ČESTITKE! Dora Kurilić iz Pule dobitnica kulinarske stipendije Raise the Bar

Akademsko znanje s disciplinom i strpljenjem koje zahtijeva slastičarski zanat uspješno je spojila Dora Kurilić iz Pule, prvostupnica gastronomije Veleučilišta Aspira.

Ena Piglić
Ena Piglić

12 Prosinac 2025 I 19:14

ČESTITKE! Dora Kurilić iz Pule dobitnica kulinarske stipendije Raise the Bar
Foto: Raise the bar

Slastičarke Selest Ulrich Grgas i Dora Kurilić te kuharica Hana Čović ovogodišnje su dobitnice kulinarskih stipendija koje Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar.

Stipendije su im dodijeljene na okupljanju održanom u zagrebačkom restoranu Dubravkin put, gdje je ovogodišnje i prošlogodišnje stipendistice i stipendiste ugostio Tibor Valinčić, koji je stipendiju Raise the Bar osvojio 2019. godine, a danas je najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom. 

Selest Ulrich Grgas, 28-godišnjakinja iz Zaprešića, u svijet gastronomije ušla je na nesvakidašnji način. Po struci vizažistica, kuhanje je otkrila kao osobnu strast u ranim dvadesetima i od tada joj se u potpunosti posvetila.

Samouk pristup i znatiželja vodili su je od prvih recepata do ozbiljnog profesionalnog puta: radila je kao slastičarka u porečkom Fogo by Bekal, a danas svoje znanje razvija u restoranu Stara Škola u Bujama.

Akademsko znanje s disciplinom i strpljenjem koje zahtijeva slastičarski zanat uspješno je spojila Dora Kurilić iz Pule, prvostupnica gastronomije Veleučilišta Aspira.

Foto: Raise the bar

Posljednje dvije sezone provela je u bračkom hotelu Lemongarden, gdje je izbrusila preciznost, tehniku i osjećaj za detalje, dok je prve profesionalne korake napravila u Boškincu. 

Hana Čović, koja je nakon stručne edukacije u institutu Kulin, svoje je znanje nadogradila radom u zagrebačkim kuhinjama SOL tapas bara i restorana 7seas by Matija Bogdan, istaknula je: 

''Kuhinja je za mene mjesto u kojem svaki dan donosi priliku da savladam nešto novo – tehniku, okus ili ideju koja me potiče da rastem u poslu koji volim. Zato mi ova stipendija znači iznimno mnogo: omogućit će mi da istražujem suvremene kulinarske trendove i različite kulture kuhanja te da se jednog dana vratim u Opuzen i pokažem kako se od naših domaćih namirnica može stvarati vrhunska gastronomija.

Moj je san otvoriti mjesto u kojem će se ljudi osjećati dobrodošlo, gdje je hrana iskrena i ukusna, a gostoljubivost i toplina u središtu svakog iskustva. Vjerujem da je ovo važan korak prema tome cilju.''

Foto: Raise the bar

Stipendije Raise the Bar do sada je osvojio 21 kuhar i slastičar te su se imali priliku educirati na nekima od najuglednijih gastronomskih učilišta u svijetu, kao što su Le Cordon Bleu u Turskoj, Londonu i Tajlandu, École Ducasse u Francuskoj te talijanska ALMA – La Scuola Internazionale di Cucina Italiana.

Hana, Selest i Dora će u suradnji s timom projekta Raise the Bar odabrati učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s njihovim trenutnim znanjima i željenim područjima usavršavanja. 

Stipendisti projekta Raise the Bar, poput Tibora Valinčića, već su ostavili trag u hrvatskoj gastronomiji. Među njima su i Marija Prša, slastičarka restorana Boškinac, Stella Pasek, glavna chefica konobe Jakan te Marina Levak, koja je pokrenula vlastiti slastičarski brend Bisou Bisou, kao i brojni drugi koji danas rade u poznatim ugostiteljskim objektima kao što su Lemongarden, Lešić-Dimitri i Cele.