Vodnjanska Torta de Mandole predstavljena zagrebačkoj publici
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice.
Turistička zajednica grada Vodnjana održala je predstavljanje tradicionalne Torte de Mandole u Zagrebu u restoranu Vodnjanka.
Restoran poznate vodnjanske obitelji Celija ugostio je predstavnike medija, a majstorica vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlana Celija, približila je nazočnima male tajne velike slastice koja začara svakog kušača sa svoja samo tri sastojka. Bila je ovo izuzetna prilika možda i naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, koja je također poznata i kao "bumbarska" torta.
O torti, ali i nekim drugim tradicionalnim vodnjanskim delicijama gastronomskim zlatima kao što su visokovrijedna maslinova ulja, suhomesnati proizvodi te ostali poljoprivredni proizvodi s juga Istre, govorile su Morena Smoljan Makragić direktorica TZG Vodnjana, Diriana Delcaro Hrelja dogradonačelnica Grada Vodnjana i naravno gospođa Svjetlana Celija.
Tortu su mogli vidjeti ali i degustirati svi nazočni, a riječ je o starinskom receptu iz Vodnjana koji se kroz generacije prenosio usmenom predajom, no danas sve snažnije ulazi u fokus kulturne i gastronomske valorizacije. Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice.
Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla. U restoranu Vodnjanka u Zagrebu Torte de Mandole su kušali uz tradicionalno, također jedinstveno vino, Vin de Rosa – vino slatkastog okusa koje odiše mirisnim notama ruže, okusom se približava ugodnim slatkim likerima te očarava posebnom puninom okusa, dok nikako ne zaostaje u alkoholima kojih ima čak do 18%.
Foto: Rene Karaman
Događaj je organiziran s ciljem promocije ove jedinstvene torte te podizanja svijesti o njezinoj vrijednosti kao dijela hrvatske nematerijalne baštine. Ova javna prezentacija predstavlja važan korak u procesu zaštite Torte de Mandole kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice. TZG Vodnjana nastavlja s promocijom tradicionalnih vrijednosti Vodnjanštine te je i Torta de Mandole dio ove hvalevrijedne akcije i bogatog tradicijskog nasljeđa.
Inicijative i aktivnosti Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini. Torta de mandole predstavlja jednu jedinstvenu slasticu koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
Porast cijena na godišnjoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Obrazovanje, za 1,0% (doprinos padu od -0,01 postotnog boda) te Prijevoz, za 0,8% (-0,11 postotnih bodova).
Kruno Sudec fotografirao je u Istri svima poznate motive tražeći nove slojeve i spontane trenutke u magičnoj svakodnevici poluotoka, pa se tako magičnost provlači ovim polaroidima. Izložba se može razgledati od 18. listopada do 16. studenog 2025. godine.
Majčinstvo donosi toliko radosti, ali i fizičkih izazova koje često nismo spremne prepoznati na vrijeme. Jedan od njih su bolovi u stopalima, koljenima i kukovima — koji se mogu pojaviti zbog dugotrajnog stajanja, nošenja bebe, promjena u tijelu tijekom trudnoće i postporođajnog oporavka.
Objavljena za diskografsku kuću Dancing Bear, pjesma donosi spoj iskustva i svježine. Onu prepoznatljivu mjeru istarskog šarma i emocije zbog koje publika Vitasovića već desetljećima doživljava kao jednog od najautentičnijih glasova hrvatske glazbe.
Titulu apsolutnog pobjednika i nagradu „Best Gin in Show“ osvojila je destilerija s778 Heritage s otoka Brača za svoj s778 London Dry Gin, koji je ponio i posebno priznanje Design Masterpiece Award za izvanredan dizajn boce s motivima bračkog kamena.
Cilj je podsjetiti na važnost odaziva na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva kako bi spriječili njegovu pojavu te time i ugrađivanje stome. Svratit će pozornost javnosti na potrebu širenja znanja o raku debelog crijeva, njegovom nastanku i mogućnostima sprječavanja.
Robot-brod Jadranko koristi napredne tehnologije razvijene putem suradnje industrijskih i akademskih partnera. U naredne dvije godine predviđen je njegov daljnji razvoj.
U pratnji stručnjaka iz Nature Histrice posjetitelji će imati priliku otkriti bogatu biološku raznolikost i jedinstvene prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja, smještenog jugozapadno od Rovinja.
Koncert Jonathana na Kaštelu ujedno je i proslava dva desetljeća AudioLaba, pulske tvrtke koja je postala sinonim za vrhunsku produkciju i tehničku podršku najrazličitijih kulturnih i glazbenih događanja.
Proslava Dana Erasmusa održala se u rovinjskom Centru za mlade "Dino Škrapić". Učenici OŠ Jurja Dobrile kroz Erasmus program putuju u Irsku, Italiju i Dansku, a škola nastavlja širiti europsku priču suradnje i učenja!
Izlagači iz osam zemalja - Hrvatske, Srbije, Italije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Austrije i Novog Zelanda - već su počeli pristizati u Rovinj te uređivati svoja izlagačka mjesta na kojima će posjetiteljima ponuditi čak 60 vrsta ginova.