
Željko Pervan po prvi put stiže u Vodnjan s novim stand-up showom '...nema meni domene!'
Njegov nastup u Vodnjanu dio je programa ovogodišnjeg Vodnjanskog ljeta, koje organizira Pučko otvoreno učilište "Vodnjan-Dignano".
22:05Prije 3 h30.05.2025
Dana 20. listopada diljem svijeta obilježava se Dan jabuka, tradicija koja je započela 1990. godine u Londonu, na inicijativu organizacije Common Ground (Zajednička tla).
Cilj ove manifestacije bio je istaknuti brojne zdravstvene prednosti jabuka te predstaviti raznolikost sorti koje se uzgajaju u Engleskoj, a s vremenom je ovaj događaj postao globalna proslava jednog od najvažnijih plodova u ljudskoj prehrani.
Mnoge škole, udruge i zajednice diljem svijeta prihvatile su ovu tradiciju te svake godine organiziraju razne aktivnosti koje naglašavaju važnost jabuke u očuvanju zdravlja, ali i u promoviranju lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Jabuka je, kao jedna od prvih voćki koju su ljudi kultivirali, postala sastavni dio ljudske prehrane kroz tisućljeća, a njezine zdravstvene blagodati su neosporne.
Zdravstvene prednosti jabuka
Jabuka je prava mala riznica korisnih sastojaka koji povoljno djeluju na ljudski organizam. Sto grama jabuke sadrži čak 85 grama vode, što je čini osvježavajućom i hidratantnom namirnicom, dok preostalih 10,9 grama otpada na ugljikohidrate, koji jabuku čine odličnim izvorom energije. Osim toga, jabuka je bogata dijetalnim vlaknima (oko 3 g na 100 g), koja su ključna za zdravlje probavnog sustava.
Također, jabuke obiluju vitaminima, posebno vitaminom C, kojeg može sadržavati i do 40 mg po voćki, kao i vitaminima A, E, B1, B2, B6 te beta-karotenom. Minerali poput kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza prisutni su u značajnim količinama, što jabuku čini izuzetno hranjivom i korisnom za održavanje ravnoteže minerala u organizmu.
Jabuka je također poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, a njezin pektin pomaže u snižavanju razine kolesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovita konzumacija ovog voća dokazano pridonosi smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, te jača srce i imunitet.
Zašto jesti jabuke svaki dan?
Samo jedna jabuka dnevno može značajno poboljšati zdravlje. Ova voćka sadrži svega 95 kalorija, što ju čini izvrsnim izborom za sve one koji paze na unos kalorija, a zahvaljujući vlaknima pruža osjećaj sitosti. Vlakna, antioksidansi i pektin pomažu održavati zdravlje probavnog sustava, dok vitamini i minerali podržavaju vitalne funkcije organizma.
Jabuke su također korisne za održavanje mentalne energije, jer fruktoza i glukoza koje sadrže brzo podižu razinu energije i pomažu u sprječavanju umora i gubitka koncentracije.
Hrvatska jabuka: Svježina iz domaćih voćnjaka
Hrvatska je zemlja s izuzetno povoljnim ekološkim i klimatskim uvjetima za uzgoj jabuka. Obilje sunca, čista zemlja i minimalna upotreba kemikalija u uzgoju omogućuju proizvodnju vrhunskih plodova. Zahvaljujući blizini voćnjaka i kratkim transportnim rutama, hrvatske jabuke na stolove dolaze svježe i optimalno zrele, za razliku od uvoznih jabuka koje često sazrijevaju u hladnjačama.
Ekološki aspekt proizvodnje također je značajan – jabuke iz lokalnih uzgoja manje opterećuju okoliš, a proizvodnja u Hrvatskoj prolazi stroge kontrole i pridržava se visokih standarda fotosanitarne zaštite. Uzimajući u obzir sve navedene prednosti, potrošači su sve više svjesni važnosti kupovine domaćih, svježih proizvoda koji pridonose očuvanju zdravlja i zaštiti okoliša.
Obilježavanje Dana jabuka stoga nije samo prilika za slavlje ovog izuzetno hranjivog ploda, već i za podizanje svijesti o važnosti održive poljoprivrede, lokalne proizvodnje i zdravih prehrambenih navika.
Ova juvenilna jedinka trenutno mjeri 20 mm u duljinu i 8 mm u širinu ljušture, a u Aquarium je stigla dugačka svega 17 mm.
18:31Prije 7 h30.05.2025
Novčanom podrškom Kaufland kroz kampanju Bez oklijevanja i dalje doprinosi većoj sigurnosti u lokalnim zajednicama.
17:23Prije 8 h30.05.2025
Stefano trenutno razmatra nastavak obrazovanja u inozemstvu – san mu je Monash University u Melbourneu, jedan od 50 najboljih sveučilišta na svijetu!
16:15Prije 9 h30.05.2025
Većinom se znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine, a žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca.
14:08Prije 11 h30.05.2025
Šampioni ovogodišnje smotre vina su Edi Radola s bijelim vinom i Drago Pereša s crnim vinom te su osvojili veliku zlatnu plaketu.
13:47Prije 11 h30.05.2025
Ne morate mijenjati cijeli životni stil da biste se osjećali bolje – ponekad je dovoljno uvesti jednu novu naviku.
07:55Prije 17 h30.05.2025
Emisija AT klub je prvi put emitirana 1985. godine i nastala je iz suradnje Radio Pule i tvrtke Arenaturist. Emitirana je na čak četiri jezika, a bila je namijenjena domaćim i stranim turistima.
20:28Prije 1 d29.05.2025
Nema izvedbe koju pulska publika, u konstantnoj interakciji s energičnim Edom, nije nagradila dugotrajnim pljeskom pa je to bio slučaj i s pjesmom “Moćno” u aranžmanu Mirona Hausera, a koja je nastala za vrijeme Covida. U njoj je autor još jednom pokazao svoje iznimno umijeće seciranja stvarnosti.
14:38Prije 1 d29.05.2025
Ostavite komentar