Bura je dio našeg podneblja: Prepoznatljiv vjetar i njegove tajne
Bura je iznimno hladan, nepredvidljiv i jak sjeverozapadnjak koji nastaje kada suh, težak, hladan zrak s kopna struji prema moru. Dinamičko zagrijavanje zraka pri njegovom spuštanju na niže nadmorske visine sprječava kondenzaciju vodene pare te je bura izuzetno suh vjetar.
Bura, iznimno hladan i jak vjetar koji puše s kopna ka moru svima nam je dobro znan. Sastavni je dio našeg geoklimatskog okružja.
Povremeni udari bure redovito dostižu preko 150 km/h a nerijetko i više od 200 km/h. Maksimalna izmjerena brzina strujanja zraka iznosi 304 km/h (Posedarje A1, prosinac, 2003.), no taj se podatak ne smatra službenim obzirom senzor brzine vjetra nije bio baždaren do tih vrijednosti.
Bura je iznimno hladan, nepredvidljiv i jak sjeverozapadnjak koji nastaje kada suh, težak, hladan zrak s kopna struji prema moru. Dinamičko zagrijavanje zraka pri njegovom spuštanju na niže nadmorske visine sprječava kondenzaciju vodene pare te je bura izuzetno suh vjetar.
Razlikujemo dvije vrste bura; anticiklonalnu i ciklonalnu. U prvom slučaju prati nas vedro vrijeme dok je u drugom oblačno i tmurno uz padaline ("škura bura").
Zanimljiva osobina ovog vjetra je i njegova dnevna karakteristika, dnevni hod, koja ima dvostruku periodu; primarni maksimum i minimum jačine događa se oko 21 h odnosno oko 14 h, sekundarni maksimum i minimum događaju se oko 07 h odnosno oko 02 h. Iako je bura naš lokalni vjetar treba ju promatrati u širem kontekstu.
Twitter
Neki od najvažnijih čimbenika nastanka bure izmjena godišnjih doba, prodor hladnih polarnih zračnih masa u naše krajeve, nagib Zemljine osi... Traje od dva-tri pa i do desetak dana. Prodorni vjetar ulazi u kuće, doslovce, kroz zidove. Zavijajući zvukovi na prozorima, vratima, krovovima, dalekovodima, oborena stabla, prevrnuti kontejneri, zabrane prometovanja, redovna su posljedica svake bure.
Ma koliko nam bura stvara probleme ona je koristan i potrebit vjetar koji rastjera nezdravu magluštinu i vlagu. Nakon bure nastupa vedro i sunčano vrijeme. Vidljivost i bistrina atmosfere nakon bure iznimno je dobra pa s Istarskog poluotoka gotovo redovno po prestanku bure vidimo pomalo nestvarnu pojavu Alpskih planinskih masiva koji se uzdižu iznad mora. (Nedavno, nakon zadnje bure imali smo takav slučaj o kojem smo pisali).
Svjež, planinski zrak koji nam ostaje nakon bure obogaćen je ioniziranim česticama soli i joda i dokazano djeluje povoljno na naš organizam.
IstraIN
Potreban je i oprez pri izlaganju buri! Ona je i opasna za ljude, posebice one s kroničnim zdravstvenim problemima. Izlazak iz toplih prostorija ili vozila na vjetrometinu s osjetom temperature od -10° C ili više jednako je ili i više nepovoljno kao kad ljeti iz previše ohlađenog prostora izađemo na tropske vrućine.
Ako ipak morate na vjetrometinu, dobro se obucite i pripazite na leteće predmete, bura nosi sve što nije dobro učvršćeno.
Informacija o temperaturi zraka nezaobilazan je važan podatak svima nama i zimi i ljeti. Za vrijeme burnih vremena osjet temperature znatno je niži naspram šturog navođenja stupnjeva Celzijevih, načelno pet do čak desetak stupnjeva. Osim kod nas na području Jadrana, mehanizam gotovo istovjetan buri događa se u području oko Novorossiyska i Gelendzhika te Baikalskog jezera u Rusiji.
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Ova jedinstvena utrka, u obliku app run-a, održat će se u nedjelju, 4. svibnja 2025. godine, s početkom točno u 13:00 sati, istovremeno na diljem planete.
Davor Vuković već godinama djeluje u području društvenog aktivizma, zelene politike, kulture i participacije mladih u donošenju odluka. Osim što je prepoznat u zajednici kao borac za pravednije društvo i održiviji grad, jednako je prisutan i na pulskoj kulturnoj i alternativnoj sceni.
Predstavljen je izbor radova domaćih i inozemnih umjetnika nastalih u sklopu jubilarne 40. Slikarske kolonije, jednog od najdugovječnijih rezidencijalnih umjetničkih projekata u Hrvatskoj koji se već tradicionalno odvija u Valamarovim objektima u Poreču.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.