Tko već nije čitao portal 'Kult Plave kamenice' vrijeme mu je da počne. Jer, Plava se kamenica i Istra vole - neograničeno. Dokaz tome, je i kameničina Ponosna lista trinaest najboljih hrvatskih gastronomskih sastojaka u 2020. godini na kojoj je prvo mjesto zauzelo istarsko maslinovo ulje.
Drugo pozicioniran je bijeli tarfut, da bi opet Poluotok, zauzeo izvrsno deveto mjesto sa svojim istarskim sirevima, odnosno predposljednje na top listi „naj, naj' sastojaka – s mesom istarskog boškarina.
Ova lista, doista je na ponos svim Istranima, kako proizvođačima tako i gurmanima jer naći se ispred treće plasiranih kvarnerskih škampi a zatim i dalmatinske plave tune, crne slavonske svinje, otočke janjetine, dalmatinskog maslinovog ulja ili paškogog sira, doista je vrijedno divljenja.
Dodajmo, i da su se iza istarskih sireva plasirale i dvije vrhunske delicija kao što su 'cvijet soli' i stonska kamenica dok je posljednje, ujedno i trinaesto no nimalo manje važno mjesto zauzela morska delicija - srdela.