Za tjedan dana u Rovinju počinje Weekend Food Festival
Četvrto izdanje Weekend Food Festivala donosi do sada najbogatiji i najraznolikiji program – panele koji otvaraju važne razgovore, zvučna imena iz svijeta hrane, pića i ugostiteljstva, interaktivne masterclassove i ekskluzivne sadržaje za profesionalce.
Za samo tjedan dana, od 11. do 13. travnja, Rovinj će se pretvoriti u mjesto gdje se susreću vrhunska gastronomija, znanje i ideje koje oblikuju budućnost industrije.
Četvrto izdanje Weekend Food Festivala donosi do sada najbogatiji i najraznolikiji program – panele koji otvaraju važne razgovore, zvučna imena iz svijeta hrane, pića i ugostiteljstva, interaktivne masterclassove i ekskluzivne sadržaje za profesionalce.
Ovaj prestižni festival okupit će neke od najboljih svjetskih i domaćih chefova, barmena i drugih profesionalaca iz svijeta gastronomije, koji će svojim znanjem i vještinama oduševiti posjetitelje.
20:28Prije 124 d17.03.2025
U Rovinj stižu i velika imena poput legendarnog Marca Pierrea Whitea, Jp McMahona, osnivača kultnog Food on the Edge festivala, te Matta Orlanda, jednog od najradikalnijih i najutjecajnijih chefova kada je riječ o održivosti te brojni chefovi, vizionari, vinski stručnjaci i lideri industrije.
Ove godine Weekend Food Festival po prvi put uvodi ekskluzivni program Professional masterclasses: BARS & COCKTAILS, namijenjen profesionalcima – voditeljima restorana, barmenima i svima koji žele učiti izravno od najboljih u industriji. Professional masterclassovi održavaju se u restoranu Primi Terreni unutar Grand Park Hotela Rovinj, u malim grupama s najviše deset sudionika.
Program predvode vodeća imena europske barske scene. Karlo Ferenčak, renomirani hrvatski barmen, u masterclassu The Art of Carbonation in Cocktails otkriva znanstvenu i kreativnu stranu karbonizacije, nudeći sudionicima priliku da sami isprobaju tehniku koja redefinira teksturu i aromu koktela. Mirco Giumelli iz hotela Grace St. Moritz u radionici Crafting a Luxury Guest Experience kombinira teoriju i praksu kako bi pokazao kako vrhunski sastojci i personalizirani pristup kreiraju nezaboravno gostujuće iskustvo.
Foto: Weekend Food Festival
Luca Cinalli, jedan od najutjecajnijih barmena u Europi, u masterclassu Contemporary Bartending donosi održive tehnike, inovacije i filozofiju odgovorne nabave, nudeći uvid u budućnost barske industrije. Ulaznice za masterclassove mogu se kupiti putem službene stranice festivala, a broj mjesta je strogo ograničen.
U službenom dijelu programa očekuju se gostovanja istaknutih imena koja oblikuju industriju. Među njima je i Ivan Artuković, glavni direktor Francka, koji s Tomom Ricovom u formatu Coffee talk: Specialty since 1892 otvara temu kave kao jednog od najvažnijih rituala, ali i ozbiljnog poslovnog segmenta unutar HoReCa industrije.
Razgovarat će se o povijesti brenda koji oblikuje kulturu ispijanja kave već više od stoljeća, ali i o budućnosti specialty scene u regiji. Posebno se ističe i gostovanje Cristine Nonino, izvršne direktorice i master destilaterke renomirane talijanske destilerije Nonino Distillatori.
U razgovoru From artisanal family distillery to best grappa in the world, podijelit će kako je obiteljsku priču pretočila u premium svjetski brend, zadržavajući dosljednost, lokalni identitet i kvalitetu bez kompromisa.
Iz susjedstva nam stiže priča o regiji čiji se gastronomski potencijal tek počinje otkrivati. U Vojvođanskim gastro pričama, Branislav Mamić, glavni tajnik Privredne komore Vojvodine, i Dejan Čavić, direktor ScoMediaSco-a i urednik gastro portala Kuhinjica, govorit će o potencijalu vojvođanske kuhinje da postane zasebna gastro destinacija – daleko od beogradskih trendova.
Foto: Weekend Food Festival
U panelu Chefovi vs. klikovi – tko oblikuje gastro scenu?, gastro novinar Domagoj Jakopović Ribafish, Mile Butorac, food bloger i content creator, Klara Petrović, influencerica i suosnivačica KUĆĆE i Ana Antunović, autorica jednog od najpraćenijih domaćih food profila na društvenim mrežama Kuhana i pečena, raspravljaju o stvaranju javne percepcije hrane i restorana u eri društvenih mreža.
Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom, u prostoru stare Tvornice duhana održavat će se niz masterclassova i showcookinga. Uz mnoge istaknute stručnjake industrije na Weekend Food Festival dolazi Marko Markota, ugostitelj, uvoznik i proizvođač jakih alkoholnih pića, koji će voditi vodi masterclassove Spirits of Agave i Hospitality Collective, dok Slaven Macura iz Badela i Igor Županić iz Trigonum & Orbisa u Maraschino Legacy govore o zadarskom klasiku koji je oblikovao povijest koktela.
