Istra – zemlja vina, ulja i sunca: Pročelnik Pinzan za IstraIN o izazovima i budućnosti poljoprivrede

O izazovima, potencijalu i budućnosti istarske poljoprivrede, posebice u kontekstu turističke sezone, govorio je gostujući u programu Rovinj FM-a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan.

Ena Piglić
Ena Piglić

22 Srpanj 2025 I 06:15

Istra – zemlja vina, ulja i sunca: Pročelnik Pinzan za IstraIN o izazovima i budućnosti poljoprivrede
Pexsels

Turistička sezona u punom je jeku – visoke temperature i sušno vrijeme obilježavaju ljeto u Istri.

No, osim što je poznata kao vodeća turistička regija, Istra se sve snažnije potvrđuje i kao regija vrhunskog maslinarstva i vinarstva.

Brojne nagrade koje istarski proizvođači osvajaju na svjetskim natjecanjima svjedoče o kvaliteti i predanosti radu na polju poljoprivrede.

O izazovima, potencijalu i budućnosti istarske poljoprivrede, posebice u kontekstu turističke sezone, govorio je gostujući u programu Rovinj FM-a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan.

''Mi radimo veliki broj aktivnosti kako bismo povećali broj naših poljoprivrednika u Županiji. Moram reći da je to dosta izazovno jer naša Županija nudi i druge djelatnosti – prije svega turizam – kojem se mladi okreću. Tu su i neke moderne tehnologije, informatički sektor, i vrlo je teško zadržati mlade da se bave poljoprivredom.

Ali ono što je prednost u našoj Županiji jest to što sve što naši poljoprivrednici proizvedu – naši lokalni i iznimno kvalitetni proizvodi – vrlo lako dođe do svog kupca upravo zbog turizma i velikog broja potrošača koji tijekom sezone dolaze u našu Županiju. To je motiv, i danas imamo mlade koji su odlučili ostati u poljoprivredi – to su ili maslinari, ili naši vinari.

Arhiva IstraIN

Naš je cilj u budućnosti povećati i broj proizvođača povrća jer nam je to svima potrebno kako bismo bili što samodostatniji.

Također, želja nam je razviti stočarstvo, jer stočarstvo je temelj poljoprivredne proizvodnje. Imamo prostora, imamo mogućnosti i, uz sve naše aktivnosti, vjerujem da ćemo motivirati mlade da se bave stočarstvom.

Izazovi u ovom trenutku su i tržišni. Kad naši poljoprivrednici proizvedu određene količine – kao što je sada aktualan primjer s krumpirom – tada taj proizvod, koji je stvarno vrijedan jer imamo crvenu zemlju i sortu koja odlično uspijeva, dolazi na tržište u isto vrijeme kad i ostali krumpiri. I onda je uvijek pitanje po kojoj cijeni ga mogu prodati. Kao i svake godine, cijena je upitna.

Ono što želimo – i o čemu razgovaramo – jest povezati ih u jednu zadrugu kako bi svi proizvođači povrća zajednički mogli nastupati na tržištu.

Tako bi mogli konkurirati ostalim dobavljačima i tražiti adekvatnu cijenu za svoj proizvod. Vjerujem da takvu cijenu i zaslužuju.

Motiv za to nam daje i zadruga maslinara koju imamo na sjeveru Istre – već više od pet godina uspješno posluju, proizvode ulje, stavljaju ga na tržište, riješili su se viškova i problema s plasmanom. To je pravi put.

Zadrugarstvo kod nas, nažalost, još nije zaživjelo u punoj mjeri – naši poljoprivrednici nisu baš oduševljeni tom temom – ali ako pogledamo malo preko granice, u Italiji su kooperative temelj cijele poljoprivredne proizvodnje. Kooperativa je ondje osnovni način funkcioniranja", rekao je Pinzan.

Arhiva IstraIN

Kvaliteta istarskih vina i maslinovih ulja već godinama ne prolazi nezapaženo na svjetskoj sceni. O tome svjedoče brojna međunarodna priznanja koja stižu u ruke naših vinara i maslinara.

Prema riječima pročelnika Pinzana, proizvođači su zasad zadovoljni ovogodišnjom sezonom, iako izazova u vinogradima i maslinicima nikad ne nedostaje.

''Uvijek pratim situaciju i stalno smo u kontaktu s našim proizvođačima – bilo preko sastanaka, skupština, udruga ili pojedinačno. Mislim da su, za sada, naši vinari i maslinari zadovoljni. Godina teče dobro.

Naravno, uvijek moraju biti oprezni – borba protiv štetnika u maslinarstvu i vinogradarstvu zahtijeva pažnju u svim fazama proizvodnje i sazrijevanja grožđa.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim našim vinarima i čestitam im. Ove godine su postigli iznimne rezultate na svim svjetskim natjecanjima – od svih vina iz Hrvatske, upravo su vina iz Istre najviše ocijenjena.

Dobitnici su velikih zlatnih i platinastih medalja, što u svjetskoj konkurenciji nije lako. Takva priznanja daju nam svima vjetar u leđa da nastavimo tim putem.

Ta priznanja ne samo da promoviraju našu malvaziju, teran, naše autohtone sorte i vina, nego putem njih za Istru i Hrvatsku čuje cijeli svijet. To je veliki ambasador naše Županije – i u turizmu i općenito – jer pokazuje da smo regija koja može proizvesti svjetski vrhunska vina. A ni maslinovo ulje nimalo ne zaostaje.

Već devetu godinu zaredom smo najnagrađivanija regija na svijetu po kvaliteti maslinovog ulja. Naši se maslinari s pravom ponose time.

Odlučili smo u budućnosti dodatno sufinancirati slanje uzoraka na natjecanja, kako bi bilo još više prijavljenih, jer vjerujemo da bi i manji proizvođači mogli doći do pozornice i dobiti priznanja za svoja vina i ulja."

Pexsels

Osim osvrta na aktualno stanje u poljoprivredi, pročelnik Pinzan govorio je i o dostupnim potporama, natječajima i javnim pozivima koje Istarska županija nudi svojim poljoprivrednicima, ribarima i drugim dionicima ruralnog razvoja.

"Svi naši poljoprivrednici, ribari, lovačka društva – svi znaju da početkom godine raspisujemo natječaj za udruge, kojima dodjeljujemo sredstva za njihov rad.

Nakon toga ide natječaj za institucije – gradove, općine, turističke zajednice – kojima dodjeljujemo sredstva za poljoprivredne programe.

Ta su sredstva značajna za naš proračun. U protekle četiri godine, iznos svake godine raste. Ukupan iznos koji dodjeljujemo putem ta dva natječaja je oko 700 tisuća eura.

Ono što nas još očekuje, a svi to znaju, jest natječaj za direktne potpore našim poljoprivrednicima – u sklopu sustava de minimis potpora.

Raspisujemo ga nakon ljetne stanke i godišnjih odmora. Riječ je o potporama prema mjerama koje smo mi definirali, a poljoprivrednici se prijavljuju i dobivaju izravnu potporu iz županijskog proračuna za svoja gospodarstva.

Time ćemo zaokružiti godišnji paket potpora u poljoprivredi, koji će ove godine iznositi nešto više od milijun eura.

Osim toga, slijedi i planiranje proračuna za sljedeću godinu, u kojem su predviđene i postojeće i nove mjere – sve s ciljem da našim poljoprivrednicima olakšamo poslovanje!'', poručio je pročelnik Pinzan.