U Vodnjanu je ovog četvrtka održana prva od dvije jedinstvene radionice izrade Torte de mandole u Vodnjanu.
Naime, u organizaciji Turističke zajednice grada Vodnjana (TZG Vodnjana) te pod stručnim vodstvom majstorice vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlane Celije, sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
TZG Vodnjana organizirala je dvije radionice koje se održavaju za širu javnost te će se kroz dva dana nastojati zainteresiranima prenijeti recept i proces izrade tradicionalne Torte de mandole čija je izrada ukorijenjena u obiteljima Vodnjanštine od davnih dana.
Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.
Radionica je uključivala prezentaciju postupka izrade torte ali i degustaciju gotovih slastica. Kako je bio vrlo velik odaziv sudionika na ograničen broj mjesta za radionice raspoređene u dva dana, TZG Vodnjana najavila je da će se organizirati nove prilike za učenje još koji put u toku godine.
TZG Vodnjan
„Ovo je jedinstvena prilika da u procesu izrade torte sudjeluju osobe koje se i po prvi put susreću s ovim receptom slastice. Recept Torte de mandole nalazimo zabilježenog u bilježnicama s receptima naših prabaka davne 1942. godine. Smatram da je važno, nešto tako dugotrajno ukorijenjeno u tradiciji življenja Vodnjanštine, promovirati, predstavljati kako lokalnom stanovništvu tako i posjetiteljima našeg kraja.
Zato smo kroz ove demonstracijske radionice nastojali približiti ljudima posebnost i jednostavnost recepture torte. Iako tradicijski vezana uz Vodnjan i okolicu još iz davnine, ona predstavlja jednu suvremenu, oživljenu slasticu koja ide u korak s vremenom gdje se sve više traže bezglutenske i sastojcima jednostavne slastice. No, zašto ne bi od nje stvorili i još jedan brend po kojem bi Vodnjanština bila prepoznatljiva.
TZG Vodnjan
Upravo se to nastoji, širenjem svijesti o njezinoj važnosti za tradiciju našeg kraja kroz ove radionice, i čini, a vrlo velik odaziv sudionika, izvan mogućnosti kapaciteta organizacije u trenutnim terminima, je pokazatelj da je čuvanje ove tradicijske slastice itekako vrijedan potez našeg TZ-a i Grada Vodnjana,“ iskazala je direktorica TZG Vodnjana Morena Smoljan Makragić.
Ova radionica dio je inicijative Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini.
TZG Vodnjana će najaviti i druge prilike tijekom godine kad se budu organizirale nove radionice na kojoj sudionici mogu otkriti tajne ove jedinstvene slastice koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
Za predsjednika Općinskog vijeća jednoglasno je izabran Marko Geržinić (SDP), dok je za potpredsjednicu izabrana Martina Dobrilović (SDP), koja iza sebe već ima iskustvo rada u Vijeću.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi nešto više od 313.000,00 eura + PDV, a planirani rok za završetak je 60 dana, ovisno o vremenskim uvjetima i dinamici terena.
Regatanti će u drugom izdanju programa "Viràda in pignàta!" pripremati jela karakteristična za krajeve iz kojih dolaze, a po prvi put na Velikom molu će se okupiti razni izlagači prezentirajući istarsku tradiciju u programu "Mirisi doma".
Kroz cjelovečernji pijanistički recital na čijem su programu bila djela Brahmsa, Smareglie i Saint-Saensa, Charlene Farrugia Božac prikazala je vrsni pijanizam i virtuoznost. Pokazao je to dug i srčan aplauz oduševljenih posjetitelja, koji su umjetnicu čak dva puta pozivali na bis.
Resorni ministar Radovan Fuchs nije prisustvovao mirenju. Poslao je državnog tajnika Stipu Mamića koji je rekao da su se dogodili neki novi momenti u odnosu na inicijalne sindikalne zahtjeve.
Na ovogodišnjem natjecanju mladih tehničara, dva učenika su osvojila prvo mjesto i to: učenik Leon Nikolić iz OŠ Veli Vrh Pula u kategoriji Maketarstvo i modelarstvo i učenik Laren Golub iz OŠ Monte Zaro Pula iz područja Automatike.
Tisuće ljubitelja elektronske glazbe već je stiglo u Istru, a vrhunac prvog dana festivala događa se večeras, 6. lipnja, kada se show seli na čarobnu lokaciju - Cave Romane u Vinkuranu.
Cilj radionice je upoznati ključne dionike s Planom upravljanja destinacijom – strateškim dokumentom koji se izrađuje s ciljem razvoja održive turističke destinacije za područja Središnje Istre, Barbana, Buzeta i Žminja.
Festival će ovog petka otvoriti JazzIstra Orchestra i pijanisti Leon Brenko, Hrvoje Galler, Zvjezdan Ružić, Kristian Terzić. Subotnji program donosi nastupe JazzIstra Orchestre uz jazz vokaliste Jasnu Bilušić, Lelu Kaplowitz, Valeriju Nikolovsku i Simona Marlowa.
Na programu su najljepše operne arije i glazbeni klasici u izvedbi istaknutih solista: Irme Dragičević, Tene Lončarević, Ronalda Brausa, Blanke Tkalčić i pijanista Vedrana Janjanina iz pera autora poput Puccinija, Mozarta, Gershwina, Straussa i Zajca.