Vodnjanska Torta de Mandole predstavljena zagrebačkoj publici
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice.
Turistička zajednica grada Vodnjana održala je predstavljanje tradicionalne Torte de Mandole u Zagrebu u restoranu Vodnjanka.
Restoran poznate vodnjanske obitelji Celija ugostio je predstavnike medija, a majstorica vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlana Celija, približila je nazočnima male tajne velike slastice koja začara svakog kušača sa svoja samo tri sastojka. Bila je ovo izuzetna prilika možda i naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, koja je također poznata i kao "bumbarska" torta.
O torti, ali i nekim drugim tradicionalnim vodnjanskim delicijama gastronomskim zlatima kao što su visokovrijedna maslinova ulja, suhomesnati proizvodi te ostali poljoprivredni proizvodi s juga Istre, govorile su Morena Smoljan Makragić direktorica TZG Vodnjana, Diriana Delcaro Hrelja dogradonačelnica Grada Vodnjana i naravno gospođa Svjetlana Celija.
Tortu su mogli vidjeti ali i degustirati svi nazočni, a riječ je o starinskom receptu iz Vodnjana koji se kroz generacije prenosio usmenom predajom, no danas sve snažnije ulazi u fokus kulturne i gastronomske valorizacije. Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice.
Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla. U restoranu Vodnjanka u Zagrebu Torte de Mandole su kušali uz tradicionalno, također jedinstveno vino, Vin de Rosa – vino slatkastog okusa koje odiše mirisnim notama ruže, okusom se približava ugodnim slatkim likerima te očarava posebnom puninom okusa, dok nikako ne zaostaje u alkoholima kojih ima čak do 18%.
Foto: Rene Karaman
Događaj je organiziran s ciljem promocije ove jedinstvene torte te podizanja svijesti o njezinoj vrijednosti kao dijela hrvatske nematerijalne baštine. Ova javna prezentacija predstavlja važan korak u procesu zaštite Torte de Mandole kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice. TZG Vodnjana nastavlja s promocijom tradicionalnih vrijednosti Vodnjanštine te je i Torta de Mandole dio ove hvalevrijedne akcije i bogatog tradicijskog nasljeđa.
Inicijative i aktivnosti Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini. Torta de mandole predstavlja jednu jedinstvenu slasticu koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.
Godine 2003. počeli su radovi na zapadnom kraku Istarskoga ipsilona (faza 1B) i ugovoren je završetak radova na dionici od Medaka do Umaga (41 km), uključujući vijadukt Mirna, do svibnja 2005., a na dionici Vodnjan-Pula (13 km) do svibnja 2006.
Bivša uljara i mlin, danas zgrada Turističke zajednice, tijekom tri dana pretvorit će se u Artigiana Pop Up Market, koji će ugostiti 20-ak umjetnika, dizajnera i kreativaca čiji će radovi donijeti autentičan blagdanski sjaj, a posjetitelji će pronaći jedinstven i savršen poklon za pod bor.
"Rad s djecom koja pokazuju agresivno ponašanje zahtijeva uključivanje cijele obitelji i promjenu negativnih obrazaca, uz terapijski odnos koji omogućuje djetetu razumijevanje i kontrolu emocija.", poručuje Vana Dominis, geštalt terapeut i dječji i adolescentni terapeut.
Chef Marko Turković preuzima kuhinju restorana Spinnaker od proljeća, a u Poreč s njim dolazi i ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, zadužen za oblikovanje autentičnog servisnog iskustva.
Ako se radi o plemenitoj periski, otkriće novih mladih jedinki predstavlja ohrabrujuću vijest. Ako je riječ o Pinna rudis, ovo bi bio najsjeverniji dosad zabilježeni nalaz u Mediteranu.
Ovogodišnja glavna zvijezda "Božića u Labinu" legendarni je pjevač grupe Bijelo Dugme, sa zavidnom solo karijerom - Željko Bebek. Ova institucija regionalne estrade obilježava pola stoljeća svoje glazbene karijere, a ponovni dolazak u Labin najavljuje nakon dužeg razdoblja.
Student iz Pazina i apsolvent FKIT-a, Ivan Sloković, osvojio je 3. mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju Eureka IIEC 2025 sa svojom inovacijom ConCure – betonom koji se sam "zacjeljuje" i rješava problem korozije armiranih konstrukcija.
Pacijenti iz Istre, Hrvatske i drugih zemalja moći će računati na brže, kvalitetnije i sigurnije očuvanje i razmjenu medicinske dokumentacije. Sustav je usklađen s najvišim standardima zaštite podataka i privatnosti pacijenata.