POČELA BERBA: Urod maslina u Istri slabiji nego lani, ali plod je bogatiji uljem
Da Istra i dalje drži svjetski vrh, potvrđuje i najnovije izdanje međunarodnog vodiča Flos Olei – među 500 najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja svijeta našlo se čak 73 iz Istre.
HRT
7 Listopad 2025 I 17:11
Photo: Luka Batelic/PIXSELLIlustracija
Berba maslina u Istri u punom je jeku. Ovogodišnji urod nešto je skromniji nego prošle godine, no plod je iznimno zdrav i bogat uljem. Prve otvorene uljare potvrđuju da će i ovogodišnje istarsko maslinovo ulje biti – vrhunske kvalitete.
Na terasastim maslinicima u okolici Oprtlja posao nije nimalo lagan. Strmi teren i skliske mreže zahtijevaju spretnost i dobru kondiciju.
Istra i ove godine potvrđuje svoj status svjetske maslinarske regije – u najnovijem izdanju svjetskog vodiča za ekstradjevičanska maslinova ulja, među 500 najboljih, uvršteno je čak 73 istarska ulja.
Počela je berba maslina, a s njom dolaze i mnoge opasnosti koje prijete beračima u maslinicima.
22:15Prije 48 d19.10.2025
"Na ovim terasama nije baš lako brati, ali trudimo se. Naporno je jer se sve kliže, no navikli smo", kazala je Luciana Vizitin za HRT, koja masline bere s obitelji i prijateljima.
Zdrav plod, ali manji prinos
Maslinarka Nerina Tomažić, koja ima oko 600 stabala, zadovoljna je ovogodišnjim plodom. Zahvaljujući pravovremenim mjerama, uspjela je spriječiti napad maslinove muhe koji je u dijelu Istre bio vrlo izražen.
"Plod je lijep i zdrav jer smo na vrijeme postavili mamce i odradili sve što treba. Zasad smo zadovoljni", rekla je Tomažić.
Slično iskustvo ima i Klaudio Ipša, koji procjenjuje da će ubrati oko 80 posto lanjskog uroda.
"Cvatnja je bila odlična, očekivali smo rekord, ali se nešto u međuvremenu dogodilo i dio ploda se nije razvio. No ono što je ostalo, izuzetne je kvalitete", kaže Ipša.
Uljare u punom pogonu
S prvim branjima počeo je i rad u uljarama diljem Istre. Prvo ulje koje je poteklo iz preša obećava – mirisno, voćno i uravnoteženo. "Aromatika je lijepa, voćna, ni preintenzivna ni napadna. Godina nije bila teška, pa su ulja vrlo elegantna", ističe Ivan Ipša, uljar iz Oprtlja.
Prema riječima Danijela Kraljevića, uljara iz Umaga, randmani su znatno bolji nego prošle godine.
"Od sto kilograma maslina sada se, ovisno o sorti, dobiva i do 13 litara ulja. To su znatno bolji rezultati nego lani, koja je bila najlošija u posljednjih dvadeset godina", kaže Kraljević.
Cijena ostaje stabilna, kvaliteta svjetska
Iako će količine biti nešto manje, vrhunska istarska ulja zadržat će prošlogodišnju cijenu – oko 20 eura za pola litre.
"Riječ je o visokokvalitetnim uljima koja opravdavaju svoju cijenu", naglašava Klaudio Ipša.
Da Istra i dalje drži svjetski vrh, potvrđuje i najnovije izdanje međunarodnog vodiča Flos Olei – među 500 najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja svijeta našlo se čak 73 iz Istre.
Završila je Poljsku akademiju za zoopsihologiju i animaloterapiju u Krakovu, gdje je stekla licencu za rad sa psima. Radila je s psima koji zahtijevaju duboko razumijevanje ponašanja — agresivni, uplašeni, hiperaktivni, udomljeni psi ili oni s problemima separacije.
Strah od svemirskog vremena, potaknut JetBlue-ovim incidentom, podsjetio nas je kako ni najmanje nismo imuni na ono što se događa u svemiru te kako se svemirsko vrijeme itekako tiče svih nas.
Udruga poziva sve zainteresirane da podrže ovaj plemeniti cilj jer koncert u Circolu nosi jasnu poruku – glazbom i zajedničkim djelovanjem možemo osnažiti i unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom, ali i cijele zajednice.
Pjesmu je snimila u Ruandi, za vrijeme kišne sezone, okružena zelenilom, planinama i zvukovima tropske kiše. Spontani plesni momenti koje je doživjela u lokalnim klubovima dodatno su je potaknuli da završi pjesmu i pretoči tu energiju u svoju glazbu.
Božićni sajam održati će se u ponedjeljak, 8. prosinca 2025., u Velikoj dvorani Zajednice Talijana u 18:00 sati. Sajam će biti otvoren do 10. prosinca, u prijepodnevnim satima od 10:00 do 12:00 a u poslijepodnevnim od 17:00 do 19:00 sati.
Ekskluzivna All Stars Experience večera okupila je neka od najzvučnijih imena regionalne gastronomske scene, koji su svojim kreacijama gostima priuštili nezaboravno iskustvo te na najljepši način proslavili završetak još jedne uspješne gourmet godine u Aminessu.
Kao glavni organizator svih programa na ledu, riječka tvrtka Arctic je ove godine pripremila dinamičan i sadržajan niz aktivnosti koji će klizalište u Areni pretvoriti u pravo blagdansko središte zabave.
Posjetitelji su mogli uživati u raznolikoj ponudi vrhunskih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija, a smotra je bila obogaćena predavanjem Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i vrsnog poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu „Aktualnosti u maslinarstvu“.
Sveti Nikola poznat je po legendi o tome da je svaku večer darivao djecu koja su imala samo jedan par čizmica ako bi ih lijepo očistila i ulaštila, što su kasnije, kada je sveti Nikola ostario i onemoćao, nastavili raditi roditelji.
Široj publici najprije je postao poznat kao član porečkog benda Kultura, dobitnika Porina 1999. godine, čiji su hitovi poput Na kraju dana, Folirancija, Vožnja i Kraj obilježili domaću glazbenu scenu kasnih devedesetih.
Udruga AjA osvojila je nagradu „Cigla stanovanja“, prestižno priznanje ZGRADOnačelnik.hr-a koje potvrđuje njihov istaknuti doprinos priuštivom stanovanju, a Pula je pobjedu odnijela zahvaljujući glasovima građana.