
U teškoj prometnoj nesreći kod Savičente poginula jedna osoba
U nesreći su sudjelovali osobni automobil i teretno vozilo, a točne okolnosti još uvijek nisu poznate.
23:25Prije 4 h18.04.2025
Sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
U Vodnjanu je ovog četvrtka održana prva od dvije jedinstvene radionice izrade Torte de mandole u Vodnjanu.
Naime, u organizaciji Turističke zajednice grada Vodnjana (TZG Vodnjana) te pod stručnim vodstvom majstorice vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlane Celije, sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
TZG Vodnjana organizirala je dvije radionice koje se održavaju za širu javnost te će se kroz dva dana nastojati zainteresiranima prenijeti recept i proces izrade tradicionalne Torte de mandole čija je izrada ukorijenjena u obiteljima Vodnjanštine od davnih dana.
Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.
Radionica je uključivala prezentaciju postupka izrade torte ali i degustaciju gotovih slastica. Kako je bio vrlo velik odaziv sudionika na ograničen broj mjesta za radionice raspoređene u dva dana, TZG Vodnjana najavila je da će se organizirati nove prilike za učenje još koji put u toku godine.
„Ovo je jedinstvena prilika da u procesu izrade torte sudjeluju osobe koje se i po prvi put susreću s ovim receptom slastice. Recept Torte de mandole nalazimo zabilježenog u bilježnicama s receptima naših prabaka davne 1942. godine. Smatram da je važno, nešto tako dugotrajno ukorijenjeno u tradiciji življenja Vodnjanštine, promovirati, predstavljati kako lokalnom stanovništvu tako i posjetiteljima našeg kraja.
Zato smo kroz ove demonstracijske radionice nastojali približiti ljudima posebnost i jednostavnost recepture torte. Iako tradicijski vezana uz Vodnjan i okolicu još iz davnine, ona predstavlja jednu suvremenu, oživljenu slasticu koja ide u korak s vremenom gdje se sve više traže bezglutenske i sastojcima jednostavne slastice. No, zašto ne bi od nje stvorili i još jedan brend po kojem bi Vodnjanština bila prepoznatljiva.
Upravo se to nastoji, širenjem svijesti o njezinoj važnosti za tradiciju našeg kraja kroz ove radionice, i čini, a vrlo velik odaziv sudionika, izvan mogućnosti kapaciteta organizacije u trenutnim terminima, je pokazatelj da je čuvanje ove tradicijske slastice itekako vrijedan potez našeg TZ-a i Grada Vodnjana,“ iskazala je direktorica TZG Vodnjana Morena Smoljan Makragić.
Ova radionica dio je inicijative Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini.
TZG Vodnjana će najaviti i druge prilike tijekom godine kad se budu organizirale nove radionice na kojoj sudionici mogu otkriti tajne ove jedinstvene slastice koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
18:13Prije 9 h18.04.2025
Ova tradicionalna igra u Marićima se provodi po malo drugačijim pravilima od uobičajenih.
16:08Prije 11 h18.04.2025
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.
14:36Prije 12 h18.04.2025
Očito je nezadovoljstvo određenih ljudi s turistima, a nakon što smo sličan natpis primijetili u Rovinju, naišli smo na još njih i to na putu prema Vrsaru preko Limskog kanala. Radi li se o istoj osobi/osobama?
12:33Prije 14 h18.04.2025
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a mi smo odlučili posjetiti ribarnicu na rovinjskoj tržnici i saznati kakve su cijene i što ljudi najčešće kupuju.
12:16Prije 15 h18.04.2025
Sudjelovanje na predstavljanju potrebno je unaprijed potvrditi pozivom na broj 052 606 037 ili 091 605 4250.
07:20Prije 20 h18.04.2025
Donosimo priču o iznimnoj ženi koja je kod Rovinja izgradila imanje 'Sissiland' kako bi lokalnom stanovništvu pružila drugačiji doživljaj opuštanja - uz dva prekrasna konja usred netaknute prirode.
06:15Prije 21 h18.04.2025
Kralj vrhova top lista i vlasnik pjesama s više od 14 milijardi pregleda kao što su „Are You With Me“, „Where Are You Now“, „Reality“, „Questions“ i „Back To You“ otvorit će ljeto na glavnoj pozornici u magičnom istarskom pejzažu.
22:05Prije 1 d17.04.2025