Za tjedan dana u Rovinju počinje Weekend Food Festival
Četvrto izdanje Weekend Food Festivala donosi do sada najbogatiji i najraznolikiji program – panele koji otvaraju važne razgovore, zvučna imena iz svijeta hrane, pića i ugostiteljstva, interaktivne masterclassove i ekskluzivne sadržaje za profesionalce.
Za samo tjedan dana, od 11. do 13. travnja, Rovinj će se pretvoriti u mjesto gdje se susreću vrhunska gastronomija, znanje i ideje koje oblikuju budućnost industrije.
Četvrto izdanje Weekend Food Festivala donosi do sada najbogatiji i najraznolikiji program – panele koji otvaraju važne razgovore, zvučna imena iz svijeta hrane, pića i ugostiteljstva, interaktivne masterclassove i ekskluzivne sadržaje za profesionalce.
Ovaj prestižni festival okupit će neke od najboljih svjetskih i domaćih chefova, barmena i drugih profesionalaca iz svijeta gastronomije, koji će svojim znanjem i vještinama oduševiti posjetitelje.
20:28Prije 75 d17.03.2025
U Rovinj stižu i velika imena poput legendarnog Marca Pierrea Whitea, Jp McMahona, osnivača kultnog Food on the Edge festivala, te Matta Orlanda, jednog od najradikalnijih i najutjecajnijih chefova kada je riječ o održivosti te brojni chefovi, vizionari, vinski stručnjaci i lideri industrije.
Ove godine Weekend Food Festival po prvi put uvodi ekskluzivni program Professional masterclasses: BARS & COCKTAILS, namijenjen profesionalcima – voditeljima restorana, barmenima i svima koji žele učiti izravno od najboljih u industriji. Professional masterclassovi održavaju se u restoranu Primi Terreni unutar Grand Park Hotela Rovinj, u malim grupama s najviše deset sudionika.
Program predvode vodeća imena europske barske scene. Karlo Ferenčak, renomirani hrvatski barmen, u masterclassu The Art of Carbonation in Cocktails otkriva znanstvenu i kreativnu stranu karbonizacije, nudeći sudionicima priliku da sami isprobaju tehniku koja redefinira teksturu i aromu koktela. Mirco Giumelli iz hotela Grace St. Moritz u radionici Crafting a Luxury Guest Experience kombinira teoriju i praksu kako bi pokazao kako vrhunski sastojci i personalizirani pristup kreiraju nezaboravno gostujuće iskustvo.
Foto: Weekend Food Festival
Luca Cinalli, jedan od najutjecajnijih barmena u Europi, u masterclassu Contemporary Bartending donosi održive tehnike, inovacije i filozofiju odgovorne nabave, nudeći uvid u budućnost barske industrije. Ulaznice za masterclassove mogu se kupiti putem službene stranice festivala, a broj mjesta je strogo ograničen.
U službenom dijelu programa očekuju se gostovanja istaknutih imena koja oblikuju industriju. Među njima je i Ivan Artuković, glavni direktor Francka, koji s Tomom Ricovom u formatu Coffee talk: Specialty since 1892 otvara temu kave kao jednog od najvažnijih rituala, ali i ozbiljnog poslovnog segmenta unutar HoReCa industrije.
Razgovarat će se o povijesti brenda koji oblikuje kulturu ispijanja kave već više od stoljeća, ali i o budućnosti specialty scene u regiji. Posebno se ističe i gostovanje Cristine Nonino, izvršne direktorice i master destilaterke renomirane talijanske destilerije Nonino Distillatori.
U razgovoru From artisanal family distillery to best grappa in the world, podijelit će kako je obiteljsku priču pretočila u premium svjetski brend, zadržavajući dosljednost, lokalni identitet i kvalitetu bez kompromisa.
Iz susjedstva nam stiže priča o regiji čiji se gastronomski potencijal tek počinje otkrivati. U Vojvođanskim gastro pričama, Branislav Mamić, glavni tajnik Privredne komore Vojvodine, i Dejan Čavić, direktor ScoMediaSco-a i urednik gastro portala Kuhinjica, govorit će o potencijalu vojvođanske kuhinje da postane zasebna gastro destinacija – daleko od beogradskih trendova.
Foto: Weekend Food Festival
U panelu Chefovi vs. klikovi – tko oblikuje gastro scenu?, gastro novinar Domagoj Jakopović Ribafish, Mile Butorac, food bloger i content creator, Klara Petrović, influencerica i suosnivačica KUĆĆE i Ana Antunović, autorica jednog od najpraćenijih domaćih food profila na društvenim mrežama Kuhana i pečena, raspravljaju o stvaranju javne percepcije hrane i restorana u eri društvenih mreža.
Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom, u prostoru stare Tvornice duhana održavat će se niz masterclassova i showcookinga. Uz mnoge istaknute stručnjake industrije na Weekend Food Festival dolazi Marko Markota, ugostitelj, uvoznik i proizvođač jakih alkoholnih pića, koji će voditi vodi masterclassove Spirits of Agave i Hospitality Collective, dok Slaven Macura iz Badela i Igor Županić iz Trigonum & Orbisa u Maraschino Legacy govore o zadarskom klasiku koji je oblikovao povijest koktela.
Na showcookingu se kuha i uči uživo. Gaia Zec iz Ponte Portona u suradnji s Kanditom vodi dessert kutak, Dejan Čavić predstavlja okuse Vojvodine, a Vehid Šaldić i Duje Prlj iz Metroa otvaraju praktične teme kroz program Kako voDISH svoj restoran?. Ivan Temšić, vrhunski chef i pobjednik MasterChefa, donosi modernu verziju istarske klasike kroz Fuži 2.0, dok Branko Takač i Ivan Bobinac iz Podravke pripremaju Okuse Mediterana. Ledo lunch zone s Andrijom Majicom donosi ležerniji moment festivala – jednostavna jela s ozbiljnim twistom.
Foto: Weekend Food Festival
Subota na Weekend Food Festivalu donosi i premijeru festivala vina – Istra Natural. Boutique festival posvećen prirodnim i narančastim vinima okupit će vinare iz Istre, Hrvatske i Slovenije. Posjetitelji će moći kušati vina proizvedena tehnikom produljenog kontakta s kožicom grožđa, a svoja vina, između ostalih, predstavit će Ipša, Trapan, Bolfan, Lunika, Veralda, Pasji rep, Dobravac, Posestvo Bric, Gambaletto/Činić te Roxanich, Gordia i Guerila.
U otvorenom dijelu stare Tvornice duhana, smjestio se RANGITE! – Istrian Food Market, zona gdje Istra govori svojim najautentičnijim jezikom – okusima. Bez ulaznice, bez formalnosti, posjetitelji će moći kušati vina, sireve, ulja, pršute, tartufe, likere i domaću tjesteninu, te razgovarati s proizvođačima koji ih s ponosom stvaraju. Ovaj dio festivala, osmišljen uz podršku Maistre, nosi ono najbolje od Istre – neposrednost, iskrenost i čistu kvalitetu.
I dok festival traje, cijeli Rovinj pulsira u istom ritmu. Restorani Grongo e Alice, Sapori di Spirito Santo, Santa Roma, Marina i Rio pripremaju posebne jelovnike za sve posjetitelje Weekend Food Festivala. Svaki u svom tonu – sezonski, lokalno, s autentičnom pričom koja se ne ponavlja.
Weekend Food Festival i ove godine je mjesto gdje se o hrani uči, promišlja i oblikuje njezina budućnost. Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
Ako ste uočili krpelja na koži važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.
Osim u kvizu znanja, rovinjska je škola sudjelovala u projektu i s multimedijalnim uratkom kojim je trebalo predstaviti tri romana trominutnom video najavom, a učenice su se plasirale na visoko četvrto mjesto!
Sukladno odluci Skupštine Istarske županije, od 1. lipnja do 31. listopada 2025. godine na snazi je zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru na cijelom području Istarske županije.
Višestruko nagrađivanog pijanista Roberta Plana zbog njegove je liričnosti časopis The Chronicle opisao kao „Pavarottija klavira“, a on je u potpunosti opravdao taj epitet svojom jedinstvenom, tankoćutnom, emocijama obojenom interpretacijom u očaravajućem ambijentu Eufrazijane.
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
Najnovije neformalno istraživanje Bolta pokazuje da čak 44,55% ispitanika svoj automobil vidi kao člana obitelji, dok ga 19,80% smatra prijateljem, a 6,93% ga uspoređuje s kućnim ljubimcem.
Za razliku od virusnih infekcija koje su učestalije tijekom jeseni i zime, proljetne alergije često ostaju neprepoznate, budući da njihovi simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu. Ipak, pravilno prepoznavanje i pravodobno reagiranje ključno je za sprječavanje komplikacija.
Prognostički materijali za dugoročne prognoze ukazuju da će ljeto 2025. (lipanj, srpanj, kolovoz) biti još jedno iznadprosječno toplo ljeto, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.
Ovaj je jedrenjak čest gost u istarskim lukama tijekom ljetnih mjeseci jer je poznat po kružnim putovanjima Mediteranom u tom periodu pa je tako u Rovinju ponovno plijenio pažnju znatiželjnika, kako domaćih, tako i turista.
Na lokaciji Velikog Brijuna, između brijunskog mediteranskog vrta i rimske vile, padobranci iz Slovenije, Austrije, Poljske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te domaćina Hrvatske izveli su niz preciznih i raznolikih skokova iz zrakoplova Pilatus Porter PC-6, s visine od 4.000 metara.