenog u bilježnicama s receptima naših prabaka davne 1942. godine. Smatram da je važno, nešto tako dugotrajno ukorijenjeno u tradiciji življenja Vodnjanštine, promovirati, predstavljati kako lokalnom stanovništvu tako i posjetiteljima našeg kraja.
Zato smo kroz ove demonstracijske radionice nastojali približiti ljudima posebnost i jednostavnost recepture torte. Iako tradicijski vezana uz Vodnjan i okolicu još iz davnine, ona predstavlja jednu suvremenu, oživljenu slasticu koja ide u korak s vremenom gdje se sve više traže bezglutenske i sastojcima jednostavne slastice. No, zašto ne bi od nje stvorili i još jedan brend po kojem bi Vodnjanština bila prepoznatljiva.
TZG Vodnjan
Upravo se to nastoji, širenjem svijesti o njezinoj važnosti za tradiciju našeg kraja kroz ove radionice, i čini, a vrlo velik odaziv sudionika, izvan mogućnosti kapaciteta organizacije u trenutnim terminima, je pokazatelj da je čuvanje ove tradicijske slastice itekako vrijedan potez našeg TZ-a i Grada Vodnjana,“ iskazala je direktorica TZG Vodnjana Morena Smoljan Makragić.
Ova radionica dio je inicijative Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini.
TZG Vodnjana će najaviti i druge prilike tijekom godine kad se budu organizirale nove radionice na kojoj sudionici mogu otkriti tajne ove jedinstvene slastice koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
U 45. godini života preminuo je Anđelo Dagostin, dugogodišnji istarski novinar, dopisnik Glasa Istre i osnivač portala bonton.hr, prepoznatljiv po predanom praćenju društvenih, kulturnih i političkih tema u Istri.
Ženski odbojkaški klub Rovinj-Rovigno u dvorani Gimnasium okupio je djecu, roditelje i simpatizere kluba na Danu otvorenih vrata i 8. Danu roditelja, u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, obilježivši pritom i 40 godina uspješnog djelovanja kluba.
Na koncertu će nastupiti polaznici SGK Čarobna frula – Viva Choir, Zbor mladih te solisti, koji će publici predstaviti moderne božićne obrade, kao i popularne, rock i pop skladbe u posebnom, blagdanskom aranžmanu.
Riječ je o posljednja dva Handmade Butika u ovoj godini, koja platforma Handmade Istria organizira samostalno, s ciljem oživljavanja lokalne umjetničke i rukotvorne scene tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, razdoblja koje je, kako ističu organizatori, često zapostavljeno u odnosu na ljetnu sezonu.
Najvažniji financijski dokument Grada naći će se pred gradskim vijećnicima u četvrtak, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj u 14 sati.
Sudionici će u tehnici kolaža, koristeći razne vrste ručno rađenog papira, zajednički izrađivati mala umjetnička djela. Voditeljica će uvodno predstaviti povijest i vrste papira te zanimljivosti vezane uz ovu umjetničku tehniku.
Posmrtni ostaci biskupa dr. Jurja Dobrile, jednog od najznačajnijih istarskih duhovnih i narodnih velikana, nakon više od stoljeća vraćaju se u Istru, a danas su izloženi u Tinjanu gdje vjernici mogu odati počast ovom povijesnom liku.
Kako bi se što bolje nosila s pritiskom stalne opasnosti i boli zbog patnje svoje zemlje, Ukrajinka Tanya je počela izrađivati nakit, a nakon posjeta Rovinju inspiraciju je pronašla u bojama jedara rovinjskih batana i drugih hrvatskih tradicijskih barki!
Organizatori svim mještanima i posjetiteljima upućuju toplu, šarenu i mirisnu pozivnicu da se pridruže adventskim događanjima u Balama – najmlađi u subotu u 11 sati, a odrasli u nedjelju u 16 sati na Trgu La Musa.
U radnji DEKODA svaki sat dobiva jednaku pažnju – bilo da je riječ o obiteljskom nasljeđu, kolekcionarskom primjerku ili satu koji vlasniku znači nešto osobno.
U utorak, 16. prosinca u 19 sati, na rasporedu je kazališna predstava za odraslu publiku – prigodna (pred)blagdanska komedija na istrovenetskom dijalektu Veglione in casa Polesanich, u izvedbi pulskih glumaca Petre Blašković i Luke Juričića.