Na showcookingu se kuha i uči uživo. Gaia Zec iz Ponte Portona u suradnji s Kanditom vodi dessert kutak, Dejan Čavić predstavlja okuse Vojvodine, a Vehid Šaldić i Duje Prlj iz Metroa otvaraju praktične teme kroz program Kako voDISH svoj restoran?. Ivan Temšić, vrhunski chef i pobjednik MasterChefa, donosi modernu verziju istarske klasike kroz Fuži 2.0, dok Branko Takač i Ivan Bobinac iz Podravke pripremaju Okuse Mediterana. Ledo lunch zone s Andrijom Majicom donosi ležerniji moment festivala – jednostavna jela s ozbiljnim twistom.
Foto: Weekend Food Festival
Subota na Weekend Food Festivalu donosi i premijeru festivala vina – Istra Natural. Boutique festival posvećen prirodnim i narančastim vinima okupit će vinare iz Istre, Hrvatske i Slovenije. Posjetitelji će moći kušati vina proizvedena tehnikom produljenog kontakta s kožicom grožđa, a svoja vina, između ostalih, predstavit će Ipša, Trapan, Bolfan, Lunika, Veralda, Pasji rep, Dobravac, Posestvo Bric, Gambaletto/Činić te Roxanich, Gordia i Guerila.
U otvorenom dijelu stare Tvornice duhana, smjestio se RANGITE! – Istrian Food Market, zona gdje Istra govori svojim najautentičnijim jezikom – okusima. Bez ulaznice, bez formalnosti, posjetitelji će moći kušati vina, sireve, ulja, pršute, tartufe, likere i domaću tjesteninu, te razgovarati s proizvođačima koji ih s ponosom stvaraju. Ovaj dio festivala, osmišljen uz podršku Maistre, nosi ono najbolje od Istre – neposrednost, iskrenost i čistu kvalitetu.
I dok festival traje, cijeli Rovinj pulsira u istom ritmu. Restorani Grongo e Alice, Sapori di Spirito Santo, Santa Roma, Marina i Rio pripremaju posebne jelovnike za sve posjetitelje Weekend Food Festivala. Svaki u svom tonu – sezonski, lokalno, s autentičnom pričom koja se ne ponavlja.
Weekend Food Festival i ove godine je mjesto gdje se o hrani uči, promišlja i oblikuje njezina budućnost. Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
Kako ne bi i dalje ugrožavao sigurnost cestovnog prometa, vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Muškarca se sumnjiči da je 16. i 17. lipnja prevario 87-godišnjakinju tako što ju je nazvao na kućni broj te joj se predstavio kao osoba koja provjerava novac jer ju je banka prevarila. Nakon što mu je oštećena predala nekoliko tisuća eura, 46-godišnjak se prestao javljati...
Umag Music Nights ovim je koncertom najavio još jedno izdanje ispunjeno glazbom, plesom, emocijama i energijom koje će Dance Arena iz noći u noć dizati na novu razinu.
Uvertira u popularnu Jakovlju u Kanfanaru kreće već u ponedjeljak 21. srpnja kada počinje „Šetimana od Jakovlje“ – tjedan prepun događanja čija će kulminacija biti upravo u subotu, na centralni dan Jakovlje.
U tekstu se opisuje njezina dvostruka priroda – slikovita unutrašnjost s brežuljcima, vinogradima i srednjovjekovnim gradićima te atraktivna obala s biserima poput Rovinja, Pule i Poreča.
Posebno se naglašavaju tradicionalne večeri u Fažani, Festival sladoleda u Poreču, noćne vođene ture kroz povijesnu jezgru Labina te prestižni teniski turnir Plava Laguna Croatia Open u Umagu s popratnim gourmet i glazbenim sadržajima.
"Pozivamo članove lokalne zajednice, da u vrijeme održavanja TUNAFEST-a, svrate do Ekomuzeja-Ecomuseo "Batana" i preuzmu iskaznicu s kojom ostvaruju popust na cijene jela od tune koja se pripremaju u Bataninoj gastro kućici", poručili su .
Članak stavlja naglasak na spoj prirode, gastronomije i održivog turizma te promovira Istru kao destinaciju u kojoj se luksuz i autentičnost isprepliću kroz lokalne tradicije i iskustva na otvorenom.
Adamović je opisao više od 20 novih biljaka, mnoge biljke koje su otkrili poznati europski botaničari nazvane su po njemu, a zaslužan je i za obogaćivanje hrvatskoga botaničkog nazivlja zbog uključivanja narodnih naziva u svojim radovima.
Današnjim, modernim rječnikom rečeno menstruacija je stanoviti ”reset” ciklusa rada jajnika nakon kojeg se pokreće novi ciklus novi ciklus odabira i sazrijevanja jajne stanice koja će dozrijevati i kada taj proces bude završen uslijedit će ovulacija kojom jajna stanica bude izbačena iz jajnika.