Istra – zemlja vina, ulja i sunca: Pročelnik Pinzan za IstraIN o izazovima i budućnosti poljoprivrede
O izazovima, potencijalu i budućnosti istarske poljoprivrede, posebice u kontekstu turističke sezone, govorio je gostujući u programu Rovinj FM-a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan.
O detaljima projekta proteklog je tjedna na Rovinj FM-u govorio Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Istarski ovčji sir dobio je europsku oznaku izvornosti, a prema riječima pročelnika Ezia Pinzana, time posao ne staje jer u najavi su nove zaštite istarskih proizvoda!
06:14Prije 3 h12.12.2025
Brojne nagrade koje istarski proizvođači osvajaju na svjetskim natjecanjima svjedoče o kvaliteti i predanosti radu na polju poljoprivrede.
O izazovima, potencijalu i budućnosti istarske poljoprivrede, posebice u kontekstu turističke sezone, govorio je gostujući u programu Rovinj FM-a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan.
Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan istaknuo je potrebu zajedničkog rješavanja ovog problema u cijeloj Istri.
Vlasnik OPG-a Fajman, Đani Fajman srdačno se zahvalio Županiji na dugogodišnjoj potpori bez koje OPG ne bi mogao funkcionirati.
16:01Prije 332 d13.01.2025
''Mi radimo veliki broj aktivnosti kako bismo povećali broj naših poljoprivrednika u Županiji. Moram reći da je to dosta izazovno jer naša Županija nudi i druge djelatnosti – prije svega turizam – kojem se mladi okreću. Tu su i neke moderne tehnologije, informatički sektor, i vrlo je teško zadržati mlade da se bave poljoprivredom.
Ali ono što je prednost u našoj Županiji jest to što sve što naši poljoprivrednici proizvedu – naši lokalni i iznimno kvalitetni proizvodi – vrlo lako dođe do svog kupca upravo zbog turizma i velikog broja potrošača koji tijekom sezone dolaze u našu Županiju. To je motiv, i danas imamo mlade koji su odlučili ostati u poljoprivredi – to su ili maslinari, ili naši vinari.
Arhiva IstraIN
Naš je cilj u budućnosti povećati i broj proizvođača povrća jer nam je to svima potrebno kako bismo bili što samodostatniji.
Također, želja nam je razviti stočarstvo, jer stočarstvo je temelj poljoprivredne proizvodnje. Imamo prostora, imamo mogućnosti i, uz sve naše aktivnosti, vjerujem da ćemo motivirati mlade da se bave stočarstvom.
Izazovi u ovom trenutku su i tržišni. Kad naši poljoprivrednici proizvedu određene količine – kao što je sada aktualan primjer s krumpirom – tada taj proizvod, koji je stvarno vrijedan jer imamo crvenu zemlju i sortu koja odlično uspijeva, dolazi na tržište u isto vrijeme kad i ostali krumpiri. I onda je uvijek pitanje po kojoj cijeni ga mogu prodati. Kao i svake godine, cijena je upitna.
Ono što želimo – i o čemu razgovaramo – jest povezati ih u jednu zadrugu kako bi svi proizvođači povrća zajednički mogli nastupati na tržištu.
Tako bi mogli konkurirati ostalim dobavljačima i tražiti adekvatnu cijenu za svoj proizvod. Vjerujem da takvu cijenu i zaslužuju.
Motiv za to nam daje i zadruga maslinara koju imamo na sjeveru Istre – već više od pet godina uspješno posluju, proizvode ulje, stavljaju ga na tržište, riješili su se viškova i problema s plasmanom. To je pravi put.
Zadrugarstvo kod nas, nažalost, još nije zaživjelo u punoj mjeri – naši poljoprivrednici nisu baš oduševljeni tom temom – ali ako pogledamo malo preko granice, u Italiji su kooperative temelj cijele poljoprivredne proizvodnje. Kooperativa je ondje osnovni način funkcioniranja", rekao je Pinzan.
Arhiva IstraIN
Kvaliteta istarskih vina i maslinovih ulja već godinama ne prolazi nezapaženo na svjetskoj sceni. O tome svjedoče brojna međunarodna priznanja koja stižu u ruke naših vinara i maslinara.
Prema riječima pročelnika Pinzana, proizvođači su zasad zadovoljni ovogodišnjom sezonom, iako izazova u vinogradima i maslinicima nikad ne nedostaje.
''Uvijek pratim situaciju i stalno smo u kontaktu s našim proizvođačima – bilo preko sastanaka, skupština, udruga ili pojedinačno. Mislim da su, za sada, naši vinari i maslinari zadovoljni. Godina teče dobro.
Naravno, uvijek moraju biti oprezni – borba protiv štetnika u maslinarstvu i vinogradarstvu zahtijeva pažnju u svim fazama proizvodnje i sazrijevanja grožđa.
Iskoristio bih priliku da se zahvalim našim vinarima i čestitam im. Ove godine su postigli iznimne rezultate na svim svjetskim natjecanjima – od svih vina iz Hrvatske, upravo su vina iz Istre najviše ocijenjena.
Dobitnici su velikih zlatnih i platinastih medalja, što u svjetskoj konkurenciji nije lako. Takva priznanja daju nam svima vjetar u leđa da nastavimo tim putem.
