ČESTITKE! Dora Kurilić iz Pule dobitnica kulinarske stipendije Raise the Bar
Akademsko znanje s disciplinom i strpljenjem koje zahtijeva slastičarski zanat uspješno je spojila Dora Kurilić iz Pule, prvostupnica gastronomije Veleučilišta Aspira.
Slastičarke Selest Ulrich Grgas i Dora Kurilić te kuharica Hana Čović ovogodišnje su dobitnice kulinarskih stipendija koje Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar.
Stipendije su im dodijeljene na okupljanju održanom u zagrebačkom restoranu Dubravkin put, gdje je ovogodišnje i prošlogodišnje stipendistice i stipendiste ugostio Tibor Valinčić, koji je stipendiju Raise the Bar osvojio 2019. godine, a danas je najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom.
Selest Ulrich Grgas, 28-godišnjakinja iz Zaprešića, u svijet gastronomije ušla je na nesvakidašnji način. Po struci vizažistica, kuhanje je otkrila kao osobnu strast u ranim dvadesetima i od tada joj se u potpunosti posvetila.
Samouk pristup i znatiželja vodili su je od prvih recepata do ozbiljnog profesionalnog puta: radila je kao slastičarka u porečkom Fogo by Bekal, a danas svoje znanje razvija u restoranu Stara Škola u Bujama.
Akademsko znanje s disciplinom i strpljenjem koje zahtijeva slastičarski zanat uspješno je spojila Dora Kurilić iz Pule, prvostupnica gastronomije Veleučilišta Aspira.
Foto: Raise the bar
Posljednje dvije sezone provela je u bračkom hotelu Lemongarden, gdje je izbrusila preciznost, tehniku i osjećaj za detalje, dok je prve profesionalne korake napravila u Boškincu.
Hana Čović, koja je nakon stručne edukacije u institutu Kulin, svoje je znanje nadogradila radom u zagrebačkim kuhinjama SOL tapas bara i restorana 7seas by Matija Bogdan, istaknula je:
''Kuhinja je za mene mjesto u kojem svaki dan donosi priliku da savladam nešto novo – tehniku, okus ili ideju koja me potiče da rastem u poslu koji volim. Zato mi ova stipendija znači iznimno mnogo: omogućit će mi da istražujem suvremene kulinarske trendove i različite kulture kuhanja te da se jednog dana vratim u Opuzen i pokažem kako se od naših domaćih namirnica može stvarati vrhunska gastronomija.
Moj je san otvoriti mjesto u kojem će se ljudi osjećati dobrodošlo, gdje je hrana iskrena i ukusna, a gostoljubivost i toplina u središtu svakog iskustva. Vjerujem da je ovo važan korak prema tome cilju.''
Foto: Raise the bar
Stipendije Raise the Bar do sada je osvojio 21 kuhar i slastičar te su se imali priliku educirati na nekima od najuglednijih gastronomskih učilišta u svijetu, kao što su Le Cordon Bleu u Turskoj, Londonu i Tajlandu, École Ducasse u Francuskoj te talijanska ALMA – La Scuola Internazionale di Cucina Italiana.
Hana, Selest i Dora će u suradnji s timom projekta Raise the Bar odabrati učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s njihovim trenutnim znanjima i željenim područjima usavršavanja.
Stipendisti projekta Raise the Bar, poput Tibora Valinčića, već su ostavili trag u hrvatskoj gastronomiji. Među njima su i Marija Prša, slastičarka restorana Boškinac, Stella Pasek, glavna chefica konobe Jakan te Marina Levak, koja je pokrenula vlastiti slastičarski brend Bisou Bisou, kao i brojni drugi koji danas rade u poznatim ugostiteljskim objektima kao što su Lemongarden, Lešić-Dimitri i Cele.
Pulska zbirka umjetnina razvija se od 1970. godine, kada je u Opatijskoj ulici otvoren prvi gradski izložbeni prostor. Tijekom desetljeća suradnja s umjetnicima stvorila je fundus od oko 800 djela, a uvrštavanjem pojedinačnih grafičkih listova broj prelazi 1.000.
Tijekom predavanja razgovaralo se o odnosima roditelj – škola – učenik, obrazovanju, međusobnom uvažavanju i povjerenju, a dr. Jokić je teme predstavio na interaktivan način, uz činjenice i glazbu.
Pozivaju se svi sudionici da se ponašaju primjereno prije, tijekom i nakon utakmice te da fer i korektnim navijanjem doprinesu stvaranju pozitivnog ozračja sportskog događaja.
Akademsko znanje s disciplinom i strpljenjem koje zahtijeva slastičarski zanat uspješno je spojila Dora Kurilić iz Pule, prvostupnica gastronomije Veleučilišta Aspira.
Općina Žminj još je jednom izrazila ponos na uspjeh hrvatske reprezentacije i zadovoljstvo što je, zahvaljujući Igoru Galantu, dala svoj doprinos ovom značajnom sportskom postignuću.
Petak, 12. prosinca, započinje u 17:00 sati dječjim programom „Potraga za adventskim blagom – Tko je oteo Rudolfa“ i kreativnom radionicom „Čudesna priča za čaroban Božić“ u organizaciji Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč.
Ako i dalje tražit inspiraciju za svoje najdraže, zavirite u online ponudu ili posjetite Harvey Norman poslovnicu u Puli, koja je ispunjena božićnim ugođajem i budi nove ideje za poklone.
Više od 100 statista prikazat će Svetu obitelj, Tri kralja na konjima, anđele, pastire, rimske vojnike te demonstrirati stare zanate, stvarajući imerzivnu rekreaciju „Najveće priče ikad ispričane“.
Program „Ususret Božiću“ protekao je u znaku zajedništva i pravog blagdanskog duha, a organizatori zahvaljuju svim sudionicima, voditeljicama radionice, školi i učiteljici, kao i svima koji su svojim dolaskom i podrškom doprinijeli uspjehu događanja.
Vlatko kroz humor istražuje pitanja poput: „Što sam napravio? Što je dovoljno? Koliko mi je dovoljno?“ – te kroz iskrene i urnebesne fore nastoji nasmijati publiku.