Vodnjanska Torta de Mandole predstavljena zagrebačkoj publici
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice.
Turistička zajednica grada Vodnjana održala je predstavljanje tradicionalne Torte de Mandole u Zagrebu u restoranu Vodnjanka.
Restoran poznate vodnjanske obitelji Celija ugostio je predstavnike medija, a majstorica vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlana Celija, približila je nazočnima male tajne velike slastice koja začara svakog kušača sa svoja samo tri sastojka. Bila je ovo izuzetna prilika možda i naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, koja je također poznata i kao "bumbarska" torta.
O torti, ali i nekim drugim tradicionalnim vodnjanskim delicijama gastronomskim zlatima kao što su visokovrijedna maslinova ulja, suhomesnati proizvodi te ostali poljoprivredni proizvodi s juga Istre, govorile su Morena Smoljan Makragić direktorica TZG Vodnjana, Diriana Delcaro Hrelja dogradonačelnica Grada Vodnjana i naravno gospođa Svjetlana Celija.
Tortu su mogli vidjeti ali i degustirati svi nazočni, a riječ je o starinskom receptu iz Vodnjana koji se kroz generacije prenosio usmenom predajom, no danas sve snažnije ulazi u fokus kulturne i gastronomske valorizacije. Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice.
Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla. U restoranu Vodnjanka u Zagrebu Torte de Mandole su kušali uz tradicionalno, također jedinstveno vino, Vin de Rosa – vino slatkastog okusa koje odiše mirisnim notama ruže, okusom se približava ugodnim slatkim likerima te očarava posebnom puninom okusa, dok nikako ne zaostaje u alkoholima kojih ima čak do 18%.
Foto: Rene Karaman
Događaj je organiziran s ciljem promocije ove jedinstvene torte te podizanja svijesti o njezinoj vrijednosti kao dijela hrvatske nematerijalne baštine. Ova javna prezentacija predstavlja važan korak u procesu zaštite Torte de Mandole kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice. TZG Vodnjana nastavlja s promocijom tradicionalnih vrijednosti Vodnjanštine te je i Torta de Mandole dio ove hvalevrijedne akcije i bogatog tradicijskog nasljeđa.
Inicijative i aktivnosti Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini. Torta de mandole predstavlja jednu jedinstvenu slasticu koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
Sredina srpnja idealno je vrijeme za predah od svakodnevnice, a čarobna istarska kulisa pruža savršen bijeg u hedonistički užitak. Ako tražite mjesto gdje se ljeto osjeća svim osjetilima, Tinjan je pravo odredište!
Gosti koji dolaze u središnju Istru najčešće traže aktivan odmor i autentičnu Istru, zanimaju ih
biciklističke i pješačke staze, kultura i gastronomija.
Publiku očekuju nastupi jakih snaga mlađe scene Miach i IDEM, art-pop inovatorice Konstrakte, tajanstvenog dvojca Nipplepeople te Darka Rundeka u intimnom izdanju njegovog Eko Kvarteta.
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
Najnovije neformalno istraživanje Bolta pokazuje da čak 44,55% ispitanika svoj automobil vidi kao člana obitelji, dok ga 19,80% smatra prijateljem, a 6,93% ga uspoređuje s kućnim ljubimcem.
Za razliku od virusnih infekcija koje su učestalije tijekom jeseni i zime, proljetne alergije često ostaju neprepoznate, budući da njihovi simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu. Ipak, pravilno prepoznavanje i pravodobno reagiranje ključno je za sprječavanje komplikacija.
Prognostički materijali za dugoročne prognoze ukazuju da će ljeto 2025. (lipanj, srpanj, kolovoz) biti još jedno iznadprosječno toplo ljeto, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.
Ovaj je jedrenjak čest gost u istarskim lukama tijekom ljetnih mjeseci jer je poznat po kružnim putovanjima Mediteranom u tom periodu pa je tako u Rovinju ponovno plijenio pažnju znatiželjnika, kako domaćih, tako i turista.
Na lokaciji Velikog Brijuna, između brijunskog mediteranskog vrta i rimske vile, padobranci iz Slovenije, Austrije, Poljske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te domaćina Hrvatske izveli su niz preciznih i raznolikih skokova iz zrakoplova Pilatus Porter PC-6, s visine od 4.000 metara.
Mnogobrojni posjetitelji i odlična atmosfera prijašnjih godina najbolji su motiv organizatorima iz Turističke zajednice Tar - Vabriga u pripremi festivala koji će ponovo ponuditi itekako dobar razlog za dolazak u ovu popularnu destinaciju.