Ta priznanja ne samo da promoviraju našu malvaziju, teran, naše autohtone sorte i vina, nego putem njih za Istru i Hrvatsku čuje cijeli svijet. To je veliki ambasador naše Županije – i u turizmu i općenito – jer pokazuje da smo regija koja može proizvesti svjetski vrhunska vina. A ni maslinovo ulje nimalo ne zaostaje.
Već devetu godinu zaredom smo najnagrađivanija regija na svijetu po kvaliteti maslinovog ulja. Naši se maslinari s pravom ponose time.
Odlučili smo u budućnosti dodatno sufinancirati slanje uzoraka na natjecanja, kako bi bilo još više prijavljenih, jer vjerujemo da bi i manji proizvođači mogli doći do pozornice i dobiti priznanja za svoja vina i ulja."
Pexsels
Osim osvrta na aktualno stanje u poljoprivredi, pročelnik Pinzan govorio je i o dostupnim potporama, natječajima i javnim pozivima koje Istarska županija nudi svojim poljoprivrednicima, ribarima i drugim dionicima ruralnog razvoja.
"Svi naši poljoprivrednici, ribari, lovačka društva – svi znaju da početkom godine raspisujemo natječaj za udruge, kojima dodjeljujemo sredstva za njihov rad.
Nakon toga ide natječaj za institucije – gradove, općine, turističke zajednice – kojima dodjeljujemo sredstva za poljoprivredne programe.
Ta su sredstva značajna za naš proračun. U protekle četiri godine, iznos svake godine raste. Ukupan iznos koji dodjeljujemo putem ta dva natječaja je oko 700 tisuća eura.
Ono što nas još očekuje, a svi to znaju, jest natječaj za direktne potpore našim poljoprivrednicima – u sklopu sustava de minimis potpora.
Raspisujemo ga nakon ljetne stanke i godišnjih odmora. Riječ je o potporama prema mjerama koje smo mi definirali, a poljoprivrednici se prijavljuju i dobivaju izravnu potporu iz županijskog proračuna za svoja gospodarstva.
Time ćemo zaokružiti godišnji paket potpora u poljoprivredi, koji će ove godine iznositi nešto više od milijun eura.
Osim toga, slijedi i planiranje proračuna za sljedeću godinu, u kojem su predviđene i postojeće i nove mjere – sve s ciljem da našim poljoprivrednicima olakšamo poslovanje!'', poručio je pročelnik Pinzan.
"Sadnja novih stabala koja se provodi u kontinuitetu na području Umaga, predstavlja najljepši poklon našoj zajednici, budućim generacijama, zdravlju naših sugrađana i ljepoti našega grada – našeg Umaga", poručuju iz Grada Umaga.
"Obavještavamo građane kako se radi o tzv. „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati", stoji u upozorenju.
Dostupne su knjige za čitanje po principu BookCrossing programa razmijene knjiga, a tko želi može ovdje, u toplom i bajkovitom ambijentu popiti svoju coffee to go. Želi li netko obući kostim Djeda Mraza i takav selfie poslati u svijet - i to je dostupno!
Događaj će se održati u utorak, 23. prosinca 2025. s početkom u 19:00 sati u prostoru Zajednice Talijana „Circolo“. Glazbeni program izvode Serđo Valić i Duo Magnolija.
Istarski ovčji sir dobio je europsku oznaku izvornosti, a prema riječima pročelnika Ezia Pinzana, time posao ne staje jer u najavi su nove zaštite istarskih proizvoda!
Predbožićno vrijeme ove će godine biti financijski zahtjevnije za građane: blagdanska košarica prema procjenama poskupljuje oko 10 posto, a najavljuje se i rast cijena mesa, što dodatno opterećuje već rastegnute kućne budžete.
Dijelovi Laginjine ulice i Giardina u Puli bit će privremeno zatvoreni za sav promet tijekom manifestacije „Advent u Puli – L’Avvento a Pola“, a zatvaranja će se odvijati prema točno utvrđenom rasporedu koncerata i događanja od 12. prosinca 2025. do 6. siječnja 2026.
Cilj sastanka bio je prvenstveno čuti potrebe i prijedloge ravnatelja te otvoriti prostor za zajedničko definiranje prioriteta. Ujedno je to bila dobra prilika za dogovor o organizaciji tematskih sastanaka tijekom 2026. godine, posvećenih profesionalnoj orijentaciji djece, mentalnom zdravlju...
Kanfanar je uspješno završio drugu fazu projekta „Kanfanar – gdje je turizam održiv“, tijekom koje su provedene brojne edukativne i promotivne aktivnosti za privatne iznajmljivače, lokalne OPG-ove i turističku zajednicu.
"Performans će se održati kao znak podrške članovima obitelji njih 18 do sada ubijenih u ovoj godini, te poziv vlastima na konkretne poteze u prevenciji i sankcioniranju počinitelja, kao i javnu osudu javnih poziva na ograničavanje ženskih prava."
Grad Pula, kao grad središte Urbanog područja Pula, izradio je nacrt Izmjena i dopuna Strategije razvoja urbanog područja Pula za razdoblje od 2021. do 2027. godine - SRUP Pula, koja predstavlja podlogu i osnovni preduvjet za korištenje ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021. do 2027. godine.