Početak travnja je u znaku vrhunske gastronomije – braća Korak stižu u Poreč
Spinnaker Gourmet Stage, poznata serija jedinstvenih večeri i ekskluzivni gastronomski format, nastavlja u Poreč dovoditi renomirana regionalna kulinarska imena.
IstraIN
24 Ožujak 2025 I 17:11
Foto: Valamar
Spinnaker Gourmet Stage, poznata serija jedinstvenih večeri i ekskluzivni gastronomski format, nastavlja u Poreč dovoditi renomirana regionalna kulinarska imena. Tako će 2. travnja s početkom od 19 sati na porečkoj rivi u restoranu Spinnaker gostovati izniman dvojac, braća Bernard i Josip Korak.
Gosti će tako imati priliku uživati u posebno kreiranom jelovniku Bernarda Koraka, Michelinom nagrađivanog chefa koji u svom obiteljskom restoranu na Plešivici već godinama dosljedno primjenjuje visoka načela mikrolokalne i sezonske gastronomije.
Njegovu kuhinju pratit će vina obiteljske vinarije Korak, koja će osobno predstaviti njegov brat, Josip. Radi se o autentičnim vinima, poveznim s plešivičkom tradicijom i suvremenim pogledom na vinogradarstvo.
„Već dugo smatram da je gastronomija puno više od pripreme hrane, to je priča, emocija, povezanost s prirodom i ljudima koji dijele istu strast. Zato mi je neizmjerno zadovoljstvo sudjelovati na Spinnaker Gourmet Stageu, gdje imam priliku podijeliti svoju viziju s gostima i kolegama koji istinski cijene dobru kuhinju“, rekao je Bernard Korak.
Foto: Valamar
Večera će se sastojati od pet sljedova praćenih pažljivo odabranim vinima, osmišljena kao intimna priča o plešivičkoj zemlji, strasti prema kuhanju i vinogradarstvu te posvećenosti kvaliteti.
„Spinnaker Gourmet Stage ne dovodi samo najuglednije i najbolje regionalne chefove u Poreč, već je i ključan u pozicioniranju Poreča kao nezaobilazne gourmet destinacije. Svakim novim gostovanjem doprinosimo razvoju gastronomske scene, podižemo ljestvicu kvalitete i privlačimo istinske ljubitelje vrhunske hrane i vina.
Ove smo godine već imali priliku ugostiti fenomenalnu Katarinu Vrenc, a sada nam dolaze braća Korak, čime nastavljamo našu misiju ulaganja u ekskluzivna gourmet iskustva. Pozivamo sve koji žele biti dio ovog jedinstvenog događaja da na vrijeme osiguraju svoje mjesto u Spinnakeru“, istaknuo je Dražen Dobrila, direktor razvoja F&B koncepata u Valamaru.
Gastronomski spektakl koji spaja strast, tradiciju i inovaciju
Chef Bernard Korak danas je jedan od najtalentiranijih i najinovativnijih chefova u Hrvatskoj. Karijeru je gradio u ponajboljim svjetskim restoranima kao što su slovenska Hiša Franko Ane Roš i čuvena Osteria Francescana Massima Botture.
Njegov restoran Korak, smješten na Plešivici, prvi je pravi ladanjski restoran visoke kuhinje u Hrvatskoj, priznat od najuglednijih gastronomskih vodiča, a uz Michelinovu zvjezdicu za vrhunsku gastronomiju nositelj je i Michelinove zelene zvjezdice za predanost održivosti.
Njegov brat, vinar Josip Korak, nastavlja obiteljsku vinsku tradiciju na Plešivici, jednoj od najvažnijih hrvatskih vinskih regija. Na pomno odabranim položajima, Korak njeguje vinograde iz kojih nastaju vina specifična po svom autentičnom karakteru i terroiru.
Foto: Valamar
Večera s Bernardom i Josipom Korakom bit će posebna prilika za upoznavanje ovog sjajnog dvojca i uživanje u skladno osmišljenom meniju od pet sljedova i čak šest pomno odabranih vina, a cijena za ovo gastronomsko putovanje iznosi 130 eura.
Više je informacija dostupno na Spinnaker web stranici, a mjesto za večeru, koja se održava 2. travnja, može se rezervirati putem linka.
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna, 25. godinu zaredom, kako bi se podigla svijest o kardiovaskularnim bolestima (KVB) i važnosti brige o zdravlju srca.
Sudjelovao je u radu gradskog vijeća i u više gradskih odbora, uključujući i onog za zdravstvo te se zalagao za unaprjeđenje zdravstvenih usluga za sve Porečane.
Barban će u subotu, 13. rujna, ponovno postati najslađa istarska placa – održava se 19. Fešta smokve i smokvenjaka, manifestacija koja već gotovo dva desetljeća valorizira smokvu kao simbol tradicije, zajedništva i bogatstva istarske kuhinje.
U Rovinju će se ovog petka održati Festival istarske supe s popratnim gastronomskim i glazbenim programom, dok je u subotu na rasporedu Rovinjski festival vina na kojem će se moći probati čak 54 različita vina.
Od 13 pa sve do 22 sata u parku kod kanfanarske Place orit će se blues, uz nastup čak osam imena, predvođenih legendarnim američkim blues gitaristom Johnneyem Rawlsom.
The New York Times Istru opisuje kao poluotok bogate poljoprivredne i kulinarske tradicije, gdje se od konca kolovoza pa sve do prosinca održavaju brojni festivali posvećeni ekstra djevičanskom maslinovom ulju, siru, pršutu, vinu i morskim plodovima. Ipak, u središtu pažnje su tartufi!