Na današnji dan prije 24 godine preminuo istarski liječnik i kirurg Ivan Matijašić BIO JE ISPRED SVOGA VREMENA
U kirurgiji je uveo jednoslojno šivanje u cijeloj dužini probavne cijevi, a izvodio je transplantacije kože kod opeklina od više donatora. Više je godina radio u inozemstvu, primjerice u Libiji i Njemačkoj.
Foto: IstrapediaIvan Matijašić s malom pacijenticom u Libiji (oko 1968.-69.), iz obiteljskog albuma
Ivan Matijašić rođen je u Pazinu 8. veljače 1916. godine, a preminuo je u Puli na današnji dan 2001. godine.
Medicinski fakultet završio je u Perugii u Italiji, a kao mladi liječnik radio je u Pazinu, na Lošinju, u Rijeci te u Općoj bolnici u Puli.
Surađivao je s NOP-om, a u rujnu 1943. godine osnovao je i vodio partizansku bolnicu u Pazinu i Gologorici. Uhićen je 25. listopada 1943. godine i odveden u koncentracijski logor Dachau.
Nakon povratka, radio je u Pazinu do 1948. godine, kada je prešao na kirurški odjel Opće bolnice Pula. Završivši specijalizaciju iz kirurgije u Zagrebu, 1962. godine je imenovan voditeljem kirurškog odjela pulske bolnice.
Foto: Istrapedia
Organizirao je i poboljšao medicinski rad i službu na odjelu. Utemeljio je jedinicu intenzivnoga liječenja bolesnika, preustrojio službu na odsjeke: traumatologija, abdominalna kirurgija, urologija; poticao rad transfuziologije, službe za patologiju, laboratorija i rendgenologije.
U kirurgiji je uveo jednoslojno šivanje u cijeloj dužini probavne cijevi, a izvodio je transplantacije kože kod opeklina od više donatora. Pokazivao je zanimanje za akupunkturu i hipnozu u kirurgiji.
Usavršio je kirurgiju šake i provodio vaskularne torakalne i neurokirurške zahvate, pa i one iz dječje kirurgije. Utemeljio je laboratorij za eksperimentalna istraživanja na pokusnim životinjama, poštujući sve etičke norme pri takvim postupcima.
Više je godina radio u inozemstvu, primjerice u Libiji i Njemačkoj.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Grbin se na predanom angažmanu zahvalio članovima stranke, simpatizerima i volonterima, a na velikoj podršci prije svega svojim sugrađanima i sugrađankama.
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.