Kristian Novak sutra u pulskoj knjižnici
Gradska knjižnica i čitaonica Pula, 28. listopada u 18 sati događaj organizira u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pod sloganom “Odabrali knjižničari”.
09:29Prije 13 min27.10.2025
Sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
U Vodnjanu je ovog četvrtka održana prva od dvije jedinstvene radionice izrade Torte de mandole u Vodnjanu.
Naime, u organizaciji Turističke zajednice grada Vodnjana (TZG Vodnjana) te pod stručnim vodstvom majstorice vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlane Celije, sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.
TZG Vodnjana organizirala je dvije radionice koje se održavaju za širu javnost te će se kroz dva dana nastojati zainteresiranima prenijeti recept i proces izrade tradicionalne Torte de mandole čija je izrada ukorijenjena u obiteljima Vodnjanštine od davnih dana.
Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.
Radionica je uključivala prezentaciju postupka izrade torte ali i degustaciju gotovih slastica. Kako je bio vrlo velik odaziv sudionika na ograničen broj mjesta za radionice raspoređene u dva dana, TZG Vodnjana najavila je da će se organizirati nove prilike za učenje još koji put u toku godine.
„Ovo je jedinstvena prilika da u procesu izrade torte sudjeluju osobe koje se i po prvi put susreću s ovim receptom slastice. Recept Torte de mandole nalazimo zabilježenog u bilježnicama s receptima naših prabaka davne 1942. godine. Smatram da je važno, nešto tako dugotrajno ukorijenjeno u tradiciji življenja Vodnjanštine, promovirati, predstavljati kako lokalnom stanovništvu tako i posjetiteljima našeg kraja.
Zato smo kroz ove demonstracijske radionice nastojali približiti ljudima posebnost i jednostavnost recepture torte. Iako tradicijski vezana uz Vodnjan i okolicu još iz davnine, ona predstavlja jednu suvremenu, oživljenu slasticu koja ide u korak s vremenom gdje se sve više traže bezglutenske i sastojcima jednostavne slastice. No, zašto ne bi od nje stvorili i još jedan brend po kojem bi Vodnjanština bila prepoznatljiva.
Upravo se to nastoji, širenjem svijesti o njezinoj važnosti za tradiciju našeg kraja kroz ove radionice, i čini, a vrlo velik odaziv sudionika, izvan mogućnosti kapaciteta organizacije u trenutnim terminima, je pokazatelj da je čuvanje ove tradicijske slastice itekako vrijedan potez našeg TZ-a i Grada Vodnjana,“ iskazala je direktorica TZG Vodnjana Morena Smoljan Makragić.
Ova radionica dio je inicijative Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini.
TZG Vodnjana će najaviti i druge prilike tijekom godine kad se budu organizirale nove radionice na kojoj sudionici mogu otkriti tajne ove jedinstvene slastice koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
Nikad nisam bio na velikoj pozornici. Nije moj narod taj koji me cijeni, nego vaš narod. Uvijek vjerujem u pravo vrijeme i pravo mjesto. I ovo je moje vrijeme i moje mjesto.“
23:17Prije 10 h26.10.2025
Cilj „Baby fitnessa“ je poticanje rane privrženosti između roditelja i djeteta kroz razvojnu gimnastiku, masažu te psihosocijalnu i zdravstvenu podršku. Radionice vode psiholog, fizioterapeut i logoped.
19:14Prije 14 h26.10.2025
Uz pomoć aplikacije moguće je vidjeti kako je Trg Tomaso Bembo nekada izgledao, ući u palaču Soardo Bembo, prošetati do balkona, seliti se s kata na kat i pritom otkrivati zanimljivosti o venecijanskim kostimima.
18:31Prije 15 h26.10.2025
Na predavanju će biti riječi o suvremenim tendencijama i kontrastima između brze (fast) i spore (slow) mode, s naglaskom na društvene, ekološke i estetske posljedice koje te prakse imaju na suvremenu modnu industriju i kulturu odijevanja.
17:23Prije 16 h26.10.2025
Manifestacija s tradicijom duljom od pola stoljeća iznova dokazuje svoju svrhu: ne samo da aktivno promiče vinsku kulturu u Istri.
15:40Prije 18 h26.10.2025
U organizaciji DVD-a Medulin, natjecanju se odazvalo ukupno 13 ekipa i to deset u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji.
13:11Prije 20 h26.10.2025
U Multimedijalnom centru Grada Rovinja u petak je održana svečanost povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, na kojoj su uručena priznanja brojnim sugrađanima koji već godinama nesebično daruju krv i time spašavaju ljudske živote.
12:44Prije 20 h26.10.2025
Osim remećenja bioritma pomicanje sata ima ozbiljan utjecaj na zdravlje rekla je za Media servis neurologinja i somnologinja sa Zavoda za poremećaje spavanja u klinici za psihijatriju Vrapče Marina Mioč.
08:55Prije 1 d26.10.2025